Ο όρος «burnout» επικρατεί ολοένα και περισσότερο στον εργασιακό χώρο τα τελευταία χρόνια.
Η αντιμετώπιση του ζητήματος αποτελεί πλέον κορυφαία προτεραιότητα για τους ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού, τόσο για το εργατικό δυναμικό του οργανισμού τους όσο και για τις δικές τους ομάδες . Αλλά οι σημερινοί leaders του επιχειρηματικού στίβου έχουν ένα επιπλέον πρόβλημα να αντιμετωπίσουν με τη νέα «φουρνιά» εργαζομένων: οι πτυχιούχοι δηλώνουν ήδη «καμένοι» και αναμένουν από τους μελλοντικούς εργοδότες τους να υποστηρίξουν την ψυχική τους υγεία καθώς και να παρέχουν ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Όπως γράφει το Fortune, περίπου το 80% των μελλοντικών αποφοίτων κολεγίου αναφέρουν ότι παρουσίασαν συμπτώματα εξουθένωσης κατά τη διάρκεια της προπτυχιακής τους σταδιοδρομίας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα 1.148 φοιτητών που αναμένεται να αποφοιτήσουν το επόμενο έτος. Η έρευνα δημοσιεύτηκε από το Handshake, μια πλατφόρμα καριέρας και στρατολόγησης για φοιτητές και αποφοίτους. Η έρευνα τονίζει ότι ως επαγγελματική εξουθένωση ορίζεται η κατάσταση η οποία «χαρακτηρίζεται από επίμονα συναισθήματα ψυχικής ή σωματικής εξάντλησης, που συνοδεύεται από έλλειψη κινήτρων, μειωμένη παραγωγικότητα ή/και αίσθημα αρνητισμού ή κυνισμού για την ακαδημαϊκή εργασία».
Περίπου το 80% των μαθητών αναφέρει επίσης ότι ανησυχεί για την εμπειρία της επαγγελματικής εξουθένωσης μόλις ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και το 25% από αυτούς δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την επαγγελματική εξουθένωση.
Γιατί οι εργαζόμενοι είναι πιο εξαντλημένοι από ποτέ
Ουσιαστική ζωή
«Αυτή η συγκεκριμένη γενιά και κατηγορία αποφοίτων αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία για να ζεις μια σκόπιμη και ουσιαστική ζωή. Επειδή, ειλικρινά, βίωσαν την πανδημία στη μέση κάποιων πολύ διαμορφωτικών χρόνων», λέει η Christine Cruzvergara, επικεφαλής στρατηγικής εκπαίδευσης στο Handshake. Αυτή η εισερχόμενη τάξη εργαζομένων ήρθε αντιμέτωπη με υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με τα επαγγελματικά τους σχέδια και τις προτεραιότητές τους , όλα αυτά ενώ τελείωσαν το γυμνάσιο ή ξεκινούσαν την προπτυχιακή τους εκπαίδευση.
Οι ανησυχίες τους για την εξουθένωση μεταφράζονται σε υψηλές προσδοκίες για την υποστήριξη των μελλοντικών εργοδοτών τους για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. «Αυτή η γενιά, περισσότερο από κάθε άλλη στο παρελθόν, [δεν] θέλει να εργαστεί μόνο για χάρη της δουλειάς», προσθέτει. «Αναζητούν δουλειά για να συμπληρώσουν τη ζωή που θέλουν να ζήσουν. Και δεν θέλουν να περιμένουν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν για να μπορέσουν να ζήσουν αυτή τη ζωή».
Το 66% των ερωτηθέντων είπε ότι η λήψη ημερών ψυχικής υγείας είναι «πολύ σημαντική» και το 67% είπε το ίδιο σχετικά με την απόκτηση ευελιξίας για την αντιμετώπιση προσωπικών ευθυνών. Ακόμη και η πλειονότητα των ερωτηθέντων που «δεν ανησυχούν καθόλου» για την επαγγελματική εξουθένωση είπαν ότι αυτά τα οφέλη είναι «πολύ σημαντικά» για αυτούς και θέλουν καθοδήγηση από τους μελλοντικούς εργοδότες τους.
Κάποιοι οργανισμοί το λαμβάνουν αυτό υπόψη. Το μερίδιο των περιγραφών θέσεων εργασίας που αναφέρουν την ψυχική υγεία, την ευημερία και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αυξήθηκε από 6% στις αρχές του 2019 σε 15% το 2023, σύμφωνα με την έρευνα της Handshake. Και φαίνεται να αποδίδει.
Latest News
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Μελέτη ΙCAP CRIF: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ανέλιξη
Σε πέντε μόνο οικονομίες το ποσοστό των γυναικών που ίδρυσαν ή «έτρεξαν» μια νέα επιχείρηση ήταν ίδιο ή υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών
Η άνοδος των διευθυντών προϊόντος - Κερδίζουν έδαφος στην εποχή της AI
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής προιόντος θα ξανακερδίσει την αίγλη του στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης