Η νέα συντονισμένη προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να ωθήσουν την τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι απειλεί να μετατρεπεί σε ακόμη έναν πονοκέφαλο για τον Τζο Μπάιντεν, καθώς αλλάζεο το επίκεντρο της προσπάθειας επανεκλογής του.

Το αργό πετρέλαιο μπρεντ αυτή την εβδομάδα ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά το 2023. Και όλα αυτά καθώς το Ριάντ και η Μόσχα παρέτειναν τις περικοπές προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο έχει ήδη σημειώσει άνοδο 25% από τον Ιούνιο καθώς η παγκόσμια ζήτηση φτάνει σε υψηλό ρεκόρ.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου κινδυνεύει επίσης να ωθήσει σε ρήξη το Ριάντ και την Ουάσιγκτον, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και του βασιλείου και προσπαθούν να στηρίξουν μια συμμαχία εναντίον της Ρωσίας στη συνάντηση των G20.

«Οι Σαουδάραβες δεν έχουν πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή.

Η παράταση των περικοπών έρχεται επίσης σε μια ευαίσθητη στιγμή στο εσωτερικό για τον Λευκό Οίκο, ο οποίος έχει επισημάνει την ενίσχυση της οικονομίας και την επιβράδυνση του πληθωρισμού ως ένδειξη ότι τα «Bidenomics» λειτουργούν.

Οι τιμές στις αντλίες τείνουν να διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην αντίληψη των ψηφοφόρων για την οικονομία και οι αναλυτές λένε ότι η σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου θα μπορούσε να ωθήσει το αργό στα 100 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους – ωθώντας το κόστος των καυσίμων υψηλότερα. «Ο κίνδυνος για τον Λευκό Οίκο είναι ότι οι αυξανόμενες τιμές της βενζίνης έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την αίσθηση ότι η κατάσταση βελτιώνεται και ο πληθωρισμός μειώνεται», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρόνζ, συνιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Energy Aspects.

Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των τιμών της βενζίνης θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τη δουλειά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς αποφασίζει εάν χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια – ήδη σε υψηλό 22 ετών – και φέτος για να καταλαγιάσει η οικονομία.

Ο Άλαν Ντετμάιστερ, οικονομολόγος στην UBS και πρώην στέλεχος της Fed, είπε ότι αναμένει να δει μια «αρκετά μεγάλη» αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο, όταν τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, λόγω του υψηλότερου κόστους βενζίνης. Αναμένει επίσης νέα άνοδο στα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, που θα δημοσιευτούν τον Οκτώβριο.

Ο πόνος είναι ήδη ξεκάθαρος στα πρατήρια καυσίμων των ΗΠΑ, όπου οι τιμές έχουν ανέβει σχεδόν κατά ένα τέταρτο φέτος στα 3,80 δολάρια το γαλόνι. Αυτό παραμένει κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 5 δολαρίων που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι — αλλά εξακολουθεί να είναι 60% πάνω από το επίπεδό που ήταν όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2021.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τα γεωτρύπανα σχιστόλιθου να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο και στη συνέχεια ενέκρινε όγκους ρεκόρ αργού αποθηκευμένου σε ομοσπονδιακά αποθέματα έκτακτης ανάγκης να απελευθερωθούν στην αγορά, συμβάλλοντας στην τιθάσευση της τιμής του πετρελαίου.

Αλλά αυτοί οι μοχλοί είναι λιγότερο αποτελεσματικοί τώρα. Ο άλλοτε παραγωγικός τομέας σχιστόλιθου αναπτύσσεται αργά αυτές τις μέρες και το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1983. Ο συνδυασμός βοήθησε στη σύσφιξη των αγορών πετρελαίου καθώς η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων εκτινάσσεται στα ύψη, δίνοντας στη Σαουδική Αραβία μεγαλύτερη επιρροή στις τιμές.

Ο Κρις Κρίστι, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ που κατεβαίνει τώρα στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, πρότεινε ότι η ψυχρή σχέση του Μπάιντεν με το Ριάντ έφταιγε που ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «έκανε αυτή τη συμφωνία με τη Ρωσία» για να μειώσει την προσφορά πετρελαίου. «Ο διάδοχος στέλνει ένα μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν», είπε ο Κρίστι στο Fox Business την Τετάρτη. «Δεν θα έχετε καλή σχέση μαζί μας, εντάξει, θα έχουμε καλή σχέση με τη Ρωσία».

Οι έμποροι ενέργειας αμφισβήτησαν επίσης γιατί η Σαουδική Αραβία παρέτεινε τις περικοπές πετρελαίου, δεδομένου ότι οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί απότομα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι παρατηρητές του ΟΠΕΚ λένε ότι η θέση του βασιλείου είναι ακόμη και διαφοροποιημένη καθώς οι εικασίες στροβιλίζονται σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το Ριάντ σε μια σφιχτή εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ.

Ο διάδοχος έχει στοχεύσει σε υψηλότερη τιμή πετρελαίου για να πληρώσει για το δαπανηρό πρόγραμμα μεταρρύθμισης του Vision 2030, το οποίο περιλαμβάνει από την οικοδόμηση της πόλης Neom στην Ερυθρά Θάλασσα έως την αγορά ποδοσφαιριστών σούπερ σταρ όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο. «Η πραγματικότητα είναι ότι ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας και οι μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες του MBS [του διαδόχου] θα απαιτήσουν πετρέλαιο περίπου στα 85 δολάρια ή υψηλότερο», είπε ο Αλκαντίρι. «Έργα όπως το Neom δεν χτίζονται με πετρέλαιο 70 δολαρίων το βαρέλι».

Οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου για την ανοικοδόμηση των δεσμών με το Ριάντ – μια ανατροπή από την υπόσχεση του Μπάιντεν να καταστήσει το βασίλειο παρία – είναι ένας λόγος για την ήπια απάντηση της κυβέρνησης στην ανακοίνωση περικοπών αυτή την εβδομάδα, λένε αναλυτές.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Σαουδική Αραβία οδήγησε για πρώτη φορά τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους της σε περικοπές παραγωγής, με αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος να κατηγορήσει το καρτέλ για «ευθυγράμμιση» με τη Ρωσία αφού εισέβαλε στην Ουκρανία και προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, δήλωσε την Τρίτη, αφού το Ριάντ ανακοίνωσε τις πρόσθετες περικοπές, ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει την «τακτική συνεργασία με τους Σαουδάραβες». Αλλά σημείωσε επίσης ότι η «απόλυτη μέτρηση» για να κριθεί η επιτυχία του Μπάιντεν θα ήταν «η τιμή ενός γαλονιού φυσικού αερίου για τον Αμερικανό καταναλωτή».

Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να συναντηθεί με τον MBS στη συνάντηση της G20 στο Νέο Δελχί, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημη διμερής συνάντηση.

«Φαίνεται ότι παίζουν το παιχνίδι μακροπρόθεσμα αυτή τη φορά και σκέφτονται στρατηγικά τη σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας ως κάτι περισσότερο από μια απλή σχέση προμήθειας ενέργειας», δήλωσε ο Κέβιν Μπρουκ στην Clearview Energy Partners στην Ουάσιγκτον.

«Η ομαλοποίηση [μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας] φαντάζει σπουδαιότερη από τις τιμές της αντλίας στα 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά στα 120 δολάρια θα μπορούσατε να δείτε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα».

Η Σαουδική Αραβία ελπίζει επίσης να κερδίσει μόχλευση στις συζητήσεις της με τον Λευκό Οίκο, λένε οι αναλυτές. Το βασίλειο έχει έναν μακρύ κατάλογο αιτημάτων, από ισχυρότερη στρατιωτική υποστήριξη έως το πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι υποσχέσεις για παρέμβαση εάν οι τιμές του πετρελαίου φτάσουν πολύ ψηλά παραμένουν ένα ισχυρό χαρτί για το Ριάντ. Η ανακοίνωσή του περιελάμβανε μηνιαία ανασκόπηση των περικοπών που οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί, ειδικά καθώς η προεκλογική εκστρατεία μπαίνει σε τελική ευθεία.

Πρόσφατα Άρθρα