Tα ποτήρια καφέ μιας χρήσης καλούνται να βγάλουν από την καθημερινότητά τους κάτοικοι, επιχειρηματίες και επισκέπτες στο τουριστικό θέρετρο του Killarney στην Ιρλανδία.Οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν τη χρήση τους, ύστερα από την εκκίνηση ενός προγράμματος που προωθεί τη μείωση των απορριμμάτων και τη βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι αρχές, κάθε εβδομάδα χρησιμοποιούνταν στην πόλη περίπου 23 χιλιάδες κύπελλα μίας χρήσης, που ισοδυναμούσαν με 18.5 τόνους σκουπιδιών.

Περιβάλλον: Ωρολογιακή βόμβα τα πλαστικά μίας χρήσης – Αυξήθηκε η παραγωγή [Γράφημα]

Τα κύπελλα μίας χρήσης ρύπαιναν τους κάδους, τους δρόμους και το εθνικό πάρκο της περιοχής, ένα ζήτημα που έπρεπε να λυθεί άμεσα. Έτσι πριν μήνες ξεκίνησε η καμπάνια που προέτρεπε τους πολίτες να φέρνουν τη δική τους κούπα στα καφέ ή να πληρώνουν 2 ευρώ ως εγγύηση για την επιστροφή του κυπέλλου μίας χρήσης, σε περίπτωση που δεν είχαν δικό τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας Killarney Looking Good, μίας τοπικής ΜΚΟ που προωθεί αλλαγές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης, τα είδη μίας χρήσης ήταν μία πληγή για την περιοχή. Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αναγκαία, επισημαίνοντας πως ήδη τα κύπελλα μίας χρήσης που εντοπίζονται στους δρόμους είναι ελάχιστα. Επιπλέον, ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες πόλης της χώρας. «Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να κάνουμε τον κόσμο ομορφότερο», δήλωσε σχετικά.

Σύμφωνα με την Ciara Treacy, διευθύντρια ξενοδοχείου της περιοχής που συμμετέχει στη δράση, «Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαστε η αστυνομία του καφέ. Αλλά δεν είμαστε. Έχουμε τις δικές μας δουλειές». Ωστόσο, με τη συμμετοχή 21 καφέ της περιοχής που υιοθέτησαν άμεσα την πρόταση, οι καταναλωτές άρχισαν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πράξη το όραμα της ΜΚΟ για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Η εφαρμογή στην Ευρώπη

Αυτή η ιδέα έχει εφαρμοστεί πιλοτικά και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, ωστόσο παντού υπάρχουν δυσκολίες στην εκτέλεσή της. Τα οφέλη, όμως, είναι πολλά και για τα ίδια τα καφέ, αφού κάθε κύπελλο μίας χρήσης κοστίζει περίπου 20 με 30 λεπτά, ένα ποσό που μπορούν να εξοικονομήσουν και να το διαθέσουν για άλλες προμήθειες.

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια ενός καφέ που δεn συμμετέχει ακόμα στην πρωτοβουλία, καθώς έχει μεγάλο στοκ από κύπελλα μίας χρήσης, ένα από τα διπλανά καταστήματα αποφάσισε να βρει μία ενδιάμεση λύση και να προσφέρει τη δυνατότητα στα αντικείμενα μίας χρήσης να επαναχρησιμοποιηθούν, πράγμα που ωστόσο δε γνωρίζουμε πόσο υγιεινό μπορεί να είναι, ακόμα κι αν καταναλωτής είναι ο ίδιος άνθρωπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή