Σε μια απρόσμενη κίνηση η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε τη μείωση διαφορετικών επιτοκίων πολιτικής ανοίγοντας το δρόμο για τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στην ερχόμενη συνεδρίαση. Η Κίνα ενισχύει τα νομισματικά κίνητρα για να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και να στηρίξει την παραπαίουσα μετά την πανδημία ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Πέρα όμως από τις κινήσεις που αφορούν την νομισματική πολιτική οι Κινέζοι αξιωματούχοι συζητούν δέσμη μέτρων που θα τονώσουν την οικονομία, στα οποία περιλαμβάνεται η στήριξη του τομέων του real estate αλλά και της εγχώριας ζήτησης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι κινήσεις αυτές υποδηλώνουν μια αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ από την επιφυλακτική προσέγγισή στην τόνωση της οικονομίας, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες των φορέων χάραξης πολιτικής για την επιβράδυνση της οικονομίας, αφού η άνοδος της κατανάλωσης στις αρχές του έτους άρχισε να εξανεμίζεται.

«Στενεύει το περιθώριο για τα παραδοσιακά εργαλεία τόνωσης της οικονομίας, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα παρατεταμένες αρνητικές επιπτώσεις στο παρελθόν, όπως υψηλό χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναποτελεσματικές επενδύσεις και σπατάλη πόρων», σημειώνει ο ο Lu Ting, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura Holdings Inc. για την Κίνα. Το υψηλό ποσοστό χρέους της Κίνας σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθεί ένα πακέτο πολιτικής στήριξης», είπε.

Η αντίδραση των αγορών

Το γουάν βρέθηκε σε χαμηλό έξι μηνών στα 7,1680 ανά δολάριο, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς της Κίνας υποχώρησαν σε νέο χαμηλό 7,5 μηνών.

H κεντρική τράπεζα, εξηγεί στο Reuters,o Ken Cheung, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Ασία της Mizuho Bank « μπορεί να ήθελε να μετριάσει τον αντίκτυπο οποιασδήποτε μελλοντικής χαλάρωσης της πολιτικής στο κινεζικό γουάν ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, η οποία παρακολουθείται έντονα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Κίνα παραμένει μια εξαίρεση μεταξύ των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών, καθώς χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική για να στηρίξει την ανάπτυξη, ενώ οι μεγαλύτερες ομόλογοί της αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στην Κίνα θα διευρύνουν μόνο το χάσμα αποδόσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και αν η Fed κάνει παύση αυτή την εβδομάδα, στέλνοντας το γουάν χαμηλότερα και επιταχύνοντας τις εκροές κεφαλαίων.

Η επίδραση στην οικονομία

Η αντίδραση των χρηματωπιστωτικών αγορών στην κίνηση της κεντρικής τράπεζας ήταν συγκρατημένη, σημειώνει το Bloomberg,  καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το κατά πόσο η νομισματική πολιτική από μόνη της μπορεί να βάλει σε πορεία ανάπτυξης την οικονομία της χώρας. Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών παραμένει αδύναμη, τα νοικοκυριά είναι απρόθυμα να δανειστούν, ο πληθωρισμός είναι σχεδόν μηδενικός και οι εξαγωγές συρρικνώνονται καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.

«Όλοι, από το κοινό μέχρι τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο, έχουν συνειδητοποιήσει ότι η οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει τώρα σοβαρές πιέσεις», δήλωσε ο Lu. «Ο κίνδυνος μιας οικονομικής διπλής πτώσης αυξάνεται. Η μείωση των επιτοκίων από μόνη της δεν θα είναι αρκετή».

Οι οικονομολόγοι στοιχηματίζουν ότι η PBOC θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική φέτος. Η Goldman Sachs Group Inc. προβλέπει μείωση κατά 25 μονάδες βάσης του συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών για τους δανειστές -που θα απελευθερώσει περισσότερα χρήματα για τις τράπεζες ώστε να ενισχύσουν τον δανεισμό- το τρίτο τρίμηνο. Αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από άλλη μια κίνηση του RRR ή μείωση των επιτοκίων το τέταρτο τρίμηνο, ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή