Κάποιοι αισχροκερδούν και παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των καταναλωτών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις σε αγροτικά προϊόντα, δήθεν με αφορμή την καταστροφή στον πρωτογενή τομέα στον Θεσσαλικό κάμπο.

Ο ΥπΑΑΤ σε συνέντευξή του στο Action24, μίλησε για απίστευτο παραλογισμό, καθώς προϊόντα, όπως το βαμβάκι, δεν επηρεάζουν την τροφική αλυσίδα. Κατά συνέπεια, σημείωσε, ότι οι αυξήσεις δεν σχετίζονται με το καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο της Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα. Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% % του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.

Aυξήσεις σοκ στις λαϊκές αγορές: Αισχροκέρδεια καταγγέλλουν οι καταναλωτές – Τι απαντά το υπουργείο

Μικρό το μερίδιο των οπωροκηπευτικών της Θεσσαλίας

Όπως προκύπτει με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων στου συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία, ανέρχονται μόνο σε 8.000 στρέμματα. Μάλιστα υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.

Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στη Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία.

Αναφερόμενος ο ΥπΑΑΤ, στους ισχυρισμούς σχετικά με την αδυναμία παραγωγής των πλημμυρισμένων εκτάσεων για τουλάχιστον 5 έτη, τους χαρακτήρισε ανεδαφικούς και είπε ότι καταρρίπτονται από τους επιστήμονες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Σημείωσε ότι ήδη ο ΕΛΓΟ λαμβάνει δείγματα από τα εδάφη τα οποία με τις κατάλληλες οδηγίες και μικρές ενισχύσεις, θα μπορέσουν, πολύ σύντομα, να είναι και πάλι γόνιμα.

Διαχείριση των νεκρών ζώων

Για την συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ζώων τα οποία έχουν συλλεγεί υπερβαίνει τις 40.000, (χωρίς να υπολογίζονται τα πτηνά). Ο αποτεφρωτήρας στη ΒΙΠΕ Λάρισας ενισχύει το έργο, με τη δυνατότητα διαχείρισης έως και 10.000 ζώων την ημέρα.

Για τις δηλώσεις των πληγέντων στον ΕΛΓΑ επισήμανε ότι πλέον γίνονται δεκτές και χειρόγραφες δηλώσεις, με στόχο να κινηθεί η διαδικασία με γρηγορότερους ρυθμούς και να μειωθεί η ταλαιπωρία για τους παραγωγούς. Και υπενθύμισε ότι στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα λειτουργεί κέντρο εξυπηρέτησης αγροτών (τηλ. 2410231938-29, καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ,) το οποίο έως τώρα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των δηλώσεων, καθώς για φυτική παραγωγή ήταν πάνω από 2.160 και για το ζωικό περί τις 2.000.

Αναφερόμενος στα εν εξελίξει προγράμματα του ΠΑΑ στις πληγείσες περιοχές, είπε ότι θα δοθεί 6μηνη παράταση. Κλείνοντας τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει πόνος και στεναχώρια, αλλά η ελπίδα των Θεσσαλιωτών, που νοιάζονται και αγαπούν τη γη θα γίνει φως. Μαζί θα τα καταφέρουμε!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO