Οι αργοπορημένοι και οι δύσπιστοι του ελληνικού χρηματιστηρίου είχαν μία και μόνο ευχή… να πέσει η αγορά για να μπουν. Μια αγορά όμως που εάν εξαιρέσει κανείς τον δύσκολο πολιτικά Μάρτιο, λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών, είχε μια σταθερή ανοδική πορεία από τον περασμένο Νοέμβριο, προμηνύοντας τη λήξη μιας πολυετούς περιπέτειας, καθώς έφτασε πολύ κοντά να διασπάσει τα υψηλά 9ετίας.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 2+1 καταλύτες μετά την επενδυτική βαθμίδα

Η διόρθωση…

Η διόρθωση όμως όχι μόνο δεν ερχόταν, αλλά μετά και το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης της 21ης Μαΐου, το ράλι ανόδου διαχύθηκε σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, κάνοντας πραγματικά αρκετούς ξεχασμένους κωδικούς Ελλήνων να ενεργοποιηθούν. Με πρωτοπόρους τον τραπεζικό, τον ενεργειακό και τον κλάδο της πληροφορικής, η αγορά έφτασε λίγο πάνω από τις 1.350 μονάδες, εωσότου ήρθε ευλόγως η θερινή… χαλάρωση των long. Άλλωστε, ελάχιστοι ήθελαν να είναι εκτός αγοράς ενόψει της έλευσης της επενδυτικής βαθμίδας, βλέποντας μόνο λογιστικά τα ελκυστικότατα κέρδη τους.

Οι 1.351 μονάδες στις 27 Ιουλίου ήταν όμως η «κόκκινη γραμμή» που πυροδότησε τις εντολές κατοχύρωσης κερδών, με τη διόρθωση να κρατά τέσσερις εβδομάδες και να φέρνει τον γενικό δείκτη έως και το επίπεδο των 1.262 μονάδων στις 18 Αυγούστου. Από τότε όμως, το ΧΑ έκανε την αντίδραση, επιτρέποντας μόλις σε τρεις από τις οκτώ συνεδριάσεις που ακολούθησαν μέχρι την εκπνοή του Αυγούστου να επανέλθει ο δείκτης στις 1.312 μονάδες, αν και έφτασε και στις 1.324, με τους εγχώριους αναλυτές να δηλώνουν ικανοποίηση για την αντοχή της ελληνικής αγοράς, και τους ξένους να σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι το ράλι δεν τελείωσε.

Οι πρωταγωνιστές του Αυγούστου

Αρωγοί των επιπέδων, ή κατά πολλούς οδηγοί της αντίδρασης, ήταν σαφώς η υψηλή κεφαλαιοποίηση λόγω φυσικά και της στάθμισης, αν και σε επιδόσεις πολλά μικρά και μεσαία χαρτιά έκλεψαν την παράσταση. Στους «μεγάλους» η Βιοχάλκο και η Jumbo ήταν αυτές που ολοκλήρωσαν τον μήνα με κέρδη 5,9% και 5,1% αντίστοιχα, με την Autohellas, τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil να έπονται με αποδόσεις καλύτερες από την αγορά.

Θετική ήταν και η συμβολή των Σαράντη, Cenergy, Eurobank, Aegean, Ελλάκτωρ και Εθνικής, αλλά στον υπόλοιπο FTSE 25, τα πρόσημα του Αυγούστου ήταν αρνητικά. Η Πειραιώς, η οποία είχε και την συναλλακτική της τιμητική στη συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου, καθώς από 1/9 βρίσκεται στον δείκτη Standard Greece του MSCI, έχασε τον Αύγουστο 7,1%, με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με απώλειες 4% – 6%. Πιέσεις δέχτηκαν και οι Τιτάν, ΟΤΕ, Quest, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος.

Μεσαία κεφαλαιοποίηση

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η EplisonNet με +17,7% αναμφισβήτητα κράτησε τα σκύπτρα της βασίλισσας του πολλά υποσχόμενου κλάδου, με την Ιντρακομ, την Profile και την Entersoft να βρίσκονται σταθερά στον χάρτη των buyers. Τρεις τεχνολογικές, από τις τέσσερις των πρωτοπόρων, που αντιστάθμισαν το -8,3% της ΕΧΑΕ, αλλά και το -6,5% της ΕΥΑΘ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%