Το ρωσικό ρούβλι σταθεροποιήθηκε την Πέμπτη στην τελευταία συνεδρίαση ενός ασταθούς μήνα που οδήγησε την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να παρέμβει για να στηρίξει το νόμισμα με έκτακτη άνοδο των επιτοκίων.

Το ρούβλι σημείωσε άνοδο 0,3% στα 95,94 έναντι του δολαρίου και 1% στα 104,24 έναντι του ευρώ, ενώ έναντι του γουάν παρέμεινε αμετάβλητο στα 13.17.

Οι traders σημείωσαν ότι το ρούβλι υποστηρίχθηκε από τη σταθερή τιμή του πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο Brent έφτασε σε υψηλό τριών εβδομάδων, αγγίζοντας τα 86,94 δολάρια για πρώτη φορά από τις 11 Αυγούστου. Οι ενδεικτικές τιμές για το ρωσικό αργό Urals κυμαίνονται τώρα στο εύρος των 70,60-71,60 δολαρίων ανά βαρέλι, το υψηλότερο από τα μέσα Αυγούστου.

Η μεγαλύτερη πτώση από το 2014

Παρά τη σταθεροποίηση της Πέμπτης, το ρούβλι σημείωσε πτώση έναντι του δολαρίου για έβδομο διαδοχικό μήνα, τη μεγαλύτερη από το 2014.

Το ρωσικό νόμισμα έχει πληγεί από κινδύνους που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας και τη μείωση του όγκου των δολαρίων και ευρώ που διατίθενται στην αγορά καθώς οι εξαγωγείς στρέφονται προς την τιμολόγηση σε άλλα νομίσματα ως συνέπεια των δυτικών κυρώσεων.

Τον Αύγουστο το ρούβλι έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Μάρτιο του περασμένου έτους – 101,75 ανά δολάριο, 111,42 ανά ευρώ και 13,96 ανά γουάν – αλλά ανέκαμψε από τότε που η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στις 15 Αυγούστου κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 12%.

Οι μετοχές ήταν επίσης πιο σταθερές την Πέμπτη, με τον χρηματιστηριακό δείκτη RTS σε δολάριο να σημειώνει άνοδο κατά 0,6% στις 1.058 μονάδες, ενώ ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι σημείωσε άνοδο κατά 0,3% στις 3.223 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές