Στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς, της Economist Intelligence Unit (EIU), βρέθηκε και πάλι η Βιέννη, η οποία τον είχε χάσει στη διάρκεια της πανδημίας.

Τηλεργασία: H καλύτερη πόλη στον κόσμο για εργασία εξ αποστάσεως

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Βιωσιμότητας 2023 απέδωσε την επιτυχία της Βιέννης στον «νικηφόρο συνδυασμό» της σταθερότητας, της κουλτούρας και της ψυχαγωγίας, της αξιόπιστης υποδομής, της υποδειγματικής εκπαίδευσης και των υψηλών παροχών υγείας.

Η Κοπεγχάγη διατηρεί τη δεύτερη θέση, ενώ στην πρώτη πεντάδα μπήκαν το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη.

Η ετήσια έκθεση αξιολόγησε 172 πόλεις στις εξής κατηγορίες βάσει των οποίων ορίζεται η βιωσιμότητα: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.

Ο δείκτης αυξήθηκε πέρυσι για να φτάσει σε υψηλό 15 ετών καθώς ο κόσμος ανέκαμψε από την πανδημία. Η μέση βαθμολογία του δείκτη είναι τώρα 76,2 στα 100, από 73,2 πριν από ένα χρόνο.

Το Top 10

1.    Βιέννη, (Αυστρία)

2.    Κοπενχάγη, (Δανία)

3.    Μελβούρνη, (Αυστραλία)

4.    Σίδνεϋ, (Αυστραλία)

5.    Βανκούβερ (Καναδάς)

6.    Ζυρίχη, (Ελβετία)

7.    Κάλγκαρυ (Καναδάς)

8.    Γενεύη, (Ελβετία)

9.    Τορόντο (Καναδάς)

10.                       Οσάκα (Ιαπωνία), Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία)

Άλμα από τις πόλεις Ασίας-Ειρηνικού

Σύμφωνα με την EIU, οι πόλεις Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν από άλματα στις επιδόσεις τους φέτος, καταλαμβάνοντας 8 από τις 10 κορυφαίες μετακινήσεις.

Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε «μια στροφή προς την κανονικότητα» μετά την πανδημία, επισημαίνεται.

Συγκεκριμένα, το Wellington της Νέας Ζηλανδίας ανέβηκε 35 θέσεις στην 23η θέση, ενώ το Όκλαντ ανέβηκε 25 θέσεις για να καταταχθεί στη 10η θέση.

Το Χονγκ Κονγκ ανέβηκε επίσης 13 θέσεις στην κατάταξη στην 61η πιο λειτουργική πόλη στον κόσμο.

Σημαντικές βελτιώσεις στην αξιολόγηση των κατηγοριών εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης παρατηρήθηκαν επίσης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Πτώση για τον δείκτη «σταθερότητα»

Ενώ οι βαθμολογίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, των υποδομών, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας σημείωσαν βελτιώσεις το περασμένο έτος, η σταθερότητα σημείωσε «οριακή πτώση», διαπιστώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Αυτό οφείλεται σε περιπτώσεις εσωτερικών αναταραχών σε πολλές πόλεις εν μέσω κρίσης κόστους ζωής και αύξησης της εγκληματικότητας σε ορισμένες εξ αυτών.

Ειδικά στη Δυτική Ευρώπη, έχουν υποχωρήσει στις κατατάξεις λόγω των αυξημένων απεργιών εργαζομένων.

Για παράδειγμα, η Φρανκφούρτη και το Άμστερνταμ βρέθηκαν εκτός top 10.

Η Δαμασκός συνεχίζει να είναι η πόλη με τη χαμηλότερη κατάταξη στην έρευνα, χωρίς «καμία βελτίωση» στους βαθμούς της βιωσιμότητας.

Ακόμη, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει αναπάντεχα τη βιωσιμότητα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η πόλη εντάχθηκε ξανά στην έρευνα φέτος, μετά τον αποκλεισμό της το 2022 λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Ωστόσο, η βαθμολογία του Κιέβου μειώθηκε σχεδόν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2021, λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στη σταθερότητα, στις υποδομές και στη γενική βιωσιμότητα του. Έχει γίνει πλέον μία από τις δέκα τελευταίες πόλεις στον δείκτη βιωσιμότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής