Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης στη διαδικασία πώλησης της Κωτσόβολος. Μια διαδικασία που έχει «μαγνητίσει» τα βλέμματα της αγοράς λόγω και των ηχηρών ονομάτων, τα οποία φέρονται έτοιμα να «χτυπήσουν» την αλυσίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει μέχρι αύριο 11 Αυγούστου, -εκτός απροόπτου- να υποβάλλουν και επίσημα το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά της αλυσίδας. Τις προσφορές, οι οποίες στην παρούσα φάση είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα θα συγκεντρώσει η Citi που έχει αναλάβει να «τρέξει» τον διαγωνισμό.

Οι 3+1 μνηστήρες της Κωτσόβολος

Οι σίγουροι

Στους «σίγουρους» είναι η Quest του επιχειρηματία Θεόδωρου Φέσσα και πρώην προέδρου του ΣΕΒ. Η εταιρεία με πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι συμμετέχει στη διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει καταθέσει προσφορά δεσμευτικού χαρακτήρα. «Έπεται η εξέλιξη της διαδικασίας, συνεπώς δεν είναι βέβαιο ότι η εν λόγω διαδικασία θα οδηγήσει σε οριστική συμφωνία με την QUEST» τονίζεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον φέρεται να συγκεντρώνει η διαδικασία πώλησης της Κωτσόβολος

Παρών στην κούρσα διεκδίκησης της Κωτσόβολος αναμένεται να δηλώσει και η Πλαίσιο. Η οικογένεια Γεράρδου, με τον Κωνσταντίνο Γεράρδο, αντιπρόεδρο και CEO της Πλαίσιο στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε πρόσφατα δήλωσε πως «αναγκαστικά πρέπει να είμαστε μέσα στην συζήτηση, δεν μπορούμε να απουσιάζουμε».

Ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών εξέταζε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους για το deal, προκειμένου να καταλήξει εάν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

«Υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα δεν γνωρίζουμε, όπως η αποτίμηση της Κωτσόβολος, το management team, η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πώς θα εξελιχθεί η αγορά» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Γεράρδος. Αναγνώρισε πάντως πως πρόκειται για μια «μεγάλη μπουκιά με οφέλη και κινδύνους».

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση που θα χρειαζόταν για ένα τέτοιο εγχείρημα σημείωσε: «Είμαστε χρηματοοικονομικά υγιείς τα τελευταία 54 χρόνια, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την εξεύρεση κεφαλαίων».

Από εκεί και πέρα μια σειρά από «ονόματα» φέρονται να φλερτάρουν με την ιδέα απόκτησης της Κωτσόβολος. Ψηλά στην λίστα είναι ο όμιλος Public του Πάνου Γερμανού και μια σειρά από ξένα funds με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Fairfax του καναδού μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa και το CVC.

Λέγεται πως το συγκεκριμένο fund δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη και να καταθέσει προσφορά. Ο διοικητικός της ηγέτης άλλωστε στην Ελλάδα, Άλεξ Φωτακίδης έχει κατά καιρούς δηλώσει πως ενδιαφέρεται για υγιείς εταιρείες με ηγετικά μερίδια στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.

Και το ερωτηματικό της ΔΕΗ

Στη λίστα των διεκδικητών τοποθετείται και η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια εταιρεία ενδιαφέρεται για την εξαγορά και μάλιστα είχε ξεκινήσει να ετοιμάζει φάκελο για την υποβολή προσφοράς.

Πηγές του ΟΤ σημειώνουν, πως η ΔΕΗ που βρίσκεται υπό την διοίκηση του Γ. Στάσση επιδιώκει την απόκτηση του Κωτσόβολου καθώς το δίκτυο των καταστημάτων του είναι απλωμένο και σωστά τοποθετημένο στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για κερδοφόρο asset και η απόκτηση του θα φέρει τη δημόσια εταιρεία πιο κοντά στους στόχους της.

Η ιστορία, λένε κάνει κύκλους. Κι έτσι όπως πριν από μισό αιώνα υπήρχε η ανάγκη για την τότε ΔΕΗ του retail και τώρα αυτή ανάγκη δημιουργείται ξανά. Αλλά με τους σημερινούς όρους και τις τρέχουσες τάσεις της τεχνολογίας και της πράσινης μετάβασης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση της εταιρείας έχει μετρήσει στα οικονομικά της μεγέθη την επίδραση από μία πιθανή τέτοια εξαγορά.

Πληροφορίες της αγοράς τέλος θέλουν και ακόμη έναν μεγάλο ενεργειακό όμιλο να διερευνά την εξαγορά της εμπορικής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, προσβλέποντας στις συνέργειες που μπορεί να αναπτύξει.

Γιώργος Στάσσης, CEO της ΔΕΗ

Το «πωλητήριο»

Όλα ξεκίνησαν περί τα μέσα Ιουνίου όταν η Currys, μητρική εταιρεία της Κωτσόβολος, ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια στρατηγική αναθεώρηση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πώληση των δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση, η Κωτσόβολος, η οποία έχει επίσης παρουσία στην Κύπρο, είναι μια επιχείρηση με ισχυρές και κερδοφόρες επιδόσεις, με υψηλή αναγνωρισιμότητα επωνυμίας, ενοποιημένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και ποικίλο μείγμα προϊόντων και υπηρεσιών.

«Ιδανικά θα θέλαμε κάποιον που θα μας δώσει ώθηση να πάμε μπροστά. Που να έχει όρεξη για επέκταση σε νέες αγορές και δημιουργία νέων καταστημάτων», ανέφερε μιλώντας στον ΟΤ ο διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος, Γιάννης Βασιλάκος.

Γιάννης Βασιλάκος, CEO της Κωτσόβολος

«Φλέβα χρυσού» για την Currys

Η Κωτσόβολος και η ελληνική αγορά ήταν «όαση» για τον βρετανικό όμιλο Currys, καθώς τα αποτελέσματα της Κωτσόβολος ήταν θετικά με τζίρο 637 εκατ. λίρες, 15% υψηλότερα από την προηγούμενη χρήση. Παράλληλα τα προσαρμοσμένα EBIT κατέγραψαν άνοδο 14% στα 18 εκατ. λίρες.

Για αυτό και οι Άγγλοι, όπως όλα δείχνουν, είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το… τομάρι της Κωτσόβολος. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του CEO του Ομίλου Currys Alex Baldock σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων. «Αν δεν πετύχουμε καλή τιμή δεν θα πουλήσουμε. Θα ήμασταν εξίσου χαρούμενοι κι αν κρατούσαμε την Κωτσόβολος», σημείωσε χαρακτηριστικά Baldock.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ASBIS: Συνεργασία με την Pure Storage για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Pure Storage-ASBIS για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά

Η συνεργασία με την Pure Storage δίνει τη δυνατότητα στην ASBIS να παρέχει ισχυρότερη υποστήριξη στους πελάτες για την επίλυση ακόμα και των πιο υψηλών απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων