Μια άνοδος 27% στην τιμή του ελαιολάδου παρατείνει το σοκ κόστους ζωής στις ιταλικές οικογένειες που ήδη ταλαιπωρούνται από τις μόνιμες αυξήσεις των βασικών προϊόντων μαγειρικής που συνθέτουν τον δείκτη Pizza Margherita του Bloomberg.

Το λάδι που κυριαρχεί στην ιταλική κουζίνα είναι το μόνο από τα πέντε συστατικά που παρακολουθούνται για το βασικό πιάτο της Νάπολης, το οποίο εξακολουθεί να γίνεται πιο ακριβό με ταχύτερους ρυθμούς. Το συνολικό κόστος για την παρασκευή μιας πίτσας στο σπίτι είναι τώρα τουλάχιστον 20% υψηλότερο από ό,τι πέρυσι για οκτώ μήνες στη σειρά.

Παέγια, πίτσα, fish & chips και «τυλιχτά» από χρυσάφι

Η διαρκής άνοδος της τιμής του ελαιολάδου αντανακλά μια καταστροφική ξηρασία που πλήττει την Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο.

Δείχνει πώς, ακόμη και όταν οι ρυθμοί πληθωρισμού μειώνονται και οι αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας επιβραδύνονται, η Ιταλία παραμένει ευάλωτη σε μια σειρά από κρίσεις βασικών εμπορευμάτων που επηρεάζουν ακόμη και τα πιο βασικά είδη για τις οικογένειες.

Μπουκιά και… τάλιρο: Μοτσαρέλα και ελαιόλαδο βάζουν «φωτιά» στην πίτσα Μαργαρίτα

Μέρος της παράδοσης

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ελαιόλαδο αποτελεί μέρος της γαστρονομικής παράδοσης σε όλη τη χερσόνησο από πριν από τους Ρωμαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για πολλαπλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών και των λαμπτήρων.

Και είναι το απαραίτητο στοιχείο των περισσότερων πιάτων, ιδιαίτερα στο κέντρο και τη νότια Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι ο αντίκτυπός του ξεπερνά κατά πολύ την πίτσα.

Καθώς ο πληθωρισμός της πίτσας εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτος, η αγορά μιας πίτσας στο κατάστημα αντί να τη μαγειρέψετε στο σπίτι με ξεχωριστά υλικά είναι ένας τρόπος για τις οικογένειες να περιορίσουν το πλήγμα. Το συνολικό κόστος είναι αυξημένο μόνο κατά 8,5% σε ετήσια βάση, σχεδόν σε συμφωνία με τον πληθωρισμό.

Ακολουθούν οι αλλαγές τιμών των κύριων συστατικών στον Δείκτη Pizza Margherita:

  • Οι τιμές καταναλωτή αλεύρων αυξήθηκαν 17,6% σε ετήσια βάση
  • Οι τιμές καταναλωτή της μοτσαρέλας αυξήθηκαν 26,9% ετησίως
  • Οι τιμές καταναλωτή ντομάτας αυξήθηκαν 13,4% σε ετήσια βάση
  • Οι τιμές καταναλωτή του ελαιολάδου αυξήθηκαν 27,0% ετησίως
  • Οι τιμές καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν 28,0% σε ετήσια βάση
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή