Νέα ανατροπή και ανοδικό κλείσιμο έκανε σήμερα η Wall Street, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο της Παρασκευής, καθώς η Χαμάς δήλωσε αιφνιδιαστικά ότι είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ δημιουργώντας προσδοκίες για την ένταση στην περιοχή.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,59% στις 33.604 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,63% στις 4.335 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 13.484 μονάδες.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: «Βράχος» ο FTSE 100 στην πτώση

Θετικά στο κλίμα πάντως λειτούργησε το γεγονός ότι η αγορά ομολόγων ήταν κλειστή σήμερα στις ΗΠΑ, λόγω της αργίας για την Ημέρα του Κολόμβου, με τη Wall Street να πρέπει να περιμένει μέχρι την Τρίτη για ενημέρωση σχετικά με τα επιτόκια.

Με το βλέμμα στο πετρέλαιο

Οι αγορές είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, μετά την εισβολή της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, στην οποία το Ισραήλ χτυπήθηκε σε νευραλγικά σημεία. Περισσότεροι από 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε αυτό που η Χαμάς αποκαλεί Επιχείρηση Πλημμύρα Al Aqsa, με τουλάχιστον 490 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται στο πλαίσιο των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά, με ορισμένους ειδικούς να προβλέπουν μια «απότομη αύξηση» της τιμής του πετρελαίου. Η αυξανόμενη ένταση θα μπορούσε επίσης να υποκινήσει περαιτέρω αστάθεια στην αγορά που ήδη βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή από τον επίμονο πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια.

Σε επίπεδο τίτλων, η άνοδος του πετρελαίου κοντά στα 90 δολάρια, ενίσχυσε τον κλάδο, όπως και εκείνον της αμυντικής βιομηχανίας. Η Lockheed Martin και η Northrop Grumman κέρδισαν κατά 8,3% και 10,6%, αντίστοιχα, ενώ Marathon Oil και Occidental Petroleum κέρδισαν 4% και 3,3%, αντίστοιχα.

“Νομίζω ότι υπάρχει μια σπασμωδική αντίδραση”, σχολίασε η Anna Rathbun, επικεφαλής επενδύσεων της CBIZ Investment Advisory Services, στις τιμές του πετρελαίου και στις μετοχές των εταιρειών άμυνας και των αεροπορικών εταιρειών. “Νομίζω ότι θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να καταλάβουμε πραγματικά ποιος είναι ο αντίκτυπος στην πραγματικότητα”, πρόσθεσε.

Πάντως, η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Janet Yellen δήλωσε στη Wall Street Journal σήμερα ότι η Ουάσιγκτον «πιθανότατα» θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η τιμή του αργού πετρελαίου δεν θα ξεπεράσει το ανώτατο όριο που καθορίστηκε από την Ομάδα των Επτά (G7).

“Εξετάζουμε την επιβολή πολύ προσεκτικά και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά γνωρίζουν ότι παίρνουμε αυτό το ανώτατο όριο τιμής στα σοβαρά”, δήλωσε η Yellen στη WSJ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street