Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς επηρεάστηκαν από τα αδύναμα εμπορικά στοιχεία της Κίνας για τον Μάιο και την ομιλία του διοικητή της Reserve Bank of Australia, Philip Lowe, μία ημέρα αφότου η κεντρική τράπεζα διέψευσε τις προσδοκίες και αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.

Οι δείκτες

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,14%, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 2,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 1,5 χρόνο.

Το ράλι των ιαπωνικών μετοχών φάνηκε να έχει κάνει παύση, με τον Nikkei 225 να διολισθαίνει κατά 1,42%, οδηγώντας τις απώλειες στην περιοχή. Ο Topix σημείωσε μικρότερες απώλειες της τάξης του 1%.

Οι αγορές της Νότιας Κορέας επέστρεψαν από τη δημόσια αργία με θετικό ξεκίνημα, με τον Kospi να σημειώνει άνοδο 0,34% και τον Kosdaq 0,97%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,06%, ενώ οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισαν επίσης υψηλότερα. Ο Shanghai Composite κέρδισε 0,3% και ο Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 0,11%.

Τα μάκρο

Τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας έπεσαν έξω από τις προβλέψεις. Οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 7,5% σε ετήσια βάση, αισθητά χαμηλότερη από την αναμενόμενη πτώση 0,4%, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν μικρότερη πτώση 4,5% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 8% που προβλεπόταν. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας τον Μάιο ήταν 65,81 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 16,1%.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Αυστραλίας το πρώτο τρίμηνο του έτους διευρύνθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση, ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Αυτός όμως ήταν ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων 18 μηνών από τότε που η χώρα ήρε τα μέτρα κατά του Covid-19 τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν επέκταση 2,4%, σε σύγκριση με την επέκταση 2,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές