Με κέρδη, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αποτύπωσαν την αισιοδοξία τους ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, αν και στο τέλος υπήρξαν και «δεύτερες σκέψεις».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,2%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να κερδίζει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 7.711 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,56% στις 15.893 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,96% στις 7.378 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Games Workshop, ο κατασκευαστής του Warhammer με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έκλεισε κατά 9% υψηλότερα, μετά τη δημοσίευση ενημέρωσης συναλλαγών που έδειξε ότι τα κέρδη προ φόρων ήταν υψηλότερα τους τρεις μήνες έως τις 27 Αυγούστου και πάνω από τις προσδοκίες της. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης μέρισμα 50 πένες ανά μετοχή, ανεβάζοντας τα μερίσματα για το οικονομικό έτος στις 1,95 λίρες ανά μετοχή.

Τα επιτόκια ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, τη 10η συνεχόμενη άνοδο, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο ρεκόρ του 4%. Αλλά ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη ήρθε από την πρόταση που έδειξε ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αυτή τη στιγμή και ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν σταθερά για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα τα οποία, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

«Από εδώ και στο εξής, το επίκεντρο της συζήτησης της ΕΚΤ θα μετατοπιστεί στο μήκος του πιθανού “οροπεδίου” των επιτοκίων», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

Πάντως, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Γαλλικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σημείωσε ετήσια άνοδο 4,9% τον Αύγουστο, με το ποσοστό να αναθεωρείται ελαφρώς από το 4,8% που καταγράφηκε στην προκαταρκτική εκτίμηση. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 1,0%.

Η ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας υπογράμμιζε τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, των βιομηχανικών αγαθών και των τροφίμων. Τα ενεργειακά προϊόντα σημείωσαν ετήσια αύξηση 6,6% και η ηλεκτρική ενέργεια 8,0%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές