Σε υψηλό πέντε μηνών εκτινάχθηκαν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Κίνας τον Ιούνιο, ωστόσο η ασθενής ζήτηση, ειδικά στην Ευρώπη, κράτησε ένα καπάκι στις τιμές.

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα εισήγαγε 5,96 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG, 28% υψηλότερα από τα 4,64 εκατομμύρια που αγόρασε η χώρα πριν από ένα χρόνο και επίσης υψηλότερα από 5,54 εκατομμύρια μετρικούς τόνους που εισήχθησαν τον Μάιο.

Παρόλα αυτά όμως, η τιμή spot υποχώρησε στα 9,00 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), 87% κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 70,50 δολ. στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, καταγράφοντας τη χαμηλότερο τιμή από τον Απρίλιο του 2021.

Η πολυαναμενόμενη αγοραστική φρενίτιδα από την ΕΕ καθώς θέλει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της ενόψει του χειμώνα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Η Ευρώπη εισήγαγε 9,50 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Ιούνιο, από 12,11 εκατομμύρια τον Μάιο και το χαμηλότερο μηνιαίο σύνολο από τον Αύγουστο του 2022.

Οι ΗΠΑ «μοιράζουν την τράπουλα» στην αγορά LNG – ΕΕ και Κίνα «σφάζονται» για μακροπρόθεσμα deals

Η επιτυχία της κοινής πλατφόρμας

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ, συγκλονισμένη από μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις των τελεταίων πολλών ετών, ξεκίνησε μία πλατφόρμα κοινών αγορών φυσικού αερίου το 2022 και άρχισε να πραγματοποιεί διαγωνισμούς για προμήθειες . Περίπου 50 προμηθευτές φυσικού αερίου και μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές φυσικού αερίου στην ΕΕ εξέφρασαν αμέσως ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια αγοράς αερίου του μπλοκ. Βασικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι η διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες.

Όπως αναφέρει το oilprice.com, η λέσχη αγοραστών φυσικού αερίου της Ευρώπης ήταν μια απίστευτη επιτυχία, με τις αποθήκες φυσικού αερίου της ηπείρου σχεδόν κατά 80% γεμάτες.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης , συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν πλέον φτάσει τις 889 τεραβατώρες (TWh), σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Και είναι γεμάτα κατά 38% πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο των 10 ετών, αν και το πλεόνασμα έχει μειωθεί από +280 TWh +81% τον Μάρτιο.

Ο κατακλυσμός του φυσικού αερίου έχει θέσει τις τιμές των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων υπό τεράστια πίεση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για φυσικό αέριο που παραδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2023 να διαπραγματεύονται τώρα με έκπτωση σχεδόν 12 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σχέση με τις τιμές για τον Απρίλιο του 2024. Αντίθετα, διαπραγματεύονταν με premium περισσότερο από 5 ευρώ στην αρχή του έτους και με 38 ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Η Κίνα και η Ασία γίνονται βασικοί πελάτες των ΗΠΑ

Οι εισαγωγές αμερικανικού LNG από την Ασία ανήλθαν σε 1,34 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Ιούνιο, από 1,21 εκατομμύρια τον Μάιο και το μέγιστο από τον Φεβρουάριο. Πράγματι, η Κίνα και η Ασία είναι πλέον οι μεγαλύτεροι πελάτες LNG των ΗΠΑ, μια θέση που κατείχε η Ευρώπη πέρυσι όταν αγόρασε έως και το 65% της παραγωγής των ΗΠΑ.

Deals δισεκατομμυρίων

Όπως γράφουν οι Financial Times, τις τελευταίες εβδομάδες, ο αμερικανικός εξαγωγέας LNG Cheniere υπέγραψε μια 15ετή συμφωνία για την προμήθεια της νορβηγικής Equinor και μια σύμβαση για περισσότερα από 20 χρόνια με την κινεζική ENN.

Παράλληλα, η ανταγωνιστική Venture Global LNG υπέγραψε 20ετή συμφωνία με τη γερμανική Securing Energy for Europe (SEFE), ενώ η γαλλική TotalEnergies αγόρασε μερίδιο 219 εκατομμυρίων δολαρίων σε τερματικό σταθμό του Τέξας για τη μεταφορά LNG, το οποίο αναπτύσσεται από τον ενεργειακό όμιλο NextDecade με έδρα το Χιούστον.

Τα  deals αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά συμφωνίες μεταξύ αμερικανικών εξαγωγέων και ευρωπαϊκών ή κινεζικών οντοτήτων τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Commodity Insights, η Ευρώπη μαζί με την Κίνα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% των συμβάσεων προμήθειας LNG των ΗΠΑ που συμφωνήθηκαν μεταξύ 2021 και τέλη Ιουνίου 2023. Η Κίνα αντιπροσώπευε το 24,4%, λόγω των μεγάλων όγκων που υπογράφηκαν το 2021 και το 2022. Μέχρι στιγμής το 2023, η Ευρώπη έχει λάβει περισσότερο LNG από την Κίνα.

Αλλαγή πλεύσης

Το ενδιαφέρον της Ευρώπης για το αμερικανικό LNG καταδεικνύει μια έντονη αλλαγή σε σχέση με μόλις πριν από λίγα χρόνια, όταν οι ανησυχίες για τη ρύπανση ώθησαν τη γαλλική κυβέρνηση να παρέμβει για να καταργήσει μια συμφωνία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Engie και της NextDecade.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Πάτρικ Πουγιάν, αφού υπέγραψε συμφωνία με την NextDecade , είπε ότι το deal αυτό «ενισχύει την ικανότητά μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν μια στρατηγική ενεργειακή συμφωνία.

Αμερικανοί παράγοντες της αγοράς είναι βέβαιοι ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση θα αντέξει. Ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Cheniere, Anatol Feygin, είπε πρόσφατα σε αναλυτές ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές σε υψηλά επίπεδα «παρά τη καθαρή μηδενική ρητορική και την πίεση που προκάλεσε η πολιτική στις προοπτικές ζήτησης».

Όσον αφορά την Ασία, είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η «ενεργειακή εξέλιξη» της περιοχής «θα στηρίξουν δεκαετίες αύξησης της ζήτησης LNG, οδηγώντας την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις σε νέα ικανότητα υγροποίησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια