Την παρέμβαση αμερικανών γερουσιαστών προκάλεσε η κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων πελατών εταιρειών παροχής λογιστικών υπηρεσιών στη Google και στη Meta.

Google: Πώς έδωσες άθελά σου το «οκ» να γνωρίζει τα πάντα για σένα

Συγκεκριμένα, μια ομάδα νομοθετών με επικεφαλής τη δημοκρατική γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν καλεί την κυβέρνηση Μπάιντεν να διερευνήσει πώς εταιρείες λογιστών μπορεί να έχουν παράνομα κοινοποιήσει δεδομένα πελατών στις εν λόγω πλατφόρμες.

Σε επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα Merrick Garland και τις αρμόδιες αρχές, επισημαίνουν βασικά ευρήματα από τη δική τους έρευνα που επεκτείνεται στις αναφορές από το The Markup και The Verge, που αρχικά αποκάλυψε την κοινή χρήση δεδομένων.

Ήδη από πέρσι σχετικό δημοσίευμα έφερε τις εταιρείες TaxSlayer, H&R Block και TaxAct να έχουν μοιραστεί ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες με το Facebook της Meta μέσω ενός κομματιού κώδικα που λέγεται Pixel. Ουσιαστικά η Meta παραβίασε τους ίδιους τους κανόνες πολιτικής της.

Η αναφορά διαπίστωσε επίσης ότι η TaxAct είχε στείλει παρόμοιες ευαίσθητες πληροφορίες στην Google μέσω του εργαλείου ανάλυσης, αλλά αυτές οι πληροφορίες δεν περιλάμβαναν ονόματα.

Μετά την αρχική αναφορά, η Meta και η Google ανέφεραν στο CNBC ότι έχουν πολιτικές εναντίον πελατών ή διαφημιζόμενων που τους στέλνουν ευαίσθητες ή ταυτοποιητικές πληροφορίες. Ορισμένες δηλώσεις που παρείχαν οι εταιρείες φοροτεχνικών εκείνη την εποχή φαινόταν να δείχνουν ότι η κοινή χρήση δεδομένων έγινε κατά λάθος.

Με βάση την αρχική αναφορά, η ομάδα των επτά νομοθετών ξεκίνησε τη δική της έρευνα για την έκταση της κοινής χρήσης δεδομένων.

Μεταξύ άλλων, από τα ευρήματα που γνωστοποιήθηκαν σήμερα φαίνεται ότι εκατομμύρια πληροφορίες φορολογουμένων είχαν κοινοποιηθεί σε εταιρείες Big Tech.  Αν και οι εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι οι πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν θα ήταν ανώνυμες, οι νομοθέτες διαπίστωσαν ότι οι ειδικοί πίστευαν ότι δεν θα ήταν δύσκολο να συνδεθούν τα δεδομένα με άτομα.

Επίσης, ενώ οι εν λόγω εταιρείες εγκατέστησαν τα εργαλεία της Meta και της Google χωρίς να κατανοήσουν πλήρως τις επιπτώσεις στο απόρρητο, σύμφωνα με τους νομοθέτες, οι δύο τεχνολογικές πλατφόρμες «παρέλειψαν» να παράσχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συλλογής και χρήσης των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν μέσω των εργαλείων τους. Αν και η Meta και η Google υποστήριξαν ότι έχουν φίλτρα για να εντοπίζουν ευαίσθητα δεδομένα που συλλέγονται ακούσια, αποδείχθηκαν «αναποτελεσματικά», επισημαίνεται.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι τα εργαλεία Meta που χρησιμοποιούνται από το TaxAct φέρεται να συγκέντρωσαν ακόμη περισσότερες πληροφορίες από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένου τού κατά προσέγγιση ποσού των ομοσπονδιακών φόρων που οφείλει ένας φορολογούμενος. Η Meta φέρεται να επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποίησε δεδομένα που συνέλεξε από τις εταιρείες για να αποστείλει διαφημίσεις σε φορολογούμενους, συμπεριλαμβανομένων και άλλων λογιστικών εταιρειών και για να εκπαιδεύσει τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης της Meta.

Η ομάδα των καταγγελλόντων εκτιμά ότι τα ευρήματά της υποδεικνύουν ότι οι εταιρείες παροχής φοροτεχνικών υπηρεσιών «ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τους νόμους περί απορρήτου των φορολογουμένων», γεγονός το οποίο επισείει ποινικές κυρώσεις «έως 1.000 δολάρια ανά περίπτωση και έως και ένα χρόνο φυλάκιση», σύμφωνα με την επιστολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία