
Και τα στοιχεία του Ιουλίου του 2023, ενός κρίσιμου μήνα, αφού το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, προδιαθέτουν για το νέο άλμα του ελληνικού τουρισμού σε αφίξεις και εισπράξεις.
North Evia Pass: Υποβλήθηκαν 102.827 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 6.550
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία εισερχόμενου τουρισμού είναι στην πλειονότητά τους αυξητικά (εξαίρεση οι Κυκλάδες, λόγω Μυκόνου (;) τόσο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο όσο και σε σχέση με το 2019, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του ΙΝSETE, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Ιούλιο σημειωθήκαν 4,4 εκατ. αφίξεις καταγράφοντας αύξηση σε +4,6%/+192 χιλ. σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 και +13,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, καταγράφηκαν 13,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2022 κατά +14,8%/+1,4 εκατ. αφίξεις, ενώ σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε +11,4%. Μείωση κατέγραψαν για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2023, οι Κυκλάδες καθώς σημειώθηκαν 706 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -57 χιλ./-7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2022. Στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν 109 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -3 χιλ./-2,7%. Αντιθέτως στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. καταγράφοντας αύξηση κατά +163 χιλ./+6,4%. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 2,1 εκατ. σημειώνοντας αύξηση +63 χιλ./+3,0%. Τέλος, στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση +142 χιλ./+7,8% ενώ καταγράφηκαν 2,0 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Οδικές Αφίξεις
Τον Ιούλιο, οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 2,0 εκατ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +468 χιλ./+30,8% σε σχέση με πέρυσι και μείωση -5,6% σε σχέση με το 2019. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 καταγράφηκαν 5,5 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 3,9 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +41,8%/+1,6 εκατ. οδικές αφίξεις και μείωση -10,2% σε σχέση με το 2019. Το επτάμηνο του 2023, καταγράφηκε αύξηση από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από την Βουλγαρία κατά +69,3%/+1,0 εκατ., ενώ καταγράφηκαν 2,4 εκατ. οδικές αφίξεις και ακολούθησε η Τουρκία όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστιαίες διαφορές κατά +119,5%/+292 χιλ. με σύνολο 536 χιλ. οδικές αφίξεις. Η αύξηση από την Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε +13,4%/+204 χιλ. καθώς οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν 1,7 εκατ., ενώ από την Αλβανία η αύξηση ανέρχεται σε +23,2%/ +173 χιλ. με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 920 χιλιάδες.
Ταξιδιωτικές Εισπράξεις Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +23,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 6.175 εκατ. €. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, καταγράφεται αύξηση +14,1%.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά +17,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3.357 εκατ. €, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά +31,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.624 εκατ. €.
Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 2.804 εκατ. €, αυξημένες κατά +17,2%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά +17,4% και διαμορφώθηκαν στα 553 εκατ. €.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά +9,7% και διαμορφώθηκαν στα 1.135 εκατ. €, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά +31,1% και διαμορφώθηκαν στα 460 εκατ. €.
Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά +7,6% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 856 εκατ. €. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά +54,4% και διαμορφώθηκαν στα 523 εκατ. €, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά +5,5% και διαμορφώθηκαν στα 15 εκατ. €.
Δείκτες ποιότητας ξενοδοχείων Ελλάδας και ανταγωνιστών
Τον Ιούλιο του 2023, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία, η Κύπρος και η Τουρκία με 84% αντίστοιχα. Ακολουθεί η Ιταλία με 83% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 78%.


Latest News

Aυξήθηκαν οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα τον Φεβρουάριο
Ιδιαίτερη αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις και διανυκτερεύσεις αλλοδαπών, με ποσοστά 3,8% και 4,9% αντίστοιχα
![Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail-600x400.jpg)
Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]
Το White Paper “Sustainable Expansion of Greek Tourism” που δημοσίευσε πρόσφατα η Accor αποτυπώνει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη φιλοξενία

Σην Ιβηρική το brand Super 8 της Wyndham - Η συμφωνία με τη Soliteight
Η Wyndham και η Soliteight βάζουν το brand Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία με 40 νέα ξενοδοχεία σε διάστημα 10 ετών

Ποιοι προορισμοί κέρδισαν τους Έλληνες το Πάσχα - Το κόστος μετακίνησης
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ferryscanne για τις εξορμήσεις το Πάσχα

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αθηνα και Μάνη ο όμιλος Radisson - Η συνεργασία με την Fais Group
Την επέκταση της παρουσίας του στην Ελλάδα δρομολογεί ο όμιλος Radisson - Οι συνεργασίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου