Ευκαιρία

«Κάθε θαύμα κρατάει τρεις μέρες και το μεγάλο τέσσερις». Σοφή η παροιμία, δεν λέω, και στην προκειμένη περίπτωση η «υπόθεση Γεωργούλη» δεν φαίνεται να είναι η εξαίρεση αυτού του κανόνα. Στην προσπάθεια της η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει εναγωνίως την «ατζέντα» και να απομακρυνθεί από τα απόνερα της «υπόθεσης Κασιδιάρη», αντιμετώπισε την καταγγελία σε βάρος του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ως «μάννα εξ ουρανού». Και το αξιοποίησε δεόντως.

«Ηθικό πλεονέκτημα»

Η προσπάθεια της ήταν προφανής, να αμφισβητηθεί το «ηθικό πλεονέκτημα» το οποίο διακηρύσσει ότι διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν γνωρίζω αν το πέτυχε.

Διαχείριση

Όμως η διαχείριση του θέματος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν άφησε μεγάλα περιθώρια στον πολιτικό της αντίπαλο. Από την άλλη πλευρά, εκτός από παιχνίδι των εντυπώσεων – πολιτικά μιλώντας – που προφανώς το έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μου λέγανε πως το θέμα «δεν θα μετρηθεί δημοσκοπικά». Πάντως αν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα θα φανεί μόνο στα ποιοτικά στοιχεία των επόμενων δημοσκοπήσεων.

Μία μικρή νίκη

Ως εκ τούτου «διαμορφώνεις περιβάλλον σύγχυσης και το αξιοποιείς για να αλλάξεις την ατζέντα, να αναδείξεις αυτή που σε συμφέρει». Κι αυτό έκανε η Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για μία μικρή νίκη σε έναν μακρύ δρόμο! Έτσι κι αλλιώς ο προεκλογικός χρόνος είναι πολύτιμος για να διατηρούνται στο «πάνω μέρος» της δημοσιότητας θέματα για χρόνο μεγαλύτερο από αυτό που τους αντιστοιχεί!


«Πληθωρισμός τροφίμων»

Στην κυβέρνηση, όπως και στην αγορά υπάρχουν αισιόδοξοι άνθρωποι! Ευτυχώς, διότι η αισιοδοξία είναι προϋπόθεση της δημιουργίας. Μου λέγανε, λοιπόν, ότι ως το τέλος του χρόνου ο «πληθωρισμός των τροφίμων» – εκτός απροόπτου – θα κινείται σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό! Τέτοια αισιοδοξία. Που οφείλεται;

Μου εξηγούσαν πως υπάρχουν τρεις λόγοι που συνηγορούν σ΄αυτή την εξέλιξη.

Τεχνική

Πρώτον, υπάρχει ένα τεχνικό ζήτημα που αφορά την σύγκριση πχ Απριλίου 2022 με Απρίλιο 2023. Ο ρυθμός ανόδου πέρυσι ήταν υψηλότερος από τον φετινό. Αυτή είναι η τεχνική αποκλιμάκωση.

Μείωση

Δεύτερον, ο όγκος των πωλήσεων στους τέσσερις μήνες του 2023 συνεχίζει να είναι αρνητικός – υπολογίζεται από 3% ως και 5%, ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λογιστική αποτίμηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δηλαδή είναι σοβαρό πρόβλημα. Μην σας φανεί απίθανο να αρχίζουν να αλλάζουν οι τιμοκατάλογοι – η αλήθεια είναι πως έχει αρχίσει να «ανιχνεύεται» τέτοια τάση, πολύ περιορισμένη ωστόσο ακόμη – αφού προηγουμένως έχει υπάρξει «βομβαρδισμός» προσφορών.

Επιτόκια

Τρίτον, η άνοδος των επιτοκίων θα «μαζέψει» στους επόμενους μήνες την ρευστότητα από την αγορά. Δηλαδή θα πιεστεί η ζήτηση ακόμη περισσότερο, και αναγκαστικά οι εταιρείες, θέλοντας και μη, θα μειώσουν τις τιμές.

Απαισιόδοξοι

Υπάρχουν βέβαια και οι απαισιόδοξοι. Όπως ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που υποστηρίζει πως η κυβερνητική πολιτική έναντι της ακρίβειας έχει αποτύχει και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ανισοτήτων την τελευταία τετραετία.

Θα το παρακολουθήσω το θέμα «ιδιοτέλως» … ως καταναλωτής και θα σας ενημερώσω εγκαίρως!


Το Ελληνικό

Τα έργα της Lamda Development για τη μεγαλύτερη αυτήν την περίοδο αστική ανάπλαση στην Ευρώπη στο Ελληνικό είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Και το τελευταίο δίμηνο η εταιρεία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ προβολής των εργασιών επιδιώκοντας αφενός να κάνει γνωστή σε όλους την πρόοδο της ανάπλασης και αφετέρου να απαντήσει και στους επικριτές του project. Οι τελευταίοι αμφισβητούν κατά κύριο λόγο την ταχύτητα της εξέλιξης των εργασιών.

Πάντως, μία βόλτα από την παραλιακή της Λ. Ποσειδώνος αρκεί να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ως προς την πορεία του έργου.

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας

Σε αυτή την επικοινωνιακή καταιγίδα…  της Lamda Development επιστρατεύτηκε και ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Kengo Kuma.

Ο 69χρονος Ιάπωνας δεν θέλει και ιδιαίτερες συστάσεις καθώς τα έργα του αποτελούν σημεία αναφοράς σ΄όλο τον κόσμο. Ως γνωστόν το αρχιτεκτονικό του γραφείο επιλέχθηκε από τη Lamda Development για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Riviera Galleria του μεγάλου εμπορικού κέντρου στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού. Το έργο όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί και ένα από τα τοπόσημα της Αττικής.

Ο Kengo Kuma λοιπόν, επισκέφτηκε πρόσφατα το Ελληνικό. Και οι υπεύθυνοι της εταιρείας, μεταξύ άλλων, παρείχαν τη δυνατότητα στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, μέσα από τις εγκαταστάσεις του Experience Centre, να ταξιδέψει ψηφιακά με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας στο μέλλον του Ελληνικού.

Όσον αφορά την πορεία του Riviera Galleria, το οποίο ο ίδιος έχει σχεδιάσει θα έχει συνολική έκταση 23.000 τ.μ. με 19.000 τ.μ. χώρους προς μίσθωση. Θα αναπτυχθεί ένα σύγχρονο υψηλών προδιαγραφών κέντρο με καταστήματα λιανικής αλλά θα πρόκειται, σύμφωνα με τη Lamda Development για έναν κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό στην Ελλάδα. Οι συμφωνίες μίσθωσης έχουν ξεπεράσει το 20% της επιφάνειας των 19.000 τ.μ. και εκτιμάται ότι προς το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν και το 50%!

—————————————————————————

Η τελευταία πράξη για την Άκτωρ

Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ με κύριο θέμα την πώληση της Άκτωρ στην Intrakat.

Το διοικητικό συμβούλιο θα ζητήσει από τους μετόχους την έγκριση για τη μεταβίβαση των μετοχών του κατασκευαστικού βραχίονα στον ανταγωνιστικό όμιλο της Intrakat.

Τι χάνει η Ελλάκτωρ…

Από το υλικό που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελλάκτωρ για την πώληση της Άκτωρ ξεχωρίζει το «πληροφοριακό δελτίο» που είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει η πωλήτρια και να γνωστοποιήσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ξεφυλλίζοντας το εντόπισα το τι χάνει η Ελλάκτωρ με την πώληση της Άκτωρ Κατασκευές: «Πιο συγκεκριμένα, η μεταβίβαση του κλάδου κατασκευών συνεπάγεται την απώλεια μιας σημαντικής ροής εσόδων για τον Όμιλο, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 50% του συνόλου των καθαρών πωλήσεων του Ομίλου κατά τη χρήση 2022 και σημαντικά μεγαλύτερη του 50% κατά την τελευταία πενταετία», αναφέρεται χαρακτηριστικά

…και τι κερδίζει

Αλλά αμέσως στην επόμενη παράγραφο οι συντάκτες του αναφέρουν και το τι κερδίζει η Ελλάκτωρ: Ωστόσο, η πώληση της Άκτωρ ΑΤΕ, σε συνδυασμό με την κατά 75% πώληση του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2022, έχουν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων τα οποία, αφενός θα θωρακίσουν την κεφαλαιακή δομή του Ομίλου, εξοφλώντας δάνεια και υποχρεώσεις σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και έντονων πληθωριστικών πιέσεων, και αφετέρου θα παρέχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης και στρατηγικής στόχευσης του Ομίλου στην ενίσχυση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του, οι οποίες εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και υψηλή κερδοφορία με μειωμένο κίνδυνο, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες μεγιστοποίησης της αξίας για τους μετόχους..»

Το μέλλον και η όρεξη των μετόχων της Ελλάκτωρ θα φανερώσουν το τελικό αποτέλεσμα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories