Η Ελλάδα σχεδιάζει να νομιμοποιήσει έως και 300.000 μετανάστες για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, αναδεικνύοντας το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δεξιές κυβερνήσεις όταν προσπαθούν να περιορίσουν τις παράνομες αφίξεις.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε την Τρίτη ότι το σχέδιο αποσκοπεί στην ανακούφιση των οξυμένων ελλείψεων στη γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές και περιλαμβάνει μετανάστες των οποίων οι άδειες παραμονής έχουν λήξει ή είναι χωρίς έγγραφα.

Αυγενάκης: Έρχεται νομοσχέδιο που θα λύνει το πρόβλημα των εργατών γης

Ο Καιρίδης υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία δεν θα ενθαρρύνει περισσότερη παράνομη μετανάστευση, αλλά «θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με φόρους και εισφορές για την απασχόληση και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους τομείς».

Το σχέδιο συζητήθηκε την Τρίτη σε σύσκεψη για την εθνική ασφάλεια υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί.

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα υπερτριπλασιάστηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, με 715 αφίξεις. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, άλλοι 7.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά, ωθώντας τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων για τους μετανάστες στα όριά τους.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις για τη σκληρή μεταχείριση των μεταναστών, έχει υποσχεθεί να είναι «δίκαιη αλλά σκληρή». Ο Καιρίδης δήλωσε στους FT ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να «φυλάσσουν επιμελώς τα σύνορα, αλλά και… να παρέχουν πολύ ανθρώπινες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο».

Ενώ προσπαθεί να πατάξει τους παράτυπους μετανάστες, η Ελλάδα αισθάνεται την πίεση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ιδίως στη γεωργία.

Ανάγκη για εργάτες γης

Το Εργατικό Κέντρο στο Ηράκλειο της Κρήτης προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι πολλοί αμπελουργοί βλέπουν «τους καρπούς της εργασίας τους να πηγαίνουν χαμένοι», καθώς δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή χωρίς πρόσθετη βοήθεια.

Οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα υπερτριπλασιάστηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022

Άλλες καλλιέργειες επηρεάζονται επίσης, με τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας να αναφέρει ότι σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Κρήτης «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», καθώς πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους.

Ο υπουργός Γεωργίας Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι τα προγράμματα για ξένους εργάτες με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές καθυστερούν συχνά λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προσληφθούν μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολλοί εργάτες γης στην Ελλάδα που εργάζονται στην παραοικονομία, δημιουργώντας «ανασφάλεια και προκαλώντας κοινωνικά, υγειονομικά και φορολογικά προβλήματα».

Η Ελλάδα αισθάνεται την πίεση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ιδίως στη γεωργία

Με τη νομιμοποίηση του καθεστώτος τους, «θα δώσουμε μια ανάσα στους ανθρώπους που απασχολούνται και στους εργοδότες που τους προσλαμβάνουν χωρίς το άγχος ότι κάνουν κάτι παράνομο», δήλωσε ο Αυγενάκης.

Το μοντέλο της Ιταλίας

Η δεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα παρόμοιο δίλημμα, προσπαθώντας να εκπληρώσει την προεκλογική της υπόσχεση να πατάξει την παράνομη μετανάστευση, ακόμη και όταν οι εργοδότες σε πολλούς τομείς διαμαρτύρονται για έλλειψη εργαζομένων.

Η Ρώμη έχει στο παρελθόν νομιμοποιήσει το καθεστώς ορισμένων εργαζομένων χωρίς χαρτιά, αλλά η Μελόνι έχει αποφύγει μέχρι στιγμής αυτό το βήμα, εστιάζοντας αντ’ αυτού στην αύξηση του αριθμού των αδειών εργασίας που εκδίδονται για πολίτες χωρών εκτός ΕΕ.

Τον Ιούλιο, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει 425.000 τέτοιες άδειες μέχρι το 2025 – σε σχέση με τις λιγότερες από 31.000 άδειες που είχαν εκδοθεί τα χρόνια πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κύμα αφίξεων στις ιταλικές ακτές, η κυβέρνηση Μελόνι δεσμεύτηκε να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις για την κράτηση παράνομων μεταναστών και να απαιτήσει εγγύηση σχεδόν 5.000 ευρώ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.