Καίριες απαντήσεις στο πώς η τεχνολογία υποστηρίζει την φαρμακοβιομηχανία και την επιστήμη, έδωσε Ηλίας Κοντούδης Επικεφαλής Μarket Access στον Τομέα Φαρμάκων της Bayer, μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Στο πλαίσιο της τρίτης ημέρας της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Κοντούδης επεσήμανε πως η τεχνολογία θα επηρεάσει εν γένει την υγεία, ενώ αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση των ψηφιακών διδύμων (digital twins) από την Bayer. «Πλέον ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και η φαρμακοβιομηχανία δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτό».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοντούδης αναφέρθηκε στους ψηφιακούς διδύμους των ασθενών, σημειώνοντας πως μπορούμε να προσομοιώσουμε τα κλινικά τους αποτελέσματα. «Πλέον, αντί να έχουμε μια ομάδα ασθενών η οποία λαμβάνει το placebo μπορούμε να έχουμε τους digital twins και οι άνθρωποι αυτοί να λαμβάνουν τη θεραπεία που θα πρέπει. Στις κλινικές δοκιμές είναι δύο γραμμές. Η θεραπεία και η 2η γραμμή το placebo. Όταν έχουμε τους digital twins δεν χάνουμε το λεγόμενο κόστος ευκαιρίας. Είναι κάτι που εφαρμόζεται ήδη».

«Μπορούμε μέσω ΑΙ να δούμε πώς θα εξελιχθεί μια νόσος κ.λπ.», σημείωσε και πρόσθεσε πως «επιτυγχάνουμε γρήγορη ανάλυση αποτελεσμάτων με την τεχνητή νοημοσύνη και παροχή προτάσεων. Ετσι, περιορίζεται και ο κίνδυνος των Burnout»

Σε ερώτηση για το χάπι του μέλλοντος, ο κ. Κοντούδης έφερε ως παράδειγμα της τεχνολογίας την υποδόρια θεραπεία για τον HIV, όπου παρέχεται σταδιακά θεραπεία 6 μηνών, ενώ άλλο παράδειγμα είναι στον Διαβήτη .

Τέλος, σημείωσε πως και για την ψυχική υγεία υπάρχουν ψηφιακές εφαρμογές που στοχεύουν την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, το burnout. «Βοηθούν τους ασθενείς με διάφορα προγράμματα να τα καταπολεμήσουν. Στην Ελλάδα δεν έχουμε το πλαίσιο για αυτές τις εφαρμογές», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News