Το κόκκινο κρέας έχει στοχοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Περισσότερο και από το αλάτι ή τη ζάχαρη, αφού το έχουν «στήσει στον τοίχο» όχι μόνο οι ειδικοί σε θέματα υγείας αλλά και οι ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος. Σε σύγκριση με 100 γραμμάρια λαχανικών, υποστηρίζουν, η παραγωγή 100 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος εκλύει στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον 40 φορές περισσότερες εκπομπές άνθρακα και άλλων αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (κυρίως μεθανίου). Και απαιτεί 200 φορές μεγαλύτερη χρήση γης. Με βάση το σύνολο των δεικτών έρευνας που δημοσίευσε ο βρετανικός «Economist», μια μερίδα κόκκινου κρέατος είναι περίπου 35 φορές πιο επιβαρυντική για το περιβάλλον από μια μερίδα χόρτα.

Μπιλ Γκέιτς: Η μεγάλη επένδυση στα αέρια που παράγουν οι αγελάδες

Την Τετάρτη το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε μια έκθεση «για τη δημόσια στήριξη στους κτηνοτρόφους», που πυροδότησε θύελλα διαμαρτυριών στον κλάδο. Διότι μόνο ως στήριξη δεν την εξέλαβαν οι παραγωγοί κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία μια «σημαντική μείωση του γαλλικού ζωικού κεφαλαίου» για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Τρόμαξε κι ο πρόεδρος

«Κι εγώ τρόμαξα λίγο, το παραδέχομαι», παραδέχτηκε μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στο γαλλικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερ Μοσκοβισί. Προβεβλημένη προσωπικότητα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας του, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης Ζοσπέν και υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ, πρώην επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά θέματα επί προεδρίας Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ (ήταν τα δύσκολα χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της ελληνικής κρίσης), ο Μοσκοβισί διορίστηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αλλά δεν παύει να σκέπτεται σαν πολιτικός.

Εκφράζοντας την έκπληξή του για την ανάγνωση και τη δημόσια ερμηνεία της σύστασης των ειδικών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Μοσκοβισί θέλησε να διευκρινίσει τον ρόλο του οργάνου. «Το Δικαστήριο δεν ασκεί εξουσία, είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που τροφοδοτεί το δημόσιο διάλογο. Παραγγέλλουμε και διευθύνουμε εκθέσεις εμπειρογνωμόνων που μπορούν να τεθούν προς συζήτηση. Πρέπει να εκλάβουμε την έκθεση αυτή ως συμβολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη δημόσια συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιπαραθέσεις ο επικεφαλής του Δικαστηρίου υπενθύμισε ότι η έκθεση «δεν είναι καταδικαστική για την κτηνοτροφία, αφού δίνει μεγάλη έμφαση επίσης στην ουσιαστική φύση της ανθρώπινης αυτής ενασχόλησης, σημειώνει τα οφέλη της για τα εδάφη της χώρας, σημειώνει πόσο συμβάλλει στην εθνική κυριαρχία και βεβαίως στην απασχόληση».

«Ένας κλάδος στη λαϊκή καταδίκη»

«Αμέσως μετά τη δημοσίευση της επίμαχης έκθεσης, αρκετές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας έσπευσαν σε αρωγή των κτηνοτρόφων», γράφει η Αμελί Ρουλμάν στον «Figaro». Το βράδυ της Τρίτης κι όλας, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης δηλαδή, ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φενό με μήνυμά του στο Twitter επέκρινε δριμύτατα τα συμπεράσματα των ειδικών που προσυπογράφει, ασφαλώς, το Ελεγκτικό Συνέδριο αφού υπό την αιγίδα του δημοσιοποιούνται.

Αποφεύγοντας να αναφέρει ρητώς το Δικαστήριο (το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο Επικρατείας είναι, όπως και στην Ελλάδα, τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια του γαλλικού κράτους), ο υπουργός σημειώνει χαρακτηριστικά: «δεν μπορούμε ποτέ να προχωρήσουμε μπροστά αν στιγματίζουμε ένα ολόκληρο επιχειρηματικό κλάδο, αν παραδίδουμε στη λαϊκή καταδίκη ένα επάγγελμα και προτείνουμε ως μοναδική προοπτική γι’ αυτό την εξαφάνιση».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνδικάτων της Γαλλίας (FNSEA) Αρνό Ρουσό από την πλευρά του χαρακτήρισε «πραγματική πληγή για τους αγρότες» την κατηγορία που τους απηύθυνε το Δικαστήριο.

«Ουδεμία εχθρότητα εκ μέρους μας»

«Δεν υπάρχει καμία εχθρότητα από το Δικαστήριο για την κτηνοτροφία», απάντησε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες ότι καταλαβαίνω τα συναισθήματά τους και ότι τα συμμερίζομαι», είπε και πρότεινε στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κλάδου να συναντηθούν μαζί του για να συζητήσουν την έκθεση.

Θα πρόκειται βέβαια, αν γίνει, για μια συνάντηση που το μόνο που θα πετύχει θα είναι να διατηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα, κάτι που δεν συμφέρει ασφαλώς τους κτηνοτρόφους και ειδικότερα τους εκτροφείς βοοειδών.

Ενθυμούμενος την παλαιά του ιδιότητα, ο Μοσκοβισί έκανε και κριτική στο Δικαστήριο στο οποίο προΐσταται, παρατηρώντας ότι «το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει στο μέλλον να λαμβάνει με μεγαλύτερη επιμέλεια υπόψη του και να αφουγκράζεται τις ανησυχίες της γαλλικής κοινωνίας».

Στόχος το «μασάζ»

Ασφαλώς όλη αυτή η διελκυστίνδα πυροδότησε τη δημόσια συζήτηση για το ρόλο που διαδραματίζει η κτηνοτροφία και η παραγωγή κρέατος εν γένει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από μια έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις εκτεταμένες ξηρασίες.

Πρόκειται εξάλλου για έναν επαγγελματικό κλάδο που είναι πολύ αναπτυγμένος στη Γαλλία. Κυρίως η εκτροφή βοοειδών για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα βοοειδή όμως ως μεγάλα ζώα είναι και περισσότερο υπεύθυνα για την έκλυση μεθανίου στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της πέψης.

Ανεξάρτητα από τις κορόνες και τα κροκοδείλια δάκρυα των υποστηρικτών των κτηνοτρόφων (οι πολιτικοί εκόντες άκοντες συγκαταλέγονται σ’ αυτούς), στα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρονται διαπιστώσεις που σοκάρουν την κοινή γνώμη. Όπως η έρευνα σε 140 χώρες που διενήργησε το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και έδειξε ότι αν οι άνθρωποι περιόριζαν στο ένα τρίτο τα γεύματά τους με κρέας και τα υπόλοιπα δύο τρίτα τρέφονταν με χορτοφαγικές συνταγές, θα μειώνονταν κατά 60% οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την κτηνοτροφία.

Αλλά αυτός ίσως είναι ο σκοπός της ανακίνησης του όλου θέματος: η συνειδητοποίηση του περιβαλλοντικού προβλήματος και το «μασάζ» στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή