Τα ομόλογα και ιδιαίτερα εκείνα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής επενδυτικής ποιότητας παραμένουν ως η προτιμώμενη επιλογή για αναλυτές, τράπεζες και οίκους αξιολόγησης. Με τις αποδόσεις να διαπραγματεύονται σε πολυετή υψηλά -απόρροια των επιτοκιακών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες-, τα κρατικά ομόλογα προσφέρουν αποδόσεις πολύ καλύτερες από τον οποιοδήποτε καταθετικό λογαριασμό (ακόμη και από τις προθεσμιακές καταθέσεις), απουσιάζοντας συγχρόνως το ρίσκο που εμπεριέχουν οι τοποθετήσεις σε μετοχές και εμπορεύματα.

Ιαπωνία: Ρεκόρ αγοράς διεθνών ομολόγων

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 17 ετών στο 5,2%, 140 μονάδες βάσεως σε σχέση τον περασμένο Μάιο. Σε υψηλό 16 ετών έχει εκτιναχθεί η απόδοση της αμερικανικής δεκαετίας πέριξ του 4,5%.

Όμως με τις αποδόσεις σε τόσο υψηλά επίπεδα είναι έξυπνη κίνηση να τοποθετηθεί κάποιος στα ομόλογα; Υπενθυμίζεται ότι με τα ομόλογα ισχύει η εξής ιδιαιτερότητα: όσο αυξάνονται οι αποδόσεις υποχωρούν οι τιμές τους και αντίθετα όταν οι τιμές κινούνται ανοδικά οι αποδόσεις ακολουθούν αντίθετη πορεία.

Με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν σηματοδοτήσει ότι ένας εκ των ταχύτερων κύκλων αύξησης των επιτοκίων οδεύει προς το κλείσιμό τους, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι δύσκολο να κινηθούν υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Με το υποθετικό σενάριο που θέλει τις κεντρικές τράπεζες να προβαίνουν στις πρώτες επιτοκιακές μειώσεις κάπου προς τα μέσα του 2024 ή λίγο πιο νωρίς, το κόστος χρηματοδότησης σε γενικότερο πλαίσιο θα αρχίσει να καθίσταται φθηνότερο.

Μετά την κορύφωση των αποδόσεων τι ακολουθεί;

Έτσι για τις αποδόσεις των ομολόγων μετά την κορύφωσή τους στη διάρκεια του 2023 η πορεία τους μοιάζει με μονόδρομο: θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Σε αυτή την περίπτωση, αν ένας επενδυτής έχει τοποθετηθεί σε ομόλογα με τις αποδόσεις σε υψηλά επίπεδα, σημαίνει ότι τα αγόρασε σε χαμηλότερες τιμές.

Όταν λοιπόν οι αποδόσεις πάρουν την κατιούσα, οι τιμές τους θα αυξηθούν αποφέροντας κέρδη στους επενδυτές εκείνους οι οποίοι είχαν προνοήσει να αγοράσουν τίτλους χρέους με τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα Barron’s οι θετικές ενδείξεις για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού όπως και αυτές για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας το 2024, πιθανόν να λειτουργήσει ανασταλτικά στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Καθώς γίνεται σαφές ότι η Fed έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, ανάβει το «πράσινο φως» για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες να κλειδώσουν τις αποδόσεις των ομολόγων που είναι ανταγωνιστικές από τις αναμενόμενες αποδόσεις των μετοχών για την επόμενη δεκαετία», έγραψε σε σημείωμα ο Ουλφ Λίνταχλ ο Ulf Lindahl, διευθύνων σύμβουλος της Currency Research Associates. «Θα ωθήσει τις αποδόσεις χαμηλότερα».

Ιστορικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου κορυφώνεται μετά από μερικούς μήνες από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Fed, η οποία θα μπορούσε να έρθει στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται ή πλησιάζουν στο κλείσιμο του δικού τους κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων. Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αύξησε τα επιτόκια χθες Πέμπτη, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. Η κεντρικές τράπεζες σε Βραζιλία και Πολωνία έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια και αυτές οι κινήσεις έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα.

«Δεν θα ξέρουμε για κάποιο χρονικό διάστημα εάν έχει έρθει η κορύφωση ή όχι», έγραψε ο Τζιμ Ριντ, επικεφαλής βασικής πιστωτικής στρατηγικής της Deutsche Bank για όλο τον κόσμο. «Ωστόσο, η ιστορία μας λέει ότι κατά μέσο όρο, η τελευταία αύξηση του κύκλου είναι περίπου τη στιγμή που οι αποδόσεις είναι πιο πιθανό να φτάσουν στα υψηλά τους από οποιαδήποτε άλλη».

UBS: Επιμένει στα ομόλογα – Υψηλά κέρδη για τους επενδυτές

Οι οικονομολόγοι της UBS αναμένουν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι επιστροφές από τα ομόλογα στους επενδυτές θα κυμανθούν από 15% και 25%, ανάλογα με το νόμισμα και την πιστωτική ποιότητα.

Οι επενδυτές που είναι επιφυλακτικοί θα πρέπει να θυμούνται ότι οι ταυτόχρονες απώλειες στο σύνολο του έτους των αμερικανικών ομολόγων και των μετοχών το 2022 έχει σημειωθεί μόνο τρεις φορές από το 1926. Σε ένα καθοδικό σενάριο, η UBS θεωρεί ότι τα 10ετή κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο κατά 21% αν οι μετοχές βουλιάξουν κατά 17%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές