Μέχρι το τέλος του 2023 θα είναι έτοιμος ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου υψηλής ταχύτητας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Abu Dhabi National Oil Company την Τρίτη.

«Το υδρογόνο αποτελεί ένα κρίσιμο καύσιμο για την ενεργειακή μετάβαση, συμβάλλοντας στην απαλλαγή των οικονομιών από τον άνθρακα, και αποτελεί φυσική επέκταση της κύριας δραστηριότητάς μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ADNOC, Σουλτάν αλ Τζαμπέρ.

Πράσινο υδρογόνο: Επενδύσεις 18 δισ. ευρώ από την Ισπανία [γράφημα]

Συνεργασία με την Toyota

Η ADNOC ανέφερε ότι συμφώνησε με την Toyota και την Al-Futtaim Motors για τη δοκιμή του σταθμού ανεφοδιασμού υδρογόνου υψηλής ταχύτητας χρησιμοποιώντας στόλους οχημάτων που κινούνται με υδρογόνο, σύμφωνα με το Reuters.

«Το πιλοτικό πρόγραμμα θα βοηθήσει την ADNOC να κατανοήσει πώς το υδρογόνο με ανεφοδιασμό υψηλής ταχύτητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για την υποστήριξη της εθνικής στρατηγικής των ΗΑΕ για το υδρογόνο», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η στρατηγική των ΗΑΕ στοχεύει να καταστήσει τη χώρα έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογόνου έως το 2031.

Η εταιρεία τόνισε ότι ο σταθμός θα λειτουργήσει αργότερα φέτος.

«Στροφή» στην πράσινη ανάπτυξη

Τον Ιανουάριο, η ADNOC είχε αναφέρει ότι διέθεσε 15 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα που περιλαμβάνουν τη δέσμευση του άνθρακα, την ηλεκτροδότηση, τη νέα τεχνολογία απορρόφησης CO2 και επενδύσεις σε υδρογόνο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ADNOC στα τέλη Νοεμβρίου ενέκρινε επίσης ένα πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο και κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2023-2027.

Ενώ η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία επενδύει σε πράσινες τεχνολογίες, στοχεύει επίσης να επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου σε 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (mbpd) έως το 2027.  Η παραγωγή των ΗΑΕ ήταν σχεδόν 2,9 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green