Δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παραίτησης. Εγκατέλειψαν, μεταξύ άλλων, κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας για άλλες με υψηλότερους μισθούς και, στην πορεία, δημιούργησαν νέες σταδιοδρομίες ή βρήκαν καλύτερες θέσεις εργασίας και πιο ψηλά στην ιεραρχία, σε ανταγωνιστικές εταιρείες.

Όμως, καθώς η αγορά εργασίας «παγώνει» εν μέσω μιας αυστηρότερης πολιτικής που ακολουθεί η Fed, αυτός ο μαζικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας έφτασε στο τέλος του.

«Η Μεγάλη Παραίτηση τελείωσε», δήλωσε ο Νικ Μπάνκερ, διευθυντής οικονομικών ερευνών για τη Βόρεια Αμερική στο Indeed Hiring Lab. «Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια παραιτήσεων και βρίσκοντας νέες και καλύτερες ευκαιρίες… οι εργαζόμενοι πλέον εγκαταλείπουν οικειοθελώς τις δουλειές τους με τον ίδιο ρυθμό που αυτό παρατηρείτο πριν από την πανδημία».

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι εργαζόμενοι που επιδιώκουν να κάνουν το άλμα δηλώνουν ότι η αγορά εργασίας έχει πιεστεί καθώς η μόχλευση μετατοπίζεται πίσω στους εργοδότες. Αυτό που κάποτε ήταν μια ώριμη ευκαιρία για τα επίδοξα άτομα που αναζητούσαν εργασία έχει μετατραπεί σε μια πιο απαιτητική αγορά καθώς οι ειδικευμένοι και απολυμένοι εργαζόμενοι πλημμυρίζουν τις πύλες αιτήσεων — και οι εταιρείες αξιοποιούν τις λίστες θέσεων εργασίας για να αντιμετωπίσουν ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Μεγάλη Παραίτηση: Πώς βοηθά η τεχνητή νοημοσύνη

Ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα για τις νέες θέσεις εργασίας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας αποκάλυψαν ότι υπήρχαν 8,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ανοιχτές στα τέλη Ιουλίου, ένας αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με τα 9,16 εκατομμύρια θέσεων εργασίας τον προηγούμενο μήνα.

Η έκθεση έδειξε επίσης μείωση του ποσοστού παραιτήσεων, ένα σημάδι της εμπιστοσύνης των εργαζομένων στην ικανότητά τους να βρουν μια νέα θέση εργασίας. Το ποσοστό παραιτήσεων μειώθηκε στο 2,3%, το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2021.

Τα μηνύματα της αγοράς

Ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται την οικονομία και τις πιθανότητές τους να πετύχουν αλλού παίζει σημαντικό ρόλο στο αν θα αναζητήσουν δουλειά, δήλωσε στο Yahoo!Finance, η Λάουρα Ματσούλο, ιδιοκτήτρια της East Side Staffing, μιας εταιρείας πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού στη Νέα Υόρκη. Οι εργοδότες επηρεάζουν επίσης την ευρύτερη ψυχολογία των εργαζομένων, είπε, σηματοδοτώντας περικοπές και προκαλώντας φόβο – ή ενσταλάσσοντας αισιοδοξία με τις προσλήψεις.

«Οι υποψήφιοι παραιτούνται και αναζητούν εργασία όταν αισθάνονται αισιόδοξοι για την αγορά», είπε η Ματσούλο. «Αλλά υπάρχει ένας γενικός φόβος το 2023 σε τόσους πολλούς τομείς».

Λιγότεροι καταναλωτές, για παράδειγμα, δήλωσαν ότι οι θέσεις εργασίας είναι «άφθονες» και περισσότερες θέσεις εργασίας είναι «δύσκολο να βρεθούν», σύμφωνα με την τελευταία ανάγνωση για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών από το The Conference Board που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Τα στοιχεία έδειξαν υποχώρηση αισιοδοξίας σχετικά με τις συνθήκες απασχόλησης.

Εάν οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η εξωτερική αγορά είναι ανησυχητική ή «παγωμένη», θα παραμείνουν στη θέση τους, πρόσθεσε η Ματσούλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive