
Οι αλλεπάλληλοι καύσωνες δοκιμάζουν τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Οι επίμονες υψηλές θερμοκρασίες που σαρώνουν την Ελλάδα καταπονούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διακοπές ρεύματος. Πάντως, το τελευταίο δεκαήμερο, παρά τους «δίδυμους» καύσωνες, το σύστημα του ΑΔΜΗΕ ανταποκρίθηκε με ελάχιστα προβλήματα που επιλύθηκαν άμεσα. Όσο για εκείνο του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς υπερθερμάνσεις σε μετασχηματιστές και γραμμές μέσης τάσης άφησαν δίχως ρεύμα για κάποιες ώρες χιλιάδες καταναλωτές σε διάφορες περιοχές της Ηλιούπολης, των Αγίων Αναργύρων, του Κέντρου της Αθήνας κ.ά..
Φωτιές: Βυθίσεις τάσεως στην ηλεκτροδότηση του Λεκανοπεδίου
Το τρίτο συνεχόμενο κύμα καύσωνα ωστόσο, το οποίο έρχεται από εβδομάδα, θέτει το σύστημα σε κατάσταση συναγερμού. Όπως αναφέρει στον «ΟΤ» τεχνικό στέλεχος του Διαχειριστή του συστήματος, «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αντιμετωπίζουμε τρεις αλλεπάλληλους καύσωνες και με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, οπότε έπειτα από ένα καυτό δεκαήμερο και με τα 45άρια να συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα μπαίνουμε σε …άγνωστα πεδία».
Η ζήτηση
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε …τροχιά ρεκόρ, ενδεχομένως και πάνω από 11.000 MW, καθώς αναμένονται ανώτατες θερμοκρασίες μεταξύ 44 και 46 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ δεν ανησυχούν ούτε για τα υψηλά μεσημεριανά φορτία, ούτε για τις απογευματινές και βραδινές ώρες οπότε παρατηρείται σημαντική πίεση στο ηλεκτρικό σύστημα καθώς σταματά η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Όταν πέφτει ο ήλιος, το σύστημα στηρίζουν όλες οι διαθέσιμες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και λιγνίτη. Άλλωστε και στους δύο προηγούμενους καύσωνες του Ιουλίου περί τα 1.300 MW έδιναν οι δύο νέες μονάδες φυσικού αερίου της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και λιγνίτη της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
Επίσης, σε ικανοποιητικό επίπεδο βρίσκονται και οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ. Για τις μεσημεριανές ώρες αιχμής υψηλή είναι η παραγωγή των ηλιακών συστημάτων τις μεσημεριανές ώρες, αλλά και των αιολικών τις ημέρες που φυσάει.
Επίσης, σημαντική ασφάλεια παρέχουν και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν ενισχυθεί και από τη νέα γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία που έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Για παράδειγμα την περασμένη Πέμπτη οπότε καταγράφηκε κορύφωση της ζήτησης (με 10.059 MW), η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα ήταν στο 42,5%, των ΑΠΕ στο 18,9%,των εισαγωγών στο 16,7%, των λιγνιτικών στο 10,8% και των υδροηλεκτρικών στο 6,5%.
Δοκιμάζεται το σύστημα
Πάντως, από τις 12 Ιουλίου το σύστημα δοκιμάζεται με τη ζήτηση να κινείται στα …υψηλά των προβλέψεων σε απόλυτη συμφωνία με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Ειδικότερα, η αιχμή της ζήτησης (μεσημέρι στις 3 μ.μ.) ήταν χθες στa 9.987 MW, την Πέμπτη στα 10.059 MW, την Τετάρτη και την Τρίτη στα 9.596 MW. Υψηλά είχε κινηθεί η ζήτηση και τις πρώτες ημέρες του καύσωνα στις 13, 14 και 15 Ιουλίου.
Ο κίνδυνος λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών εντοπίζεται στο ενδεχόμενο πιθανών βλαβών στις γραμμές μεταφοράς και διανομής ή στις παλιές και καταπονημένες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες δουλεύουν εδώ και μέρες στο «φουλ». Γι΄αυτό, το τεχνικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει έκτακτους ελέγχους στον κρίσιμο εξοπλισμό του συστήματος προκειμένου να προλάβει τυχόν αστοχίες.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό