Γένος αρσενικού φαίνεται ότι είναι στην πλειονότητά τους οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς το 77% των startups έχουν άνδρα ιδρυτή.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι γυναίκες κατάφεραν και αύξησαν το ποσοστό συμμετοχής τους ως μέλη ιδρυτικών ομάδων από 20% σε 23% από το 2020 έως το 2022. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Elevate Greece, του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, στο πλαίσιο της προσπάθειας χαρτογράφησης των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Ποιες είναι οι 10 ελληνικές startups που βλέπουν… τη Silicon Valley
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να μπορέσουν επιχειρηματικά σχέδια νέων ανθρώπων και όχι μόνο να βρουν τρόπο να υλοποιηθούν και στην προσπάθεια αυτή η πολιτεία μέσω του Elavate Greece βοηθάει εμπράκτως τις startups στα πρώτα τους βήματα, με μέτρα που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, όπως τη θέσπιση στοχευμένων φορολογικών κινήτρων για Επενδυτικούς Αγγέλους (Angel Investors), τη θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων προαίρεσης σε εργαζομένους, την παροχή ρευστότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας καθώς και δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, σεμινάρια και χρηματικά έπαθλα που προσφέρονται από τους επίσημους υποστηρικτές του Μητρώου.
Αύξηση
Τα στοιχεία που προκύπτουν από το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Ελλάδας δείχνουν μια αύξηση των startups επιχειρήσεων στην Ελλάδα από το 2015 έως και σήμερα, με τις έξι στις δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις να έχουν ιδρυθεί στο διάστημα από το 2019 έως και το 2022.
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των startups, το μεγαλύτερο ποσοστό (68%), δηλαδή περίπου δύο στις τρεις, έχουν έδρα στην Αττική, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία έχει έδρα το 14% των επιχειρήσεων, στην Κρήτη το 6% και στη Δυτική Ελλάδα το 3%.
Από το σύνολο των 728 εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων μελών της Elevate Greece το 88% δημιουργήθηκε με έδρα στην ελληνική επικράτεια, ενώ ποσοστό 6% λειτουργεί ως υποκατάστημα με έδρα κάποια άλλη χώρα και 6% ως θυγατρική επιχείρησης με έδρα στην αλλοδαπή.
Βασική προϋπόθεση για τη σύσταση μιας νεοφυούς επιχείρησης αποτελεί η εύρεση εξωτερικής χρηματοδότησης και όπως προκύπτει η εξωτερική χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2022 προήλθε από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών κατά 61,3% και από επιδοτήσεις κατά 16,5%. Ακολουθούν η χρηματοδότηση από Επενδυτικούς Αγγέλους (11,8%) και μέσω δανεισμού (2,9%).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Startups στην Ελλάδα: Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι εξαγορές και οι προοπτικές για το 2025
Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και την υποστήριξη της EATE παρουσίασε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Deloitte: Κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών
Ανοιχτό κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών απευθύνει η Deloitte με τον 2ο κύκλο του StartUp Acceleration Program - Αιτήσεις έως τις 15 Δεκεμβρίου