Μειώνεται κατά την διάρκεια του απογεύματος η παραγωγικότητα των εργαζομένων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Οι ερευνητές μελέτησαν 800 υπαλλήλους που εργάζονταν στο γραφείο και όχι εξ αποστάσεως, επί δύο χρόνια.

Ερευνα: Οι εργαζόμενοι νιώθουν πιο εξαντλημένοι από ποτέ, αλλά τα αφεντικά διαφωνούν

Τα περισσότερα λάθη

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες που εξετάζουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων, η συγκεκριμένη δεν βασίζεται σε αυτοαξιολογήσεις ή ανατροφοδότηση από τον διευθυντή, όπως αναφέρει το CNBC.

Αντ’ αυτού, οι ερευνητές παρακολούθησαν μετρήσεις χρήσης του υπολογιστή, όπως η ταχύτητα πληκτρολόγησης, η δραστηριότητα του ποντικιού και τα λάθη πληκτρολόγησης.

Τα απογεύματα καταγράφηκε η τάση να γίνονται τα περισσότερα λάθη πληκτρολόγησης. Και συγκεκριμένα τα απογεύματα της Παρασκευής, παρατηρήθηκε μείωση της δραστηριότητας του υπολογιστή και αύξηση των τυπογραφικών λαθών.

«Αυτό ευθυγραμμίζεται με παρόμοια ευρήματα ότι ο αριθμός των εργασιών που ολοκληρώνουν οι εργαζόμενοι αυξάνεται σταθερά από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη και στη συνέχεια μειώνεται την Πέμπτη και την Παρασκευή», δήλωσε στο ScienceDaily.com ο Taehyun Roh, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα επιδημιολογίας και βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Texas A&M.

Μεγαλύτερη ευελιξία

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η έρευνα αυτή προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι χώροι εργασίας θα πρέπει να επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Το 33% των εργαζομένων δηλώνει ότι θα παραιτούνταν από τη δουλειά του για μια εργασία λιγότερων ημερών την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα της Monster.

«Οι ευέλικτες εργασιακές μορφές, όπως η υβριδική εργασία ή η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, μπορεί να συμβάλουν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων των μεγάλων εβδομάδων εργασίας και να προωθήσουν την καλύτερη ευημερία και παραγωγικότητα των εργαζομένων», τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

«Για παράδειγμα, οι εργοδότες μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί στο να επιτρέψουν στους εργαζόμενους να τηλεργαστούν τις Παρασκευές ή να εφαρμόσουν μειωμένες εβδομάδες εργασίας με ρεπό τις Παρασκευές», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive