Η αγορά εργασίας εξ αποστάσεως μπορεί να συρρικνώνεται σε ορισμένες πόλεις, αλλά ανθεί σε κάποιες άλλες.

Ένα έγγραφο από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ (NBER) προσδιορίζει τις πόλεις όπου οι απομακρυσμένες θέσεις εργασίας αναπτύσσονται ταχύτερα, εστιάζοντας σε πέντε αγγλόφωνες χώρες: τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με το CNBC.

Εργασιακή κουλτούρα: Γιατί οι «σπουδαίοι» υπάλληλοι εγκαταλείπουν τις «χλιδάτες εταιρείες»

Οι ερευνητές πίσω από την εργασία – που ονομάζεται «Απομακρυσμένη εργασία σε εταιρείες και χώρο» – εξέτασαν περισσότερες από 250 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας που προσφέρουν απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία που δημοσιεύτηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Ιανουαρίου 2023.

Ουάσιγκτον

Στην πρώτη θέση συνολικά το Ηνωμένο Βασίλειο

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία όσον αφορά τις απομακρυσμένες, ευέλικτες θέσεις εργασίας, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, σημειώνουν οι ερευνητές, «καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει εδώ και χρόνια η τάση της εργασίας από το σπίτι».

Το Λονδίνο, το Σίδνεϊ και το Τορόντο – οι πιο πολυπληθέστερες πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά, αντίστοιχα – έχουν δει μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην εξ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με την έκθεση.

Το τοπ 10

Ακολουθούν οι 10 πόλεις όπου το ποσοστό των απομακρυσμένων θέσεων εργασίας έχει αυξηθεί περισσότερο:

1.Ουάσιγκτον,  (ΗΠΑ)
2.Σαν Φρανσίσκο (ΗΠΑ)
3.Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο)
4.Γλασκώβη (Ηνωμένο Βασίλειο)
5.Σικάγο (ΗΠΑ)
6.Ατλάντα (ΗΠΑ)
7.Φοίνιξ (ΗΠΑ)
8.Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)
9.Σίδνεϋ, Αυστραλία)
10.Τορόντο (Καναδάς)

Τα μεγάλα αστικά κέντρα

Η εργασία από το σπίτι είναι πολύ πιο συνηθισμένη στις μεγάλες πόλεις από ό,τι στα προάστια και τις αγροτικές πόλεις, επειδή οι πυκνοκατοικημένες πόλεις τείνουν να έχουν μεγαλύτερο αριθμό «εργαζομένων με γνώση» των οποίων οι δουλειές τους επιτρέπουν να εργάζονται από οπουδήποτε με σύνδεση στο Διαδίκτυο, έδειξε προηγούμενη έρευνα.

Το 2022, για παράδειγμα, «μία στις τέσσερις νέες αγγελίες εργασίας στην Ουάσιγκτον, αφορούσε θέσεις εργασίας εξ αποστάσεως, σε σύγκριση με μία στις δεκατέσσερις στο Περθ της Αυστραλίας», σημειώνει η έκθεση.

Σαν Φρανσίσκο

Ενώ το μερίδιο των νέων απομακρυσμένων κενών θέσεων εργασίας σημείωσε απότομη άνοδο και στις πέντε χώρες κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19, οι χώρες με τα πιο σοβαρά αρχικά κρούσματα Covid-19 είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο: οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς.

Σε όλες τις χώρες, ωστόσο, η δημοτικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας συνεχίστηκε «πολύ μετά την υποχώρηση του αναγκαστικού γεγονότος της πανδημίας», γράφουν οι συγγραφείς. Πέρα από τη σοβαρότητα της πανδημίας, οι υποδομές (πρόσβαση στο διαδίκτυο, δημόσια μέσα μεταφοράς) και η επικράτηση θέσεων εργασίας και βιομηχανιών εξ αποστάσεως σε κάθε πόλη είναι όλα σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες για την υιοθέτηση της τηλεργασίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Λονδίνο

Ο αριθμός των διαθέσιμων απομακρυσμένων θέσεων εργασίας κυμαίνεται επίσης μεταξύ των περιοχών. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι απομακρυσμένες θέσεις εργασίας έχουν γίνει λιγότερο συχνές σε πόλεις του νότου, όπως η Savannah και το Miami Beach, σε σύγκριση με τις βορειοανατολικές και δυτικές πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, η Βοστώνη και το Κολοράντο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive