Η ανθεκτική κατανάλωση και η καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη θα έλεγε κανείς πως συμπυκνώνουν την ιστορία της αμερικανικής οικονομίας για το καλοκαίρι του 2023. Ίσως αυτοί είναι οι δύο λόγοι που ωθούν την Federal Reserve να συνεχίσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων.

«Είμαστε προσεκτικοί στα σημάδια ότι η οικονομία μπορεί να μην “παγώνει” όπως αναμενόταν», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στο Οικονομικό Συμπόσιο του Τζάκσον Χολ στο Ουαϊόμινγκ.

«Πρόσθετα στοιχεία για επίμονη ανάπτυξη πάνω από την τάση θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε ο Πάουελ.

Η ιστορία του Πάουελ στο Τζάκσον Χόλ: O καλός, ο κακός και άσχημος

Αν και αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το ανώτατο σημείο του, ο Πάουελ σημείωσε για άλλη μια φορά ότι οι τιμές παραμένουν «πολύ υψηλές» και η κεντρική τράπεζα δεν έχει διαγράψει την προοπτική συνέχισης μιας αυστηρότερης πολιτικής. Τα στοιχεία από τον Όμιλο CME την Παρασκευή έδειξαν ότι οι αγορές δίνουν πιθανότητα 55% η Fed να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση πολιτικής της τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τη μέτρηση του πληθωρισμού της Fed, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,1% τον Ιούνιο, πολύ μακριά από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για 2%. Ωστόσο σημειώθηκε πρόοδος από το ανώτατο όριο του 5,4% τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πτώση του πληθωρισμού ήρθε καθώς τα σημάδια μιας ανθεκτικής οικονομίας των ΗΠΑ ήταν άφθονα. Η έκθεση λιανικών πωλήσεων του Ιουλίου αποκάλυψε ότι οι πωλήσεις που συμβάλλουν άμεσα στο ΑΕΠ, αυξήθηκαν κατά 1%, όταν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν αύξηση μόλις 0,5%.

Η έκθεση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της εργασίας, τον Ιούλιο, έδειξε ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει ιστορικά χαμηλό, αν και τα συνολικά κέρδη θέσεων εργασίας έδειξαν σημάδια φρεναρίσματος.

«Η ένδειξη ότι η στενότητα στην αγορά εργασίας δεν μειώνεται πλέον θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια απάντηση στη νομισματική πολιτική», είπε ο Πάουελ.

Αυτή η σειρά ισχυρών στοιχείων έκανε τους οικονομολόγους στη Wall Street, ακόμη και το ίδιο το προσωπικό της Fed, να ακυρώσουν τις προβλέψεις τους για ύφεση στο 2023, ενώ πυροδότησε συζητήσεις για μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία στην οποία ο πληθωρισμός σταθεροποιείται χωρίς η οικονομική ανάπτυξη να υποχωρεί σημαντικά.

Κάποιοι στη Wall Street προβλέπουν «μη θεαματική ανάπτυξη» που θα έδινε στην οικονομία ώθηση ώστε να αποφεύγει την ύφεση, αν και αυτή η ανάπτυξη δεν θα είναι εντυπωσιακή. Άλλες προοπτικές, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να σημειώσει πιο ισχυρή ανάπτυξη.

Από την Πέμπτη, η πρόβλεψη GDPNow της Atlanta Fed, για παράδειγμα, προέβλεπε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ 5,9% το τρίτο τρίμηνο, που θα ήταν η πιο ισχυρή περίοδος οικονομικής ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

Και οι οικονομολόγοι λένε ότι η ανάπτυξη με αυτόν τον ρυθμό ενέχει «ανοδικούς κινδύνους» για τον πληθωρισμό, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις τιμές να πέσουν στον στόχο του 2% της Fed.

«Υπογραμμίζοντας αυτούς τους [ανοδικούς] κινδύνους και σημειώνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προχωρούσαν «προσεκτικά», ο Πάουελ διατήρησε τη μέγιστη προαιρετική πολιτική για τις επερχόμενες συναντήσεις», έγραψε σε σημείωμα την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της EY, Γκρέγκορι Ντάκο.

Όπως επαναλαμβάνει συχνά ο Πάουελ, η Fed σχεδιάζει να παραμείνει εξαρτημένη από τα δεδομένα και η επόμενη εβδομάδα θα φέρει περισσότερες πληροφορίες για δύο βασικά σημεία δεδομένων.

Η έκθεση PCE του Ιουλίου και η έκθεση για την εργασία του Αυγούστου πρόκειται να κυκλοφορήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και θα παράσχουν στη Fed περαιτέρω πληροφορίες για τα μέτωπα της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Αλλά μια επικείμενη στροφή στην προσέγγιση της Fed φαίνεται απίθανη μετά τις παρατηρήσεις της Παρασκευής του Πάουελ.

«Είναι δουλειά της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο μας στο 2%, και θα το κάνουμε», είπε ο Πάουελ. «Είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή