Με σημαντικά κέρδη έκλεισε ο τεχνολογικός κλάδος, ωθώντας ολόκληρη τη Wall Street σε θετικά, καθώς έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα αποφασίσει να μην αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,25% στις 34.663 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,67% στις 4.487 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 13.917 μονάδες.

Η Tesla κέρδισε 9% μετά την αναβάθμιση της μετοχής της από την Morgan Stanley, η οποία μάλιστα προέβλεψε ένα σημαντικό ράλι, λόγω των καινοτομιών με το αυτόνομο λογισμικό της. Άλμα άνω του 3% σημείωσε και η Qualcomm, αφού η εταιρεία ημιαγωγών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προμηθεύει την Apple με μόντεμ 5G για smartphone έως το 2026.

Ανοδικό κλίμα

Το ανοδικό κλίμα σήμερα βοήθησε ένα άρθρο της Wall Street Journal την Κυριακή ότι υπήρχε συναίνεση μεταξύ των μελών της Fed να μην αυξήσουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed δείχνουν πλέον την πιθανότητα η Fed να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια στις 20 Σεπτεμβρίου στο 93%, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Πάντως, η επιφυλακτικότητα δεν έλειψε και σήμερα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα, αφού μια σειρά ισχυρότερων από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα ανανέωσε τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) θα έχει αυξηθεί στο 3,6% τον Αύγουστο από 3,2% τον προηγούμενο μήνα, εν μέρει λόγω της πρόσφατης αύξησης του ενεργειακού κόστους. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αναμένεται να ανέλθει σε 0,6% μετά από αύξηση 0,2% τον Ιούλιο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 4,3% σε ετήσια βάση και θα παραμείνει σταθερός στο 0,2% σε μηνιαία.

Επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε βάθος ενός και πέντε ετών αυξήθηκαν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 3,6% και 3,0% αντίστοιχα, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε βάθος τριών ετών μειώθηκαν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 2,8%.

“Οι προσδοκίες για την αύξηση του εισοδήματος μειώθηκαν τον Αύγουστο και οι προσδοκίες για την απώλεια θέσεων εργασίας αυξήθηκαν απότομα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Οι αντιλήψεις για τις τρέχουσες πιστωτικές συνθήκες και οι προσδοκίες για τις μελλοντικές συνθήκες επιδεινώθηκαν αμφότερες. Οι αντιλήψεις των νοικοκυριών για την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση και οι προσδοκίες για το μέλλον επίσης επιδεινώθηκαν”, σημείωσε η Fed της Νέας Υόρκης στην έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street