Οι επενδυτές που κουνούν το δάχτυλο στις ξένες κεντρικές τράπεζες για την πρόσφατη αναταραχή στα μακροπρόθεσμα ομόλογα κάνουν λάθος, λέει η JPMorgan Chase & Co.

Η «διευκρίνιση» από την JPMorgan  ήρθε ως απάντηση στις εικασίες που διατυπώθηκαν ευρέως το τελευταίο διάστημα ότι ορισμένες χώρες θα έκαναν ντάμπινγκ στα ομόλογα για να βάλουν στα χέρια τους δολάρια και να υπερασπιστούν τα δικά τους νομίσματα. Οι αποδόσεις τριάντα ετών στις ΗΠΑ σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011 αυτήν την εβδομάδα, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε.

Οι αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan, συμπεριλαμβανομένου του Τζέι Μπάρι, ανέφεραν ότι τα ομόλογα που λήγουν σε 20 και 30 χρόνια αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 5% των διαθεσίμων των ξένων κεντρικών τραπεζών. Συγκριτικά, περίπου το 40% των συμμετοχών τους συγκεντρώνεται σε ομόλογα που ωριμάζουν σε τρία χρόνια ή λιγότερο.

«Με ένα σημαντικό μερίδιο επίσημων συμμετοχών συγκεντρωμένο στο μπροστινό μέρος, δεν πιστεύουμε ότι η κίνηση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων σε νέα υψηλά για τον κύκλο οφείλεται στην επίσημη πτώση των ομολόγων», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής.

Νέο τοπίο στην αγορά ομολόγων – Επιστρέφει ο «κόσμος του 5%»

Θέμα… στρατηγικής

Σε αντίθεση με τους ξένους ιδιώτες επενδυτές, οι κεντρικές τράπεζες προτιμούν να διατηρούν βραχυπρόθεσμους τίτλους στα συναλλαγματικά τους αποθέματα, επειδή αυτοί οι τίτλοι μπορούν να ρευστοποιηθούν πιο εύκολα σε περιόδους οικονομικής πίεσης, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής.

Ο Μπάρι και οι συνάδελφοί του αναγνώρισαν ότι η κίνηση του δολαρίου έχει στενή σχέση με τα επίσημα κρατικά ομόλογα. Το ράλι του δολαρίου στα τέλη του 2022 συνέπεσε με τις ξένες κεντρικές τράπεζες που πουλούσαν ομόλογα ως μέρος της παρέμβασής τους στο συνάλλαγμα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα εβδομαδιαία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν έχουν υποχωρήσει σχεδόν καθόλου.

Έτσι, αν δεν είναι ξένες κεντρικές τράπεζες, τι κρύβεται πίσω από το selloff του Υπουργείου Οικονομικών;

Οι αναλυτές της στρατηγικής υποστηρίζουν ότι πιθανώς να ευθύνονται οι επενδυτές που συνθηκολογούν με τις θέσεις αγοράς τους. Επισήμαναν ότι η πρόσφατη έρευνά τους έδειξε ότι οι καθαρές θέσεις long των επενδυτών είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές