Η παρασκευή του γιαουρτιού του μέλλοντος απαιτεί μια ομάδα εργαλείων του 21ου αιώνα: μηχανική μάθηση, επιστήμη του εντέρου και ένα… μυστηριώδες τεχνητό στομάχι.

Σε μια νέα εγκατάσταση της Danone κοντά στο Παρίσι, οι ερευνητές ταΐζουν γιαούρτι σε σφαιρικά γυάλινα δοχεία και πλαστικούς σωλήνες σχεδιασμένους να μιμούνται το ανθρώπινο έντερο.

Μόλις τα βακτήρια στο εσωτερικό δείξουν ότι μπορούν να επιβιώσουν στους πεπτικούς χυμούς, η τεχνητή νοημοσύνη τίθεται σε λειτουργία για να διερευνήσει τα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Όπως αναφέρει το Bloomber, για τους καταναλωτές που βομβαρδίζονται με ισχυρισμούς σχετικά με την υποτιθέμενη δύναμη των προβιοτικών, ο στόχος μπορεί να ακούγεται γνωστός. Όμως, ο ιδιοκτήτης της Activia και της Actimel στοιχηματίζει, ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει απαντήσεις για το ποια φιλικά βακτήρια λειτουργούν καλύτερα και γιατί, δίνοντας στα προϊόντα της επιστημονικό πλεονέκτημα σε μια εποχή που τα έσοδα καθυστερούν και οι καταναλωτές γίνονται επιφυλακτικοί με τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Η μακροπρόθεσμη επιχειρηματική στρατηγική της Danone αφορά σε μεγάλο βαθμό την μεταστροφή των γαλακτοκομικών προϊόντων», λέει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Juergen Esser. «Τα πάντα σχετικά με την παροχή των σωστών ζυμώσεων, τα σωστά οφέλη για την υγεία και την παροχή λάμψης στον καταναλωτή είναι ζωτικής σημασίας».

«Χρυσός» το τυρί και το γιαούρτι – Συνεχίζεται το ράλι των αυξήσεων

Τεχνολογική επανάσταση ή έξυπνο μάρκετινγκ;

Είτε πρόκειται για την αρχή μιας τεχνολογικής επανάστασης στα τρόφιμα είτε απλώς για ένα ακόμη επίπεδο έξυπνου μάρκετινγκ που έχει σκοπό να κάνει τους καταναλωτές να πληρώσουν περισσότερα για ένα κεσεδάκι γιαούρτι, η Danone το χρειάζεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η γαλλική εταιρεία που μετρά 104 χρόνια ζωής, διανύει το δεύτερο έτος μιας προσπάθειας ανάκαμψης που ενορχηστρώνεται από το αφεντικό της Esser, Antoine de Saint-Affrique.

Η γαλακτοκομική μονάδα καταγράφει πτώση στον όγκο τα επτά από τα τελευταία εννέα χρόνια. Οι όγκοι πωλήσεων στο τμήμα – το μεγαλύτερο της εταιρείας, με φυτικά γάλατα όπως το Alpro επίσης μειώθηκαν κατά 4% πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές τα αναταλλάσσουν με φθηνότερες μάρκες ως απάντηση στην κρίση κόστους ζωής.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Danone μπορεί να αναζωογονήσει τις δραστηριότητές της είναι επενδύοντας σε ένα ανώτερο προϊόν που θα υποστήριζε τις υψηλές τιμές», λέει ο Bruno Monteyne, αναλυτής της Bernstein.

Βιβλιοθήκη βακτηρίων

Η Danone στοιχιματίζει ότι η εμπειρία της στα γαλακτοκομικά προϊόντα και η δική της βιβλιοθήκη βακτηρίων θα της δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι αντιπάλων όπως η Nestle SA. Η εταιρεία ξόδεψε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια για τη νέα εγκατάσταση που άνοιξε τον Φεβρουάριο, συγκεντρώνοντας το ερευνητικό εργαστήριο που στεγάζει το στομάχι ρομπότ, χώρους συνεργασίας και έναν χώρο δοκιμών καταναλωτών σε ένα προάστιο γνωστό για την πυρηνική του έρευνα.

Τα εργαστήρια απέκτησαν πρόσβαση σε δείγματα ασθενών και προφίλ υγείας για την τεχνητή νοημοσύνη με συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και ενός άλλου πιο κοντά στη βάση της εταιρείας που ονομάζεται Le French Gut και στοχεύει να αναλύσει το μικροβίωμα 100.000 εθελοντών.

Στη ρίζα της προσέγγισης βρίσκεται η ζύμωση, μια χημική διαδικασία που υπάρχει εδώ και χιλιετίες.

Τα πολλά υποσχόμενα βακτήρια θα μελετηθούν περαιτέρω για να διαπιστωθεί αλληλεπιδρούν με τις ίνες και τις βιταμίνες στα τρόφιμα. Η Danone δεν θα επιτρέψει να φωτογραφηθεί το στομάχι, που αναπτύχθηκε με την ολλανδική εταιρεία TNO, επειδή η λειτουργία του είναι άκρως απόρρητη.

Η μηχανική μάθηση αναλαμβάνει στη συνέχεια να βρει συνδέσεις μεταξύ των επιλεγμένων βακτηρίων και των συνθηκών υγείας. Η τεχνητή νοημοσύνη διαπερνά δείγματα κοπράνων, ιατρικά ιστορικά και προηγούμενα επιστημονικά ευρήματα, αναζητώντας συνδέσμους για οτιδήποτε, από την απώλεια βάρους μέχρι την ανοσία.

Οι ερευνητές μόχθησαν για χρόνια για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ μικροβιώματος και ανοσίας. Αλλά καθώς εξορύσσει δεδομένα ετών, η Danone δεν χρειάζεται να εφεύρει τίποτα. Τα στοιχεία για να πλαισιώσουν ένα μήνυμα μάρκετινγκ που συνδέει τα βακτήρια με τα οφέλη μπορεί να είναι αρκετά ώστε ένα καινούργιο γιαούρτι ή γάλα για μωρά να αποφέρει μεγάλη τιμή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης