Μέτρο με το οποίο θα επιβάλει στις τράπεζες εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση του κόστους διαβίωσης εξετάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας, σύμφωνα με πηγή με γνώση επί του θέματος την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η εισφορά αναμένεται να αποτελέσει μέρος του ευρύτερου πακέτου μέτρων που θα συζητηθεί από το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας την 1η Μαΐου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων, όπως προσέθεσε η ίδια η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε δηλώσεις του σήμερα Πέμπτη, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, ανέφερε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί και δεν θα αγνοήσει» το γεγονός ότι τα έσοδα των τραπεζών αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη μάχη για την τιθάσευση του πληθωρισμού, όμως δεν έχουν αναπροσαρμόσει τα επιτόκια στις καταθέσεις σύμφωνα με τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Το μέσο επιτόκιο των τραπεζικών δανείων διαμορφώθηκε στο 3,81% τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η τραπεζική ένωση της Ιταλίας ABI. Το επιτόκιο των νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις ήταν κατά μέσο όρο 3,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2012.

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ανταμείβουν τους καταθέτες πιο γενναιόδωρα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγγυημένη διάρκεια, σύμφωνα με την ABI. Βάσει των πιο πρόσφατων διαθέσιμων στοιχείων του περασμένου Φεβρουαρίου το μέσο επιτόκιο που καταβλήθηκε στις προθεσμιακές καταθέσεις στην Ιταλία ήταν 2,5%, έναντι 0,57% τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι εξετάζει φορολογικές περικοπές ύψους τουλάχιστον 3,4 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει τις θέσεις εργασίας και να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η ίδια έχει απευθύνει κάλεσμα στα συνδικάτα για συνάντηση στις 30 Απριλίου ούτως ώστε να δοθούν διευκρινήσεις για το νέο πακέτο στήριξης.

Η Ιταλία αναζητά μέτρα για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης, καθώς καταργεί σταδιακά την επεκτατική πολιτική που υιοθετήθηκε από το 2020 για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που προήλθε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνουν επίσης την πίεση στη Ρώμη για να διατηρήσει μια προσεκτική προσέγγιση στα δημοσιονομικά.

Από τη μεριά της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές τους τελευταίους μήνες ότι είναι έτοιμη να εισαγάγει μια ξεχωριστή εισφορά στις τράπεζες και στις εταιρείες πληρωμών, η οποία θα επιβάλλεται στα καθαρά έσοδα από ηλεκτρονικές συναλλαγές αξίας έως 30 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή