Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance Holdings υπέβαλε αίτηση για τη διαγραφή της τοπικής κυπριακής οντότητάς του από το μητρώο εξουσιοδοτημένων παρόχων υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της χώρας, λέγοντας ότι σκοπεύει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του αλλού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την Binance Cyprus, θυγατρική που έλαβε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για να ενταχθεί στο μητρώο των παρόχων κρυπτονομισμάτων τον Οκτώβριο του 2022. Ωστόσο, αυτό άλλαξε και η εταιρεία προχώρησε σε αίτημα διαγραφής από το μητρώο της εποπτικής αρχής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της CySEC την Τετάρτη. Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων ως προς τη συμμόρφωση με τους κυπριακούς κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Κρυπτονομίσματα: Οι αμερικανικές τράπεζες μπλοκάρουν την πρόσβαση της Binance στο τραπεζικό σύστημα

Κανόνες

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Binance δεν θα είναι πλέον σε θέση να διαθέτει απευθείας πελάτες στην Κύπρο ή να παρέχει υπηρεσίες στη χώρα, μέχρις ότου οι επερχόμενοι κανόνες της ΕΕ επιτρέψουν στην εταιρεία να «περάσει» τις υπάρχουσες εγγραφές από άλλα μέρη του ευρωπαϊκού μπλοκ. Αυτοί οι κανόνες, γνωστοί ως κανονισμός για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (MiCA), αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025.

 

Η Binance, η οποία δηλώνει ότι δεν έχει καθορισμένη παγκόσμια ή περιφερειακή έδρα, διαθέτει επίσης πελάτες στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία εντός της Ευρώπης. Εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι “πήρε την απόφαση να αποσύρει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο για να επικεντρωθεί στις προσπάθειές  σε λιγότερο ρυθμισμένες οντότητες στην ΕΕ, ιδίως στις μεγαλύτερες καταχωρημένες αγορές μας, όπου έχουμε ήδη ένα ώριμο αποτύπωμα”.

Η πλατφόρμα και ο διευθύνων σύμβουλός της, Changpeng Zhao, μηνύθηκαν φέτος τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ όσο και από την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (Commodity Futures Trading Commission), καταθέτοντας καταγγελίες οι οποίες – μεταξύ άλλων – αφορούσαν κακή διαχείριση των κεφαλαίων των πελατών τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto