«Άμεσες και παραγωγικές» χαρακτήρισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, τις 10 ώρες διμερών συναντήσεων που είχε με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, κατά τη διάρκεια του τετραήμερου ταξιδιού της στο Πεκίνο. Πρόσθεσε επίσης, ότι βοήθησαν να σταθεροποιηθεί η συχνά δύσκολη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Η Γέλεν, η οποία αναχωρεί από το Πεκίνο την Κυριακή, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα εξακολουθούν να διαφωνούν σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψή της προώθησε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να «θέσουν τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας σε πιο σίγουρες βάσεις».

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν σημαντικές διαφωνίες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γέλεν σε δημοσιογράφους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, επικαλούμενη τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για αυτό που αποκάλεσε «αθέμιτες οικονομικές πρακτικές» και τις πρόσφατες τιμωρητικές ενέργειες εναντίον αμερικανικών εταιρειών.

Γέλεν: Επίσκεψη στο Πεκίνο – Συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της Κίνας

«Αλλά ο Πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν και εγώ δεν βλέπουμε τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μέσα από το πλαίσιο της σύγκρουσης μεγάλων δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ευδοκιμήσουν και οι δύο χώρες μας»

Εμπορικοί δεσμοί

Η επίσκεψη της Γέλεν εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που πλήττονται από ζητήματα από την Ταϊβάν έως την τεχνολογία, έχοντας αντίκτυπο στις εταιρείες και τους εμπορικούς δεσμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Πεκίνο τον περασμένο μήνα, στην πρώτη επίσκεψη του κορυφαίου διπλωμάτη των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπάιντεν, ενώ ο απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα αυτόν τον μήνα.

Η διπλωματική ώθηση των ΗΠΑ έρχεται ενόψει μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του κινέζου Σι Τζινμπίνγκ αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 του Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί ή τη συνάντηση Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Γέλεν είπε ότι στόχος της επίσκεψής της ήταν να δημιουργήσει και να εμβαθύνει τους δεσμούς με τη νέα οικονομική ομάδα της Κίνας, να περιορίσει τον κίνδυνο παρεξηγήσεων και να ανοίξει το δρόμο για συνεργασία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και το χρέος.

«Πιστεύω ότι έχουμε κάνει κάποια πρόοδο και νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια υγιή οικονομική σχέση που θα ωφελήσει τόσο εμάς όσο και τον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει αυξημένες και πιο τακτικές επικοινωνίες σε επίπεδο προσωπικού.

Είπε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με ένα αναμενόμενο εκτελεστικό διάταγμα που περιορίζει τις εξερχόμενες επενδύσεις, αλλά τους διαβεβαίωσε ότι οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο θα είναι στενό σε εύρος και θα θεσπιστεί με διαφανή τρόπο, μέσω μιας διαδικασίας θέσπισης κανόνων που θα επιτρέπει τη δημόσια συμβολή.

Επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει να αποσυνδεθεί από την οικονομία της Κίνας, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφικό και για τις δύο χώρες και αποσταθεροποιητικό για τον κόσμο». Ωστόσο, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δουν μια «ανοιχτή, ελεύθερη και δίκαιη οικονομία», όχι μια οικονομία που αναγκάζει τις χώρες να πάρουν πλευρά.

Η BRICS και το δολάριο

Ερωτηθείσα για τα σχέδια των λεγόμενων χωρών BRICS – Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Κίνα – να δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα, η Γέλεν εκτίμησε ότι το δολάριο θα παραμείνει το κυρίαρχο νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές.

«Όλα τα δεδομένα για τα οποία γνωρίζω δείχνουν ότι το δολάριο χρησιμοποιείται σε συντριπτική πλειοψηφία – κοντά στο 90% – σε διεθνείς συναλλαγές και δεν νομίζω ότι υπάρχει εναλλακτική που θα μπορούσε ενδεχομένως να την αντικαταστήσει στο άμεσο μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή