
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε ακόμη 150 πολίτες και εταιρείες της Ρωσίας στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις επειδή υποστηρίζουν τον πόλεμο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Στο στόχαστρο βρίσκονται «αλυσίδες στρατιωτικού εφοδιασμού» με σκοπό «να στερηθεί ο Πούτιν τον εξοπλισμό, την τεχνολογία και τις υπηρεσίες που χρειάζεται για να διεξαγάγει τον βάρβαρο πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.
Ρωσία: Ανθεκτική η οικονομία της παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις
Οι κυρώσεις
Πρόσωπα και εταιρείες που ωφελήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή την εγγύτητά τους με το Κρεμλίνο μπαίνουν επίσης στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον. Μεγάλο μέρος των κυρώσεων αφορά άμεσα τη ρωσική βιομηχανία, ιδίως αυτοκινητοβιομηχανίες (Avtovaz, Moskvich), κατασκευάστριες μηχανών αεροσκαφών (Soyuz), επιχειρήσεις των τομέων της μεταλλουργίας, των μεταλλείων και των κατασκευών. Στη μαύρη λίστα μπαίνει έτσι η κατασκευαστική εταιρεία Gazpromstroy, θυγατρική του κολοσσού του αερίου Gazprom, καθώς η AGD Diamonds, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαμαντιών της Ρωσίας.
Αμερικανικές κυρώσεις επιβάλλονται επίσης σε εταιρείες τρίτων κρατών, ιδίως σε δυο τουρκικές που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγορεί πως προμηθεύουν τη Ρωσία με εξοπλισμό για την κατασκευή drones. Ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ ευχαρίστησε μέσω X (του πρώην Twitter) την κυβέρνηση των ΗΠΑ για αυτό το «αποφασιστικό βήμα». Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν χθες πρακτικά σημαίνουν πως τυχόν πόροι των φυσικών και νομικών προσώπων που προστέθηκαν στη μαύρη λίστα στην αμερικανική δικαιοδοσία θα παγώσουν, ενώ θα απαγορευτεί στους αμερικανούς πολίτες και στις αμερικανικές εταιρείες να έχουν οποιαδήποτε δοσοληψία μαζί τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια