Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 17 μηνών έναντι του δολαρίου βουτά σήμερα Δευτέρα το ρούβλι, μετά τις δηλώσεις στενού συνεργάτη του Πούτιν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας ένα «ισχυρό νόμισμα».

Η αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δαπανών καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των εσόδων από τις εξαγωγές προσθέτουν πίεση σε ένα νόμισμα που υποφέρει ήδη από τις δυτικές κυρώσεις και την κλιμάκωση των εκροών κεφαλαίων.

Το ρωσικό νόμισμα έχασε περίπου το 25% της αξίας του φέτος και διαμορφώνεται πλέον σε πάνω από 100 ρούβλια ανά δολάριο.

Το «παραθυράκι» στο πλαφόν που φέρνει δισ. στα ρωσικά ταμεία

Η πτώση επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αυξάνοντας την οικονομική πίεση στη Μόσχα αφού οι δυτικές κυρώσεις περιόρισαν τις εισροές κεφαλαίων και οι ευρωπαϊκές χώρες απογαλακτίστηκαν από τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ρωσίας, μειώνοντας τα έσοδα που λαμβάνει από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Η εγχώρια οικονομία έχει ενισχυθεί από τις κρατικές δαπάνες για την άμυνα και διάφορες κοινωνικές παροχές  αυτό έχει επίσης αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ωθώντας το νόμισμα χαμηλότερα.

Το ρούβλι βαρόμετρο για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Ρωσία [γράφημα]

«Πολύ λίγο νόμισμα έρχεται στη χώρα, έτσι έχει δημιουργηθεί ένας λιμός νομισμάτων», σχολίασε ο Βλαντιμίρ Μίλοφ, πρώην υφυπουργός Ενέργειας που τώρα αντιτίθεται στο Κρεμλίνο από την εξορία. «Οι εισαγωγές έχουν πλέον ανακάμψει στα προπολεμικά επίπεδα, μόνο που τώρα εισάγουμε όλα τα καταναλωτικά αγαθά και τα βιομηχανικά προϊόντα από την Κίνα, την Τουρκία, την Κεντρική Ασία και τα Εμιράτα, και όχι από τη Δύση. Κι εμείς πρέπει ακόμα να το πληρώνουμε σε κάποιο νόμισμα, κανείς δεν θέλει ρούβλια».

Στο στόχαστρο η κεντρική τράπεζα

«Ευθύνες» για τη βουτιά στο ρούβλι αποδίδονται και στην απότομη μείωση των επιτοκίων πέρυσι: η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας μείωσε το επιτόκιο από 20% σε 7,5% σε λιγότερο από έναν χρόνο.

«Οι κρατικές δαπάνες χρησιμεύουν ως άμεσος αγωγός για την τόνωση των εισαγωγών, με μικρή υστέρηση», δήλωσε η Natalia Lavrova, ανώτερη οικονομολόγος στην BCS Global Markets. «Μια χαλαρή νομισματική πολιτική κάνει το ίδιο με μεγαλύτερη καθυστέρηση».

Όπως γράφουν οι Financial Times, «σε μια σπάνια περίπτωση κριτικής εντός του συστήματος μετά την εισβολή, η ρωσική προπαγάνδα έσπευσε να κατηγορήσει την κεντρική τράπεζα, επικεφαλής της οποίας είναι η Ελβίρα Ναμπιουλίνα» επειδή ήταν «πολύ φιλελεύθερη» με την υποτίμηση του ρουβλίου».

«Τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα! Πώς προέκυψε αυτή η ισοτιμία; Τελικά, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών καταναλωτή και θα συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας, αναφερόμενος στις ρωσικές προεδρικές εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.

Στο περιβάλλον του Κρεμλίνου

Την ώρα που το δολάριο έφτασε στα 100 ρούβλια, ο οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν, έγραφε σε άρθρο του για το πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι το Κρεμλίνο επιθυμεί ένα ισχυρό ρούβλι και περιμένει μια εξομάλυνση σύντομα.

«Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία έχει αποκλίνει σημαντικά από τα θεμελιώδη επίπεδα και η εξομάλυνσή της αναμένεται στο εγγύς μέλλον», έγραψε ο Ορέσκιν.

«Ένα αδύναμο ρούβλι περιπλέκει τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας και επηρεάζει αρνητικά τα πραγματικά εισοδήματα του πληθυσμού», είπε. «Είναι προς το συμφέρον της ρωσικής οικονομίας να έχει ένα ισχυρό ρούβλι».

Το ρούβλι έχει χαράξει μια ταραχώδη πορεία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, κατρακύλησε στο χαμηλό ρεκόρ των 120 έναντι του δολαρίου τον Μάρτιο του περασμένου έτους πριν ανακάμψει σε υψηλό περισσότερα από επτά ετών λίγους μήνες αργότερα, με την υποστήριξη των κεφαλαιακών ελέγχων και των αυξανόμενων εσόδων από εξαγωγές.

Πριν από τον πόλεμο, το ρούβλι διαπραγματευόταν γύρω στα 75 ρούβλια ανά δολάριο.

Ο Ορέσιν έριξε την ευθύνη ξεκάθαρα στην κεντρική τράπεζα, σε μια ακόμα ένδειξη διαφωνίας μεταξύ των αρχών νομισματικής πολιτικής της Ρωσίας.

«Η κύρια πηγή της αποδυνάμωσης του ρουβλίου και της επιτάχυνσης του πληθωρισμού είναι η ήπια νομισματική πολιτική», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η κεντρική τράπεζα διαθέτει όλα τα εργαλεία για να ομαλοποιήσει την κατάσταση στο εγγύς μέλλον και να διασφαλίσει ότι τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν σε βιώσιμα επίπεδα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή