Διαφωνίες διατυπώνονται στο εσωτερικών των ανώτατων οικονομικών κύκλων της Μόσχας αναφορικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ρωσία για να αντιμετωπίσει την εκροή κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, κορυφαίοι αξιωματούχοι διαφωνούν ως προς το ζήτημα της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων κίνησης κεφαλαίων, την ώρα που το ρούβλι δέχεται εκ νέου πιέσεις που ενδέχεται να το οδηγήσουν σε υποτίμηση.

Ρούβλι: Σταθερό την Πέμπτη, πτώση έναντι του δολαρίου για έβδομο διαδοχικό μήνα

Μιλώντας σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας στη Μόσχα την Παρασκευή, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, δήλωσε ότι αντιτίθεται σε αυστηρότερους περιορισμούς επειδή οι εταιρείες είναι σε θέση να παρακάμπτουν μέτρα όπως οι υποχρεωτικές πωλήσεις συναλλάγματος. Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, ο οποίος υποστηρίζει μια πιο σκληρή προσέγγιση, αναγνώρισε τη διαφορά προσέγγισης με τη διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, αλλά δεσμεύτηκε ότι «θα εξακολουθήσουμε να βρίσκουμε μια κοινή λύση».

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, η διάσταση απόψεων σημαίνει ότι πιθανότατα η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να καταφύγει σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, τους οποίους χρησιμοποίησε πέρυσι για να αποτρέψει την κατάρρευση του ρουβλίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η σύντομη πτώση του νομίσματος σε ισοτιμία πάνω από τα 100 ανά δολάριο στα τέλη του περασμένου μήνα αναζωπύρωσε μια συζήτηση στη Μόσχα σχετικά με τους ελέγχους κεφαλαίων, με τους αξιωματούχους να επιλέγουν άτυπα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετό συνάλλαγμα στην εγχώρια αγορά.

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα

Τι υποστηρίζει η Ναμπιούλινα

Η Ναμπιούλινα δήλωσε ότι δικαιολογούνται μόνο μέτρα που επιβάλλονται σε αντίποινα [των δυτικών κυρώσεων]. Μια καλύτερη επιλογή είναι να διασφαλιστεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ρουβλίου παραμένουν ελκυστικά, είπε.

«Οι συναλλαγματικοί περιορισμοί δεν θα πρέπει να δημιουργούν δυσκολίες για τις οικονομικές μας οντότητες», είπε. «Η εκροή κεφαλαίων αποτελεί ένδειξη μιας προτίμησης για σκληρό νόμισμα» και αυτό θα πρέπει «να αντιμετωπιστεί με εντελώς διαφορετικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της βασικής ισοτιμίας», είπε.

Καθώς το ρούβλι δέχθηκε έντονες καθοδικές πιέσεις, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα απέχει από τις αγορές ξένων νομισμάτων για το υπόλοιπο του έτους και στη συνέχεια προχώρησε σε απότομη αύξηση των επιτοκίων σε έκτακτη συνεδρίαση.

Από τότε, όμως, η πτώση έχει συνεχιστεί. Το νόμισμα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το 2023, καθώς το εξωτερικό εμπόριο της χώρας επλήγη από τις διεθνείς κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία είναι προγραμματισμένο να επανεξετάσει την πολιτική της σε δύο εβδομάδες, είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις της, δήλωσε η Ναμπιούλινα. «Μια αύξηση του επιτοκίου, καθώς και μια συγκράτηση, είναι πιθανές», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή