Η Philip Morris International υποστηρίζει σθεναρά τη διακοπή του καπνίσματος. Η βιομηχανία τσιγάρων Marlboro, αξίας 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαπραγματεύεται με δελεαστικά premium έναντι των αντιπάλων Altria και British American Tobacco. Εάν οι τελευταίες θέλουν να μειώσουν τη διαφορά, καλύτερα να στοιχηματίσουν στο να απομακρυνθούν από τον παλιό τυφλοσούρτη της καπνοβιομηχανίας.

Όσοι επενδύουν σε καπνοβιομηχανίες αποδέχονται πως θα έχουν χαμηλές αποδόσεις και «μαυρισμένη» συνείδηση, σε αντάλλαγμα τεράστιες αποδόσεις μετρητών. Ορισμένοι μέτοχοι λαχταρούν αυτή τη γνωστή συνταγή της εισηγμένης στο Λονδίνο BAT, η οποία προειδοποίησε την Τρίτη ότι η ανάπτυξη στην αγορά τσιγάρων των ΗΠΑ έχει κλιμακωθεί. Η GQG Partners, ένας από τους 10 κορυφαίους μετόχους του ομίλου αξίας 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι γνωστός για το brand Lucky Strike, υπερασπίζεται τις εξαγορές μετοχών για να αναθερμάνει τη χαμηλή αποτίμηση της εταιρείας.

Ωστόσο, η PMI, η οποία αποσπάστηκε από την Altria το 2008, έχει ανοίξει μια εναλλακτική ατραπό. Διευθύνεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Τζάσεκ Όλτζακ, και έχει ουσιαστικά βάλει φωτιά στο κλασικό εγχειρίδιο για το πώς να διευθύνετε μια μεγάλη εταιρεία καπνικών προϊόντων. Ο όμιλος με έδρα το Στάμφορντ του Κονέκτικατ διαπραγματεύεται 14 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2023, σε σύγκριση με λιγότερα από 7 φορές της BAT και εννεαπλάσια της Altria.

Από πολλές απόψεις, η PMI ήταν τυχερή. Πουλά τσιγάρα κυρίως σε πελάτες σε αναδυόμενες αγορές, όπου η απαγόρευση του καπνίσματος είναι πιο σπάνια και υπάρχει λιγότερο κοινωνικό ταμπού. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία του Όλτζακ έχει αποφύγει το παρεμβατικό χέρι των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, που επιδιώκουν να απαγορεύσουν τα τσιγάρα μενθόλης, βλάπτοντας την BAT και την Altria. Όμως, η κίνηση της PMI μακριά από τα παραδοσιακά τσιγάρα ήταν αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος πόλος έλξης για τους επενδυτές.

Ο Όλτζακ θέλει να έχει πάνω από τα μισά έσοδα της εταιρείας από προϊόντα χωρίς καπνό έως το 2025. Για να φτάσει εκεί, έχει ξοδέψει πολλά. Η PMI πέρυσι αγόρασε τη Swedish Match, μια κατασκευάστρια πακέτων νικοτίνης Zyn που οι εθισμένοι στην νικοτίνη σφηνώνουν στο πλάι του στόματός τους. Εκτός από αυτή τη συμφωνία των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Όλτζακ επεκτάθηκε γρήγορα σε συσκευές, οι οποίες αυξάνουν τη θερμοκρασία του καπνού αρκετά ώστε να απελευθερώνουν ατμούς νικοτίνης αλλά χωρίς καπνό. Για να γνωστοποιήσει τα νέα προϊόντα και την τεχνολογία, η PMI άνοιξε καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους στη Βρετανία. Επίσης, ακύρωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως και 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην πληρωμή όλης της επένδυσης.

Οι επενδυτές μπορεί ενστικτωδώς να τρομάξουν εάν οι BAT και Altria επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο. Οι μετοχές καπνού είναι δημοφιλείς σε ορισμένους μετόχους σε μεγάλο βαθμό επειδή πληρώνουν τακτικά και συνεχώς αυξανόμενα μερίσματα, επομένως τυχόν σχέδια για περικοπή των πληρωμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια έντονη ανησυχία. Ωστόσο, οι προβλέψεις των αναλυτών που συγκεντρώθηκαν από το Visible Alpha δείχνουν ότι η BAT και η Altria θα εξακολουθούν να βασίζονται στα παραδοσιακά τσιγάρα για το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους για το άμεσο μέλλον. Χωρίς επενδύσεις και ξεκάθαρο δρόμο για τη σταδιακή κατάργηση των παραδοσιακών τσιγάρων, θα πρέπει να συμβιβαστούν με τις αναθυμιάσεις από την αποτίμηση της PMI.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners