Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι προβλέπει τώρα η UBS ότι θα διαμορφωθούν οι τιμές του πετρελαίου Brent στο τέλος του χρόνου, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη πρόβλεψή της, καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο προσφορά και οι φόβοι για ύφεση κρατούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Προβλέπει ελλειμματικό ισοζύγιο ζήτησης – παραγωγής πετρελαίου και αύξηση τιμών

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σημερινό σημείωμα της τράπεζας, οι τιμές για το Brent μέχρι το τέλος του 2023 θα διαμορφωθούν φτάσουν στα 95 δολάρια το βαρέλι –από τα 75 περίπου που είναι σήμερα- έναντι 105 δολαρίων της προηγούμενης πρόβλεψης των αναλυτών της τράπεζας.

Ταυτόχρονα, προβλέπει ότι με τις περικοπές στην παραγωγή από χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ και με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω αυξημένων μετακινήσεων στο βόρειο ημισφαίριο, θα πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες αναλήψεις αποθεμάτων, αναζωογονώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για το πετρέλαιο.

Η πορεία των τιμών

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν στις αρχές Απριλίου, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσουν σε περικοπές παραγωγής σε μια προσπάθεια τόνωσης των τιμών, ξεκινώντας από τον Μάρτιο. Μετά από αυτό, όμως, οι τιμές κινήθηκαν στα χαμηλά που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2022.

Ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην τελευταία του έκθεση για την αγορά πετρελαίου πριν από δύο ημέρες έβλεπε ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή, οι αναλυτές της UBS, εκτιμούν ότι η τρέχουσα ζήτηση είναι περίπου 101 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν θετική προοπτική τιμών στην αρχή του τρέχοντος έτους, αλλά οι επενδυτές προτίμησαν να πάρουν τα μέτρα τους, απέναντι στους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και στα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα (αν και ο IEA εκτιμά ότι η κινεζική ζήτηση έφτασε σε ιστορικό υψηλό 16 εκατ. bpd τον Μάρτιο).

Παραγωγή και αποθέματα

Από άλλες πλευρές εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η Ρωσίας εφαρμόζει πλήρως την εξαγγελία για μείωση παραγωγής κατά 500.000 bpd, δεδομένων των αυξημένων εξαγωγών πετρελαίου, καθώς και των υψηλότερων εξαγωγών αργού από ορισμένους παραγωγούς πετρελαίου της Μέσης Ανατολής τον Απρίλιο. Αυτό οδήγησε σε ανησυχίες για ασθενέστερη συμμόρφωση με την εξαγγελθείσα παραγωγή, από την άλλη όμως οι υψηλότερες εξαγωγές είναι πιθανό να οφείλονται στη χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση.

Επίσης, σημειώνεται, ότι η αγορά πετρελαίου χρειάζεται ακόμα να αφομοιώσει τη σημαντική αύξηση των αποθεμάτων των 3 εκατ. bpd τον Ιανουάριο, αποτέλεσμα του ήπιου χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και της αύξησης της προσφοράς κατά το 2ο εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, οι αλλαγές από έτος σε έτος στα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου τω χωρών του ΟΟΣΑ εξηγούν ξεκάθαρα τις αλλαγές στην τιμή του Brent. Η αύξηση των αποθεμάτων, η οποία ενισχύθηκε από την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου πέρυσι, έχει επιβαρύνει τις τιμές από τα μέσα του 2022, σημειώνουν.

Προσθέτουν, δε, ότι αναμένεται μεγαλύτερη αποδέσμευση  αποθεμάτων τους επόμενους μήνες. Με χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου τον Μάιο—λόγω των εθελοντικών περικοπών από τον ΟΠΕΚ+ και των πυρκαγιών στον Καναδά- η παραγωγή πετρελαίου θα υποχωρήσει ξανά στα 100 εκατ. bpd το δεύτερο τρίμηνο του έτους από περίπου 101 εκατ. bpd το 1ο τρίμηνο.

Τιμές

Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS προβλέπει ότι οι επενδυτές θα επιστρέψουν στην αγορά πετρελαίου όσο γίνονται ορατές μεγαλύτερες αναλήψεις αποθεμάτων, υποστηρίζοντας έτσι τις τιμές. Με αυτό το σκεπτικό διατηρεί μια θετική προοπτική για τις τιμές. Όμως, προσθέτει, καθώς αναμένεται ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα παραμείνει περίπου στα 9,6 εκατ. bpd και δεν θα πέσει τελικά στα 9 εκατ. bpd περιορίζει τις προβλέψεις της για τις τιμές ως εξής: το Brent στα 90 δολάρια/βαρέλι και το WTI στα 85 δολάρια/βαρέλι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου (μειωμένο κατά 15 USD/βαρέλι) και σε 95 USD/βαρέλι και 90 USD/βαρέλι, αντίστοιχα, τόσο στα τέλη Δεκεμβρίου όσο και στα τέλη Μαρτίου 2024 (μείωση 10 USD/βαρέλι).

Η UBS συνεχίζει να συμβουλεύει τους επενδυτές που αναλαμβάνουν κινδύνους να προσθέσουν μακροχρόνια έκθεση μέσω δεικτών πρώτης γενιάς ή μακροχρόνιων συμβολαίων Brent ή να πουλήσουν τους καθοδικούς κινδύνους τιμών του Brent. «Η προτίμησή μας παραμένει να αποκτήσουμε έκθεση στο πετρέλαιο μέσω του Brent και όχι του WTI», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές