Μέχρι το τέλος του χρόνου στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) θα ενσωματωθεί πλατφόρμα μέσω της οποίας θα παρέχεται η δυνατότητα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, να καταχωρούν τα αιτήματά τους, για εύρεση εργασίας.

Αυτό γνωστοποιήθηκε στην διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γύθειο της Λακωνίας.

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας: Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη ως το 2030

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, πρόεδροι και εκπρόσωποι της επιμελητηριακής κοινότητας, από όλη την χώρα, συναντήθηκαν στο Γύθειο με την ευκαιρία του πρώτου Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων με τίτλο «Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο» που διοργανώνει το Επιμελητήριο Λακωνίας.

«Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων πίστεψε και στήριξε ενεργά, αυτή την διοργάνωση, κοινοποιώντας την σε διεθνές επίπεδο και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή σπουδαίων εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων στην Ευρώπη» όπως σημείωσε πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Μασούτης.

Ο Κ. Μασούτης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι εφόσον η Λακωνία έχει μείνει ως τώρα ανέγγιχτη από τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού είναι μια ευκαιρία να σχεδιαστεί σωστά η τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

«Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των τοπικών παραγωγών, όπως είπε, ώστε να αντιμετωπιστούν ανισότητες και εμπόδια που σχετίζονται με το μικρό μέγεθος των τοπικών μονάδων. Χρειάζεται να γίνει κοινή αντίληψη, ότι για τις μικρές μονάδες – όπως και για τις επιχειρήσεις – η συνεργασία σημαίνει δύναμη. Είναι το όχημα για καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, για μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ, για οικονομίες κλίμακος, για καινοτομία, για ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Χρειάζεται οργανωμένο πλάνο, με σύγχρονες μεθόδους προώθησης των τοπικών προϊόντων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Χρειάζεται επένδυση στη γνώση, σε σύγχρονες τεχνικές παραγωγής και τυποποίησης».

Σημείωσε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στηρίζει την πρόταση του Επιμελητηρίου Λακωνίας, για ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος Ελαιοκομίας με έδρα την περιοχή ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται η τοπική παραγωγή να αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με τον τουρισμό, ώστε να αποτελέσει μέρος της εμπειρίας των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον τόπο. «Αυτό, όπως είπε, θα συμβάλει και στην ευρύτερη ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και του brand name τους στις διεθνείς αγορές».

Πρόσθεσε ακόμη, πως χρειάζεται να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του τόπου, για τη δημιουργία τοπικών συμφώνων ποιότητας, για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που αξιοποιούν τοπικά προϊόντα κ.ά. και κυρίως, χρειάζεται ένα εξειδικευμένο πλαίσιο κινήτρων στις τοπικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη διαφορετικών δραστηριοτήτων: π.χ. αγροδιατροφή, αγροτουρισμός, πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός κ.λπ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζεται, βεβαίως, και μεγαλύτερη έμφαση από την πλευρά της Πολιτείας στην ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών, στον αγροτικό τομέα, στις μεταφορές κ.λπ. ενώ τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ παρέχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Με συνένωση δυνάμεων και σχέδιο, η Λακωνία μπορεί να γίνει πρότυπο βιώσιμης και ανθεκτικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης, που θα συμβάλει στη συγκράτηση του πληθυσμού της υπαίθρου. Θα παρέχει στους νέους την ευκαιρία να μείνουν, να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους. Η επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει το όχημα, για τη μετατροπή των πλεονεκτημάτων της περιοχής σε αξία για τους ανθρώπους της, για την τοπική και την εθνική οικονομία» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μασούτης.

Ο Α’ αντιπρόεδρος, Ιορδάνης Τσώτσος, αναφέρθηκε στο θέμα των πιστοποιήσεων στα προϊόντα αγροδιατροφής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι επιχειρήσεις της περιφέρειας, καθώς και στην σημασία της συνεργασίας με το ΞΕΕ για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων μέσα από τα ξενοδοχεία.

Ο Β’ αντιπρόεδρος, Παύλος Ραβάνης, εξέφρασε τον προβληματισμό του, πως μπορούν να ωφεληθούν οι ΜμΕ, στον μέγιστο βαθμό, από τα 25 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης και ο Γ’ αντιπρόεδρος, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ζήτησε οι παρεμβάσεις της ΚΕΕΕ να στρέφονται υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων μέσα από τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΕΕ Παναγιώτης Αγνιάδης υπογράμμισε ότι η εισήγηση για δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Κέντρου Ελαιοκομίας, θα στηριχθεί από την Κεντρική Ένωση και ο οικονομικός επόπτης, Βασίλειος Γιαγιάκος, αναφέρθηκε στην μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα επιμελητήρια για την έλλειψη τεχνικών επαγγελμάτων.

Ο υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης, Φώτης Δαμούλος, επεσήμανε τις επιπτώσεις της έλλειψης εργατών γης σε βασικές καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα ενώ ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων, Στέφανος Γεωργιάδης, εστίασε την ομιλία του στα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και τα εργαλεία που έχει η ΚΕΕΕ για την εξειδίκευση τους.

O διευθυντής της ΚΕΕΕ Βασίλης Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στο ΓΕΜΗ και τον εκσυγχρονισμό του με τα εργαλεία για διάγνωση αναγκών στην αγορά εργασίας που θα ενσωματωθεί ως πλατφόρμα στο τέλος του χρόνου και παράλληλα  ενημέρωσε για τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του Γ.Ε.Μ.Η , των ψηφιακών υπογράφων και της αναβάθμισης των λειτουργιών της ΚΕΕΕ και των περιφερικών επιμελητηρίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Λακωνίας, Γιάννης Παναρίτη μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα από την ενεργειακή, οικονομική και υγειονομική κρίση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία