«Ταινία τρόμου»

Σκηνές από «ταινία τρόμου» ζει η Κουμουνδούρου από χθες νωρίς το απόγευμα, όταν τα μηνύματα από τα διαδοχικά κύματα του exit poll άρχισαν να κυκλοφορούν στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Εκεί που περίμεναν μία ήττα διαχειρίσιμη με 3 -4 μονάδες, ελάμβαναν μηνύματα που τους ήταν αδύνατο να τα πιστέψουν.

Είναι νωρίς

Ετσι στο πρώτο διάστημα όταν υποψήφιοι βουλευτές από διάφορες περιοχές της επαρχίας τηλεφωνούσαν στα κεντρικά στελέχη για να μάθουν νέα, η απάντηση που έπαιρναν ήταν σχεδόν στερεότυπη: «είναι νωρίς ακόμη». Κι οι «κεντρικοί» έλπιζαν ότι το τελευταίο κύμα του exit poll θα βελτίωνε τα πράγματα, «βάζοντας μέσα» τους νέους ψηφοφόρους.

Σιγή ασυρμάτου

Αργότερα όταν τα νέα ήταν εκκωφαντικά, τότε μη μπορώντας να τα διαχειριστούν και ξεμένοντας από «εφεδρείες» και ελπίδες, σταμάτησαν να σηκώνουν τα τηλέφωνα.

Αξιοθρήνητη

Οταν μάλιστα στις 7 το βράδυ βγήκε το exit poll, βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στα τηλεοπτικά πάνελ στις ερωτήσεις που τους απηύθυναν οι δημοσιογράφοι επέμειναν στο στερεότυπο «το exit poll είναι δημοσκόπηση, ας δούμε πρώτα τα αποτελέσματα». Και πραγματικά η στάση τους ήταν αξιοθρήνητη. Δεν ήξεραν τι να πουν…

Κατρούγκαλος

Το βράδυ της Παρασκευής μίλησα με ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και στην ερώτηση για το μέγεθος της ζημιάς από τις αναφορές του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, η απάντηση ήταν ότι «η ζημιά είναι τεράστια», δεν μπορούσε βέβαια να φανταστεί το μέγεθος.

Πράγματι από την ανάλυση του exit poll προέκυψε κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών. Αλλά φαίνεται πως δεν ήταν η μοναδική!

Ψυχολογία

Πάντως χθες το βράδυ η πηγή μου ανησυχούσε για και για τον πρόεδρο του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα. Σε τι κατάσταση θα είναι και αν θα μπορέσει να σηκώσει την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Παλιές εποχές

Πόσο μάλιστα που ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει πλέον περίπατο. Και δεν έχει και ανάγκη να «μοιραστεί» την κυβερνητική εξουσία με κανέναν άλλο. Και στις επόμενες εκλογές πιθανότατα θα διαθέτει μία κοινοβουλευτική ομάδα που η δύναμη της θα κυμαίνεται από 170 ως και 180 έδρες. Δηλαδή στα επίπεδα των κοινοβουλευτικών ομάδων που διέθεταν στην εποχή τους οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου. Θα είναι πανίσχυρος!

———————————————————————

Στην καλύτερη του

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του Πα.Σό.Κ./ ΚΙΝΑΛ, κατόρθωσε τελικά να πιάσει διψήφιο ποσοστό – το κριτήριο για να συνεργαστεί κυβερνητικά – μόνο που πλέον δεν υπάρχει εταίρος κυβερνητικός. Είναι η καλύτερη του! Διότι με αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει να διαχειριστεί τις «σκοτούρες» μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς του τάσης!

Η χαρά του Ανδρουλάκη για την επόμενη ημέρα

Και ναι, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ν. Ανδρουλάκης είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Όχι μόνο γιατί έπιασε ένα μεγάλο στόχο που έθεσε, όχι μόνο γιατί δεν είναι αναγκασμένος να συγκυβερνήσει. Αλλά και γιατί απαλλαγμένος από τις πιέσεις που θα του ασκούσαν για να συμφωνήσει με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, μπορεί ελεύθερα να χαράξει μια νέα, πιο δυναμική πορεία για το ΠΑΣΟΚ.

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν έχει πλέον τον απόλυτο ηγεμόνα Αλέξη Τσίπρα, μετά το 20%. Και στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να ελπίζουν ότι αν γίνουν αυτοί κανονική αριστερή αντιπολίτευση, σε τέσσερα χρόνια να «χτυπήσουν» στα ίσια τον Κ. Μητσοτάκη.

«Φάτε Δήμητρες»

Μεγάλος χαμένος είναι και ο Γ. Βαρουφάκης. Το 2,6% που πήρε είναι η απόλυτη κατάρρευση και ο Γιάνης με ένα «ν» θα πρέπει να αισθάνεται άσχημα και για άλλους λόγους. Π.χ. ότι τον ξεπέρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ακόμη και το κόμμα «Νίκη». Οι «Δήμητρες» γύρισαν μπούμερανγκ στο ΜέΡΑ 25. Ηθελε να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, το κατάφερε, «αυτοκτόνησε» και ο ίδιος αφού ο κόσμος φοβήθηκε τα πισωγυρίσματα…

————-

«Εμφύλιος»

Είναι φανερό πως το κόμμα της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου «ροκάνισε» το κόμμα του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, με αποτέλεσμα να μείνουν και οι δύο εκτός Βουλής.

——————————————————————-

Νατσιός

Και – όπως είχε προβλέψει η στήλη – τον κόμμα του κ. Δημήτρη Νατσιού, η ΝΙΚΗ κατόρθωσε να πλησιάσει μία ανάσα από την είσοδο του στη Βουλή κάνοντας την έκπληξη.

—————————————————————–

Αγωγός

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως Ισραήλ και Κύπρος συζητούν την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της χώρας της Μέσης Ανατολής κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, η οποία αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ να επιδιώκει τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ΑΟΖ του προς την Κύπρο και από κει να εξάγονται με τη μορφή LNG από τον τερματικό σταθμό στο Βασσιλικό.

EastMed

Όπως υπαινίχθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο του αγωγού EastMed – στο οποίο είχαν συμφωνήσει Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ – τροποποιείται.

Για την ακρίβεια, μπαίνει οριστικό τέλος, αλλά σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό το ένα μέρος του project θα υλοποιηθεί (Κύπρος – Ισραήλ) και το δεύτερο μέρος θα αποτελεί (Κύπρος προς Ευρώπη και Ελλάδα) έναν εικονικό αγωγό. Δηλαδή από την Κύπρο, όπως προανέφερα θα μεταφέρονται οι ποσότητες των κοιτασμάτων του Ισραήλ αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ με φορτία LNG προς τις χώρες της Ευρώπης.

Energean

Στις εξελίξεις αυτές που διαδραματίζονται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μία ελληνική εταιρεία παίζει έναν σημαντικό ρόλο.

Και μάλιστα επιδιώκει να πιάσει ακόμη πιο καίρια θέση. Ο λόγος για την Energean που δραστηριοποιείται στον τομέα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και έχει παραχωρήσεις στην ισραηλινή ΑΟΖ. Είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, ενώ πριν από περίπου δύο με τρία χρόνια μεγάλωσε θεαματικά εξαγοράζοντας το χαρτοφυλάκιο της Edison στους υδρογονάνθρακες.

Πλάνο

Στη διάρκεια των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το πρώτο τριμήνο του έτου έκανε γνωστό ότι προτάσσει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Περιοχή Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ, έναντι του κοιτάσματος Tanin.

Το συγκεκριμένο κοίτασμα βρίσκεται πιο κοντά στην Κύπρο, πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων που περιγράφει η εταιρεία στην ανακοίνωση της.

Η Energean αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τον υπό συζήτηση αγωγό Ισραήλ – Κύπρου για τις εξαγωγές ποσοτήτων αερίου από τα κοιτάσματα της διεκδικώντας έναν πιο στρατηγικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Ν.Α. Μεσογείου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories