Μειωμένες αναμένονται οι παραγωγές μήλων και αχλαδιών στις μεγάλες παραγωγικές χώρες της ΕΕ, τη νέα σεζόν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), το 2023 η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 3,3% σε σύγκριση με πέρυσι, σε σύνολο 11.410.681 τόνους.
Φρούτα και λαχανικά: Πρόκληση η μείωση εξάρτησης από τις εισαγωγές – Το μεγάλο στοίχημα
Σε ότι αφορά τις κύριες ποικιλίες, η Golden Delicious αναμένεται να αυξηθεί κατά 11,7% σε σύνολο 2.167.899 τόνων. Η Gala, η δεύτερη μεγαλύτερη ποικιλία, αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 4,8% (1.527.179 τόνοι συνολικά). Τόσο το Red Delicious όσο και το Idared, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να μειωθούν κατά 10% και 6,1%, αντίστοιχα.
Τα αχλάδια
Μειωμένη κατά 12,9% εκτιμάται και η παραγωγή των ευρωπαϊκών αχλαδιών για το 2023, συγκριτικά με την περσινή καλλιέργεια με σύνολο 1.745.632 τόνους.
Αυτή η πτώση οφείλεται στην έντονη μείωση της παραγωγής της Ιταλίας (-63% σε σύγκριση με το 2022) καθώς και στη μείωση των ποσοτήτων στη Γαλλία και την Ολλανδία (-28,6% και -3,1% αντίστοιχα).
Το 2023, η παραγωγή αχλαδιών ποικιλίας Συνεδρίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 8%, φτάνοντας τους 928.081 τόνους. Η παραγωγή αχλαδιών William BC, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να μειωθεί κατά 36,8%, ενώ η παραγωγή της Abate Fetel προβλέπεται να πέσει κατακόρυφα στους 52.846 τόνους (μειωμένη κατά 69,3%).
Παγκόσμιες προβλέψεις
Παρόμοια με τις ευρωπαϊκές τάσεις είναι η κατάσταση και άλλων χωρών στο βόρειο ημισφαίριο, όπως η Κίνα (της οποίας η σοδειά μήλων θα παραμείνει σταθερή στους 37,2 εκατομμύρια τόνους), ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν καλλιέργεια μήλων 4,5 εκατομμύρια τόνους (μείωση 6% από το 2022). Η σοδειά μήλων της Ινδίας αναμένεται επίσης να μειωθεί κατά περισσότερο από 30% (1,9 εκατομμύρια τόνους συνολικά).
Η παραγωγή αχλαδιών στις ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 3,7% (502.000 τόνοι συνολικά), ενώ η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 10% (17,6 εκατ. τόνοι).
Σχολιάζοντας τα στοιχεία της πρόβλεψης ο γενικός γραμματέας της WAPA, Philippe Binard, επισήμανε ότι «θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις κλιματικές συνθήκες, καθώς και τον μετριασμό των παρασίτων και των ασθενειών, ενώ αντιμετωπίζουμε γεωπολιτικά θέματα και ζητήματα πρόσβασης στην αγορά».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για τόνωση της κατανάλωσης μήλων και αχλαδιών την ερχόμενη σεζόν, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές ώστε να ταιριάζουν με την ποιότητα και τα περιβαλλοντικά, διατροφικά οφέλη».
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032