Σημαντικά περιθώρια ανόδου, ειδικά των τίτλων που συμμετέχουν τον δείκτη MSCI Greece Standard, βλέπει για το ελληνικό χρηματιστήριο η Eurobank Equities, εξηγώντας ότι η μείωση του κόστους κεφαλαίου (CoE) θα συμβάλει στο re-rating των αποτιμήσεων, ενώ οι προοπτικές είναι υποστηρικτικές τους επόμενους μήνες.

HSBC: Οverweight για Ελλάδα από την HSBC – Ποιες επτά μετοχές συστήνει

Όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει καλώς επικοινωνηθεί ως βασικός καταλύτης που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδυτικών ροών, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα της αγοράς και οδηγώντας σε μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου. Αν και η Ελλάδα έχει όντως αναβαθμιστεί σε IG από την Scope και την περασμένη Παρασκευή από την DBRS, οι επενδυτές επικεντρώνονται κυρίως στις S&P, Fitch, Moody’s. Ως εκ τούτου, αυτός ο καταλύτης είναι ακόμα μπροστά μας.

Μείνετε εντός…

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πέρασε ένα μάλλον ήπιο καλοκαίρι (+4,7% τον Ιούλιο, -1,6% τον Αύγουστο), καθώς η προοπτική για υψηλότερα επιτόκια ενίσχυσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου μετοχών εν μέσω χειρότερων συνθηκών ρευστότητας λόγω της χαμηλής εποχικότητας.

Με τις ελληνικές μετοχές να έχουν ήδη σημειώσει άνοδο 35% από την αρχή του έτους (τράπεζες +55%), η βραχυπρόθεσμη ανταμοιβή κινδύνου φαίνεται συμμετρική καθώς το εύθραυστο διεθνές κλίμα εξισορροπείται με τα ισχυρά εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τους θετικούς καταλύτες, σύμφωνα με την Eurobank Equities. Δεδομένης της θετικής εγχώριας μεσοπρόθεσμης προοπτικής, η χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι οι επενδυτές προσθέτουν επιλεκτικά έκθεση κατά τη διάρκεια των διεθνών διορθώσεων. Η προτιμώμενη λίστα επιλογών της είναι ένας συνδυασμός ποιοτικών τίτλων με υψηλή κερδοφορία και επιστροφές μετρητών (ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος) που συμπληρώνεται περαιτέρω από μετοχές υψηλότερου beta σε χαμηλή αποτίμηση, συγκεκριμένα τη ΔΕΗ και την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές

Το ΧΑ σημειώνει άνοδο 13% από τις πρώτες εκλογές (21 Μαΐου) αλλά μόλις 0,5% από τον δεύτερο εκλογικό γύρο (23 Ιουνίου), καθώς η αποκρυστάλλωση του πολιτικού τοπίου είχε εν μέρει τιμολογηθεί στην περίοδο μεταξύ των δύο γύρων. Με αυτά τα δεδομένα, η Eurobank Equities εκτιμά ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών και οι έντονα θετικές αναθεωρήσεις κερδών διατήρησαν τις αποτιμήσεις σε πολύ ελκυστικά επίπεδα.

Ενδεικτικά, ο μη χρηματοοικονομικός κλάδος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε 6x με βάση τα EV/EBITDA, στο χαμηλό άκρο του ιστορικού εύρους συναλλαγών και με discount >20% έναντι ομοτίμων στην ΕΕ. Όσον αφορά τις τράπεζες, η Alpha Bank και η Πειραιώς παραμένουν στο 0,5-0,6x σε όρους P/TBV, υποδεικνύοντας έτσι πολλά περιθώρια για τη μείωση του χάσματος έναντι των ξένων τραπεζών ως πεποίθηση για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να παράγουν βιώσιμες διψήφιες αυξήσεις RoTE.

Η Ελλάδα απολαμβάνει αυτήν τη στιγμή τη δυναμική κερδών της καλύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη, προσφέρει μια φθηνή πηγή κυκλικότητας, ελκυστικές αρχικές αποτιμήσεις, υγιείς μακροοικονομικές προοπτικές (μόνο εν μέρει επηρεασμένες από τις επιπτώσεις των πρόσφατων πλημμυρών, που πιθανότατα θα κοστίσουν >1% του ΑΕΠ), σταθερό προφίλ αύξησης κερδών και τεχνικούς καταλύτες (αναβάθμιση κρατικών αξιολογήσεων). Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities αναμένει ότι η αγορά θα έχει καλύτερη απόδοση τους επόμενους 12 μήνες, αποκλείοντας οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή κινδύνου.

Αναβάθμιση

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει καλώς επικοινωνηθεί ως βασικός καταλύτης που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδυτικών ροών, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα της αγοράς και οδηγώντας σε μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου. Αν και η Ελλάδα έχει όντως αναβαθμιστεί σε IG από την Scope και την περασμένη Παρασκευή από την DBRS (με την τελευταία να είναι μεταξύ των οργανισμών που αποδέχεται η ΕΚΤ), οι επενδυτές επικεντρώνονται κυρίως στις S&P, Fitch, Moody’s.

Ως εκ τούτου, αυτός ο καταλύτης είναι ακόμα μπροστά μας, κατά την Eurobank Equities, με τις προοπτικές να είναι υποστηρικτικές τους επόμενους μήνες. Αν και ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν προειδοποιήσει ότι το θέμα του re-rating λόγω της αναβάθμισης μπορεί να έχει ήδη τιμολογηθεί, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια, δεδομένου του >6% ERP που είναι ενσωματωμένο στην τιμή των μη χρηματοοικονομικών τίτλων (9% COE).

Στο παραπάνω πλαίσιο, ενδεικτικά, επισημαίνει ότι μια μείωση κατά 1 π.μ. στο Κόστος Κεφαλαίου θα μεταφραζόταν σε ανοδική τιμή κατά 13%, ceteris paribus. Όσον αφορά τις τράπεζες, δεδομένου του υψηλότερου COE που ενσωματώνεται στις τιμές (π.χ. >17% για την Alpha και την Πειραιώς), η ανοδική πορεία από τη συμπίεση των ασφαλίστρων μετοχών είναι πιο σημαντική. Αναμένει, τέλος, ότι οι μετοχές που περιλαμβάνονται στον δείκτη MSCI Standard θα ωφεληθούν περισσότερο από την προκύπτουσα πτώση του COE.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες