Συνολικά 130 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98% της παγκόσμιας οικονομίας διερευνούν πλέον το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους, με σχεδόν τις μισές να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, σύμφωνα με μελέτη του Atlantic Council.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, τους τελευταίους έξι μήνες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα αυτό από όλες τις χώρες της G20, με εξαίρεση την Αργεντινή.

Atlantic Council: Δέκα πιθανές παγκόσμιες εξελίξεις έως το 2033 σύμφωνα με τους ειδικούς

Έντεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών της Καραϊβικής, καθώς και η Νιγηρία, έχουν ήδη λανσάρει τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDCs), ενώ οι πιλοτικές δοκιμές στην Κίνα φτάνουν πλέον σε 260 εκατομμύρια ανθρώπους και καλύπτουν 200 υπηρεσίες, από το ηλεκτρονικό εμπόριο έως τις πληρωμές για κρατικές επιδοτήσεις.

Δύο άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, η Ινδία και η Βραζιλία, σχεδιάζουν επίσης να λανσάρουν ψηφιακά νομίσματα το επόμενο έτος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του ψηφιακού ευρώ το οποίο πιθανολογείται ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το 2028, ενώ περισσότερες από 20 άλλες χώρες θα κάνουν επίσης σημαντικά βήματα προς την πιλοτική εφαρμογή φέτος.

Μένουν πίσω οι ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, η πρόοδος για ένα ψηφιακό δολάριο αφορά μόνο μια έκδοση που θα εξυπηρετεί πληρωμές από τράπεζα σε τράπεζα, σύμφωνα με την έρευνα του Atlantic Council, ενώ οι εργασίες για μια έκδοση λιανικής για χρήση από τον ευρύτερο πληθυσμό έχουν κολλήσει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη της δημιουργίας ενός ψηφιακού δολαρίου τον Μάρτιο του 2022.

Το βαρύνον καθεστώς του δολαρίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σημαίνει ότι οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ έχει δυνητικά τεράστιες παγκόσμιες συνέπειες, αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι το Κογκρέσο και όχι η ίδια θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει μια ψηφιακή έκδοση.

Η παγκόσμια ώθηση για τα CBDCs, όπως ονομάζονται τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, έρχεται καθώς η χρήση φυσικών μετρητών μειώνεται και οι αρχές προσπαθούν να αποκρούσουν την απειλή που συνιστά το το bitcoin και οι Big Tech.

Ο ρόλος των κυρώσεων

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε χώρες όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν έναν άλλο παράγοντα ώστε ακόμη και μπλοκ που αποτελούν μακροχρόνιους συμμάχους των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν μια εναλλακτική λύση στα δίκτυα πληρωμών Visa, Mastercard και Swift.

«Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της G7, οι εξελίξεις όσον αφορά τη χρήση των CBDCs για συναλλαγές χονδρικής έχουν διπλασιαστεί», ανέφερε το Atlantic Council, προσθέτοντας ότι τώρα υπάρχουν 12 «διασυνοριακά» έργα πολλών χωρών που βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Ανέφερε ότι η Σουηδία παραμένει μία από τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης, καθώς διαθέτει ένα πιλοτικό της CBDC, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας συνεχίζει τις εργασίες για μια πιθανή ψηφιακή λίρα που θα μπορούσε να τεθεί σε χρήση από το δεύτερο μισό της δεκαετίας.

Η Αυστραλία, η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα και η Ρωσία σκοπεύουν επίσης να συνεχίσουν τις πιλοτικές δοκιμές φέτος.

Ωστόσο, παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα CBDCs, ορισμένες χώρες που τα έχουν δρομολογήσει -όπως η Νιγηρία- είδαν την αποδοχή και είναι απογοητευτικά χαμηλή, ενώ η Σενεγάλη και ο Ισημερινός ακύρωσαν τις εργασίες ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ταϊβάν: Δημιουργεί το δικό της «Starlink» υπό την απειλή της Κίνας
Διεθνή |

Η Ταϊβάν δημιουργεί το δικό της «Starlink» - Στόχος να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια