Εφεδρείες

Είναι γνωστό – το έχουμε επισημάνει πολλάκις από αυτή την στήλη – πως η Νέα Δημοκρατία στα δεξιά της έχει μία μεγάλη «τρύπα» διαρροών. Η περίπτωση Κασιδιάρη είναι ίσως το πιο σημαντικό σύμπτωμα. Η διαπίστωση αυτή έχει δύο αναγνώσεις. Μία καλή και μία κακή.

Η καλή

Η καλή εκδοχή των πραγμάτων, είναι πως κατ΄αυτό τον τρόπο το κυβερνών κόμμα αποκτά … εφεδρείες για τις δεύτερες εκλογές, «είδος» απολύτως αναγκαίο σ΄αυτούς τους καιρούς – εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που φαίνεται να διαθέτει, όπως έχουμε επισημάνει.

Η κακή

Η κακή εκδοχή είναι το μέγεθος των διαρροών. Αν αυτές αποδειχθούν σημαντικές τότε υπάρχει κίνδυνος το ποσοστό των πρώτων εκλογών να πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας, του 33% – 34% και η διαφορά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι μικρή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κλίμα ηττοπάθειας για τις δεύτερες εκλογές.

Η ρευστότητα του πολιτικού περιβάλλοντος είναι εντυπωσιακή. Και ευλόγως εντοπίζεται – κατά το μεγαλύτερος μέρος – στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Τα απρόοπτα

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί απρόβλεπτα γεγονότα να προκαλέσουν αιφνίδιες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως στην περίπτωση του ευρωβουλευτή του κ. Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος και ζήτησε την άρση της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί;

Διότι όπως ο ίδιος ανακοίνωσε – με δελτίο τύπου παρακαλώ, υψηλής κομματικότητας, οφείλω να ομολογήσω – διατυπώθηκε σε βάρος του καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση για «περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια».

Ρελάνς (;) από ΝΔ

Δεν μπορώ να προβλέψω πώς μπορεί να εξελιχθεί το συγκεκριμένο περιστατικό – όπως αντιλαμβάνεστε, είναι εκμεταλλεύσιμο πολιτικά, αν και ο τρόπος αντίδρασης του ιδίου του ευρωβουλευτή το περιορίζει σημαντικά.

Θέλω όμως να υπενθυμίσω πως έχει ακουστεί για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας της κυρίας Μαρίας Μπεκατώρου, η οποία ήταν αυτή με τις καταγγελίες της που άνοιξε το «Me too» – δεδομένης μάλιστα της διάθεσης του πρωθυπουργού για γυναικεία πλειοψηφία στις εκλόγιμες θέσεις.

Αν επιτευχθεί η υποψηφιότητα θα πρόκειται για ισχυρή ρελάνς του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μ΄αυτά και μ΄αυτά βαδίζουμε προς τις εκλογές…

———————————————————————————————

Ενεργειακή ασφάλεια

Η ενεργειακή κρίση έφερε ξανά στο προσκήνιο ζητήματα τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν λυμένα και τακτοποιημένα. Έτσι συμβαίνει με τις έκτακτες εξελίξεις! Όπως αυτό της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέδειξε τι σημαίνει ενεργειακή εξάρτηση από έναν προμηθευτή και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στη διαβίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Χωρίς ρεύμα και θέρμανση δεν είναι κι εύκολο να ζεις και μάλιστα σε χαμηλές θερμοκρασίες…

Στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι έγιναν εγκαίρως κινήσεις και χειρισμοί ώστε να μη μείνουμε χωρίς ρεύμα και φυσικό αέριο. Πέραν αυτού, όμως, σειρά επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας που είχαν αποφασιστεί πριν από κάποια χρόνια ήρθαν να επιβεβαιώσουν το γνωστό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Κι έτσι φαίνεται πως για τα επόμενα χρόνια όχι μόνο εμείς αλλά και οι γείτονες μας δεν θα ξεμείνουμε από ρεύμα… Πως θα το πετύχουμε αυτό; Με τρία νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής!

Η Πτολεμαϊδα 5 και η μονάδα της Mytilineos

Δύο από … «των φρονίμων τα παιδιά» όπως σας προανέφερα είναι η ΔΕΗ και η Mytilineos. Φρόντισαν να λάβουν πριν από χρόνια επενδυτικές αποφάσεις για την κατασκευή δύο σύγχρονων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτές πρόκειται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έχει σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας την «Πτολεμαϊδα 5». Πρόκειται για την τελευταία λιγνιτική μονάδα και η εγκατεστημένη ισχύς της ανέρχεται στα 660 MW.

Αναμένεται να τεθεί σε καθεστώς εμπορικής λειτουργείας μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού

Και έρχεται ως «μάννα εξ ουρανού» να μας εξασφαλίσει το ρεύμα.

Mytilineos

Η Mytilineos, έχει επίσης σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας τον υπερσύγχρονο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 826 MW. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και αυτή θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η νέα μονάδα στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας είναι η πλέον αποδοτική συγκριτικά με όσες λειτουργούν και αναμένεται με τη σειρά της να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια.

Και εκτός των άλλων, τα δύο προαναφερόμενα εργοστάσια μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες, θα εξάγουν ρεύμα και στους γείτονες μας…

Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής»

Άλλη μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει μετά από οκτώ μήνες. Ο λόγος για τη «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» ισχύος 877 MW με την ενεργειακή της απόδοση να ανέρχεται στο 64%.

Όταν κατασκευαστεί και λειτουργήσει θα είναι ο πλέον αποδοτικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Με τη λειτουργία του, εκτιμάται στις αρχές του 2024, θα εκπέμπει κατά 75% λιγότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με έναν λιγνιτικό σταθμό.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil κατέχουν εξ ημισείας τη «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» και η επένδυση για την κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα ανέλθει στα 375 εκατ. ευρώ.

Κατασκευάζεται σε χώρο της ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Και αυτή η μονάδα με την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει δεν θα καλύπτει μόνο τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες αλλά και των γειτονικών κρατών.

Έτσι…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories