Σε μια κλειστή συνεδρίαση της 31ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος κ. Γιάννης Ρέτσος, έκανε έναν απολογισμό της θητείας του.
Ο κ. Ρέτσος. απερχόμενος πρόεδρος, τόνισε ότι ο τουρισμός καταφέρνει πάρα τις αντιξοότητες να κάνει άλματα ανάπτυξης, αναφερόμενος και σε στατιστικά στοιχεία.
Κοινωνικός Τουρισμός: «Έπεσε» ξανά η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Συγκεκριμένα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο 2022, επισημαίνοντας ότι «οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2% έναντι του 2019 και διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 31,3 εκατ. ταξιδιωτών το 2019. Παράλληλα, Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά μόλις 3% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17,6 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019».
Επιπλέον, σημείωσε το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως, ενώ κατά την περίοδο αιχμής της τουριστικής σεζόν του 2022, η απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση υπερέβη την αντίστοιχη το 2019.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Ρέτσου
«Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή σας παρουσία στην κλειστή Συνεδρίαση της 31ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Μια Γενική Συνέλευση με ισχυρή συναισθηματική φόρτιση για εμένα, καθώς με αυτή, κλείνει η 6ετής θητεία μου στη θέση του Προέδρου και μαζί, ολοκληρώνεται ένας σημαντικός προσωπικός κύκλος προσφοράς στα κοινά του τουρισμού διάρκειας 24 ετών.
Θα μου επιτρέψετε ξεκινώντας, να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί όλα αυτά τα χρόνια στον ΣΕΤΕ, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά αν δίπλα μου δεν είχα τη συμπαράσταση των δυο Διοικητικών Συμβουλίων της θητείας μου, της εκτελεστικής επιτροπής, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece, του Ηλία Κικίλια και της Ιωάννας Δρέττα, αλλά και όλων των συνεργατών μου στον ΣΕΤΕ. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ οφείλω στην Ιωάννα. Αυτή η Γενική Συνέλευση συμπίπτει και με τη θητεία της Ιωάννας Δρέττα ως Υπουργού Τουρισμού της Μεταβατικής Κυβέρνησης. Είμαστε περήφανοι, Ιωάννα, εγώ προσωπικά και ο ΣΕΤΕ συλλογικά, γι’ αυτήν την τιμητική κατάκτηση.
Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο έργο σου!
Κυρίες & Κύριοι,
Το 2023, αποτελεί μια ακόμα χρονιά ορόσημο, σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες και σε πολλά επίπεδα κρίσεις. Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, ο παγκόσμιος αλλά και ο ελληνικός τουρισμός, καλούνται να αντέξουν, να προσαρμοστούν, να αναπτυχθούν, με νέους όρους και σε νέες συνθήκες. Οι αναταράξεις της πανδημίας έχουν σταματήσει και έχουμε βγει πλέον από το καθεστώς της επιφυλακής. Με άλλα λόγια, αφήσαμε πίσω μας ένα παρατεταμένο, τραυματικό διάστημα αβεβαιότητας και φόβου. Στην Ελλάδα η οικονομία πορεύεται σε σταθερή τροχιά και το πολιτικό κλίμα σύντομα θα ξεκαθαρίσει μετά και τις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου. Την ίδια στιγμή η συγκυρία είναι πολύ ιδιαίτερη για το brand Ελλάδα. Παρά την περιπέτεια της πανδημίας και τις εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν την τουριστική αγορά παγκοσμίως, η χώρα μας δεν δείχνει απλά να αντέχει, αλλά ισχυροποιείται, αυξάνει τη δυναμική της, παγιώνει τη θέση της παγκοσμίως στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Ενδεικτικά αναφέρω τα απολογιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ: Το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2% έναντι του 2019 και διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 31,3 εκατ. ταξιδιωτών το 2019. Παράλληλα, Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά μόλις 3% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17,6 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019, ενώ αναφορικά με τους προορισμούς και σε σχέση με το 2019, βλέπουμε σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στους προορισμούς «Ήλιου και Θάλασσας» (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Κυκλάδες).
Και κάτι ακόμα εξαιρετικά σημαντικό και ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου μας: Στην αιχμή της τουριστικής σεζόν του 2022, η απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση υπερέβη την αντίστοιχη το 2019. Σε αυτά τα ελπιδοφόρα και αισιόδοξα αποτελέσματα ο ΣΕΤΕ έχει τη δική του καθοριστική συμμετοχή. Χάρη στη σκληρή δουλειά, την επίμονη προσπάθεια και τους ξεκάθαρους στόχους μας, καταφέραμε, παρόλο που η περσινή χρονιά ξεκίνησε μετά το Μάιο – Ιούνιο, να φτάσουμε σε ένα χρυσό momentum για τον ελληνικό τουρισμό. Και αυτό δεν ήρθε από μόνο του, ούτε είναι συγκυριακό ή τυχαίο. Οφείλεται σε όλες και όλους εμάς. Στον επαγγελματισμό, την προσαρμοστικότητα και τη διορατικότητα των ανθρώπων μας σε κάθε κομμάτι της αλυσίδας που αποτελεί τον τουριστικό κλάδο. Ενώσαμε ακόμα πιο δημιουργικά τις δυνάμεις μας και κερδίσαμε κάθε κρίσιμο στοίχημα που βάλαμε. Με επαγγελματισμό, αυταπάρνηση, προσήλωση στον στόχο.
Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τον τομέα που εκπροσωπώ, το έχω πει πολλές φορές και δε θα σταματήσω να το λέω. Όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες, συνεχίζουμε να αποτελούμε την αιχμή στη γνώση, στον σχεδιασμό, στην στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό. Συνεχίζουμε να αποτελούμε έναν σύγχρονο Κοινωνικό Εταίρο που προσφέρει στην ελληνική κοινωνία.
Αποδεικνύουμε σταθερά ότι θέτουμε σαφείς στόχους και πετυχαίνουμε ενωμένοι: Την ενδυνάμωση και ωρίμανση του τουρισμού, τη βιώσιμη ανάπτυξη ως βασική προϋπόθεση επιτυχίας, τηδιαρκή, αρμονική συνεργασία μας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού, τις σταθερές και γόνιμες σχέσεις μέσα από συνέργειες και συμπράξεις, την ενίσχυση του brand Ελλάδα, μέσα από σωστή και ώριμη ανάγνωση των μηνυμάτων της αγοράς και μέσα από στρατηγικές επιλογές για την προβολή του.
Κυρίες και κύριοι,
Το 2022 ήταν μια χρονιά που θέσαμε απαιτητικούς στρατηγικούς στόχους. Ειδικότερα, επιδιώξαμε:
Εντατική προώθηση του Εθνικού Σχεδίου για τον Τουρισμό 2030 σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,
Συστηματική επαφή με τη βάση, με τις Περιφέρειες και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω roadshows σε όλη την Ελλάδα,
Ψηφιακό μετασχηματισμό του ΣΕΤΕ,
Τουριστική δραστηριότητα με προϋπόθεση και στόχο την αειφορία,
Προάσπιση και διαφύλαξη των συμφερόντων του τομέα από στρεβλώσεις που δημιουργούνται, όπως οι αρρύθμιστες βραχυχρόνιες μισθώσεις, ή κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν όπως το θέμα των εργασιακών.
Με αυτούς τους στόχους στον ορίζοντα, εκπονήσαμε τις δράσεις μας τη χρονιά που πέρασε: Εστιάσαμε στο Εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό της Ελλάδας το 2030 και παρουσιάσαμε τη Στρατηγική μας στον Πρωθυπουργό και σε εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Παράλληλα, διατηρήσαμε τη στενότερη δυνατή επαφή με τα μέλη μας στην Περιφέρεια, πραγματοποιώντας τακτικές περιφερειακές συναντήσεις για την παρουσίαση των αξόνων δράσης και των προτεραιοτήτων μας.
Στις σημαντικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε αναφέρω ενδεικτικά: στα εργασιακά θέματα, τη συνεργασία ΣΕΤΕ και ΑΑΔΕ, τις θέσεις μας για θέματα Ανάπτυξης και επενδύσεων, όπως επίσης τις προτάσεις μας για ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας.
Κυρίες και κύριοι,
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο τουρισμός καταφέρνει πάρα τις αντιξοότητες να κάνει άλματα ανάπτυξης. Δεν αναφέρομαι μόνο σε μεγέθη, αλλά σε μια στρατηγική ανάπτυξης, που αλλάζει την
εικόνα του τουριστικού τομέα στην ευρύτερη κοινωνία. Σε αυτό το θέμα, υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμα τις τελευταίες δεκαετίες. Ο τουρισμός δεν είχε τη θέση που του αναλογούσε και του άξιζε.
Προκαταλήψεις, στερεότυπα, κακές νοοτροπίες, μικροσυμφέροντα και παρασιτισμός, δεν του επέτρεπαν να λάβει αυτό που του αναλογούσε. Ούτε από την Πολιτεία, ούτε από την κοινωνία.
Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το αποτύπωμα και η απήχηση του τουρισμού στην κοινωνία, ως μια σοβαρή οικονομική δραστηριότητα, με βάθος, με οφέλη, με προοπτική. Όχι ως μια ευκαιριακή απασχόληση που αποσκοπεί στο εύκολο κέρδος. Όχι ως μια αρπαχτή. Ούτε για τον επιχειρηματία, ούτε για τον εργαζόμενο. Η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για ένα κράτος 10 εκατ. κατοίκων. Άποψή μου είναι, πως πρέπει πάντα στόχος μας να είναι η διατήρηση μας στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού. Αυτό δεν είναι μόνο μια επιτυχία. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη.
Γιατί σε κάθε σχήμα που υπάρχει το ύψος, υπάρχει και το βάθος. Στο οποίο δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να βρεθούμε. Διότι εξίσου δύσκολο, ίσως δυσκολότερο, με το να πιάσεις την κορυφή,
είναι και να την κρατήσεις. Όσο καλά και αν είναι τα αποτελέσματα, όσο και αν μας γεμίζουν χαρά και ανακούφιση, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Η κορυφή δημιουργεί χαλαρότητα σε όλες τις πλευρές και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.
Δεν έχουμε όμως αυτό το περιθώριο. Δεν επιτρέπεται να εφησυχάσουμε. Δουλειά μας είναι μεμονωμένα και συλλογικά, να διατηρηθούμε στην κορυφή για να μπορεί η κοινωνία και η οικονομία μας σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο να επωφελείται τα μέγιστα από τον τουρισμό. Δουλειά μας είναι να είμαστε ανοιχτοί και εξωστρεφείς, χωρίς ίχνος έπαρσης ή αλαζονείας, γιατί αυτά είναι στοιχεία που η αγορά δε συγχωρεί. Ο κλάδος μας είναι στενά συνδεδεμένος με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κοινού που δημιουργεί τάσεις και διαμορφώνει νέα είδη τουρισμού. Αυτό δε γίνεται, δε μπορούμε να το αγνοήσουμε. Πρέπει να εξελισσόμαστε διαρκώς, χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες αξιώνουν έλεγχο στον κορεσμό, σεβασμό στη φέρουσα αναπτυξιακή ικανότητα, και εφαρμογή της αρχής της βιωσιμότητας στην τουριστική ανάπτυξη. Οφείλουμε να τους ακούσουμε προσεκτικά. Ούτε αυτές είναι ανάγκες που μπορούμε να αγνοήσουμε με αποκλειστικό γνώμονα το πρόσκαιρο κέρδος.
Χρειάζονται ανοιχτά αντανακλαστικά και όχι εφησυχασμός, εξωστρέφεια και στενή αλληλεπίδραση του τουρισμού με την κοινωνία και τους άλλους οικονομικούς κλάδους, Αυτά είναι τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να πέσει το βάρος αν θέλουμε να παραμείνουμε στην κορυφή που έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτές θα πρέπει να είναι προτεραιότητες για εμάς, πριν από τις εισπράξεις και τις αφίξεις. Και για να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις, οι πρώτοι που θα πρέπει να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε είμαστε εμείς οι ίδιοι. Σε νοοτροπία, σε σκέψη, σε πράξεις. Και αυτό αφορά πάνω και πρώτα από όλα όλους και όλες εμάς. Να μην υποκύψουμε στον εύκολο αλλά καταστροφικό λαϊκισμό. Να μην υποκύψουμε σε συνδικαλιστικές νοοτροπίες και πράξεις που έρχονται από το χρεωκοπημένο παρελθόν και που όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Να μην διαταράξουμε την ενότητα μας σκεπτόμενοι το μικρό και στενό συμφέρον. Η ενότητα μας οφείλει να είναι πάνω από όλα. Αυτή είναι η δύναμη μας, αυτή είναι η υπεροχή μας.
Σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης και εκσυγχρονισμού ο ΣΕΤΕ οφείλει να σταθεί στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτό και χρειάζονται πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες. Πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν την ωρίμανση του ελληνικού τουρισμού. Τη νέα φάση μεγέθυνσης στην οποία μπαίνει. Την ανάγκη για συμμετοχή, συμπερίληψη, σύνθεση όλων των δυνάμεων που απαρτίζουν τον ΣΕΤΕ.
Ο ΣΕΤΕ ιδρύθηκε για να γίνει μεγάλος και ισχυρός, όχι για να εξελιχθεί σε ένα κλειστό κλαμπ συγκεκριμένων συμφερόντων. Τώρα, ήρθε η στιγμή να πάμε ακόμα πιο μπροστά. Με τις σημερινές μας επιλογές, ακολουθούμε πετυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα, όπως αυτό της Ιταλίας ή της Γερμανίας. Ανθρώπους με αξία, ηγετικές ικανότητες, ήθος, κύρος, που θα οδηγήσουν τον ΣΕΤΕ στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε στο αύριο. Και σταθεροί πυλώνες της στρατηγικής μας για το αύριο, για την ανάπτυξη του τουρισμού, πρέπει να συνεχίσουν να είναι ο στόχος της βιωσιμότητας και της διαχείρισης προορισμών με το βλέμμα στραμμένο μόνο στο μέλλον, οι συνέργειες που αποτελούν για τον φορέα μας υπαρξιακή προϋπόθεση, η εξωστρέφεια και το άνοιγμα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σταθερός μας στόχος από την άλλη, πρέπει να παραμείνει ένας τουρισμός με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Μια σημαντική πηγή θέσεων εργασίας και πρωταρχικός κλάδος συμβολής στο Εθνικό ΑΕΠ. Με την κερδοφορία να συμβαδίζει με την αειφορία. Με συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης. Με συνολικές πολιτικές και όχι αποσπασματικές ενέργειες να δίνουν λύσεις σε προβλήματα. Κλειδί για να πετύχουμε αυτό τον στόχο είναι η συλλογική δουλειά.
Αυτό διδάχθηκα προσωπικά από τις 2 θητείες μου στον ΣΕΤΕ, και από τα χρόνια που υπηρετώ μέσα από συλλογικούς θεσμούς τον τουρισμό. Μαζί. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, συλλογικοί φορείς και θεσμικά όργανα του τουρισμού. Όλοι μαζί, ενωμένοι.Έτσι μόνο προχωράμε μπροστά.
Αγαπητά Μέλη,
Κυρίες και Κύριοι,
Η περίοδος που διανύουμε είναι και για μένα προσωπικά πολύ ξεχωριστή. Μετά από 2 θητείες, κλείνει ο κύκλος μου στο τιμόνι του ΣΕΤΕ και παράλληλα κλείνουν 24 χρόνια στα κοινά του τουρισμού. Οι συνθήκες που βίωσα ως Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες. Τα χρόνια που υπηρετώ σε αυτή τη θέση ήταν ορατά τα σημάδια και οι πληγές της οικονομικής κρίσης. Υπήρξε εναλλαγή 2 κυβερνήσεων με τις οποίες και συνεργαστήκαμε όπως οφείλαμε να κάνουμε και στη δεύτερη θητεία ξέσπασε η απόλυτη καταιγίδα της πανδημίας, την οποία οφείλαμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Καταφέραμε πολλά. Ήταν δύσκολα και επίπονα χρόνια, στα οποία πάνω από όλα έβαλα το κοινό καλό. Όχι το προσωπικό συμφέρον, αλλά το καλό του ελληνικού τουρισμού. Δεν ξέρω αν ακούγεται ρομαντικό, όμως αυτό είναι. Και όλες και όλοι εσείς που με γνωρίζετε πολύ καλά, είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε. Αυτό το πόστο απαιτεί σκληρή και αδιάκοπη δουλεία, διάθεση για συνεννόηση και συνεργασία. Ενίοτε και συγκρούσεις. Απαιτεί διορατικότητα και προσαρμοστικότητα. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και πείσμα. Είμαι περήφανος και συγκινημένος για όσα καταφέραμε τα τελευταία χρόνια. Και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσω να είμαι περήφανος και στο μέλλον. Για τον ΣΕΤΕ που στέκεται με επαγγελματισμό, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπιστία ως κοινωνικός εταίρος.
Σας ευχαριστώ όλες και όλους για τη συνεισφορά σας στην διαδρομή μας ως εδώ. Ήταν τιμή μου να σας εκπροσωπώ. Είναι τιμή μου να είμαι ένας από εσάς. Απλός ναύτης πλέον, στο μεγάλο καράβι του ελληνικού τουρισμού. Θα είναι πάντοτε τιμή και χαρά μου να βάζω το δικό μου λιθαράκι στον ελληνικό τουρισμό όπως τον έχουμε οραματιστεί. Ισχυρό, Βιώσιμο, Ανταγωνιστικό, Κοινωνικό, Ανθρώπινο, όπως ακριβώς ταιριάζει στην πατρίδα μας.
Σας ευχαριστώ για όλα!»
Latest News
Ποια μεγάλα ξενοδοχεία παίρνουν τα… βουνά – Πού σχεδιάζουν νέες επενδύσεις
Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών «υποχρεώνει» τις αλυσίδες ξενοδοχείων να αναζητήσουν σε νέες περιοχές ευκαιρίες για δημιουργία νέων μονάδων – Η περίπτωση της Λάμψα και της Marriott
Από τη Μεγάλη Βρετανία στα ορεινά θέρετρα και τα spa - Το πλάνο του ομίλου Λάμψα
Ήδη ο όμιλος Λάμψα «τρέχει» επενδυτικά προγράμματα για ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς - Το πλάνο για τη Μεγάλη Βρετανία
«Απογειώθηκαν» τα ελληνικά αεροδρόμια το 11μηνο - Έχασε έδαφος η Μύκονος [πίνακας]
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Fraport για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το Ventus di Milo στη Μήλο
Τα Aria Hotels συνεχίζουν να καινοτομούν και να επενδύουν στον τομέα της βιώσιμης φιλοξενίας και ανάπτυξης
Το «mega στόρι» της επόμενης δεκαετίας στον τουρισμό μυρίζει... κάρι
Μέχρι το 2034, οι δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών για ταξίδια εκτός συνόρων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Όμιλος Λάμψα: Ανοίγει το 4ο ξενοδοχείο στην Αθήνα - Η ιστορία του ακινήτου από την εποχή της κατοχής
Ο όμιλος Λάμψα επένδυσε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για να το «μεταμορφώσει» από χώρο κατοικιών σε ξενοδοχείο
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Ερχονται «χρυσές» ημέρες στον τουρισμό - Η πρόβλεψη του WTO
Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει to 100% της τουριστικής ανάκαμψης, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Επένδυση ύψους 200 εκατ. προωθεί στο Καβούσι το Metaxa Hospitality Group
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS»
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.