Κάτω από το όριο του 3% υποχώρησε ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά παρέμεινε πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα καταργήσουν σταδιακά την χαλαρή νομισματική πολιτική.

Τα στοιχεία θα είναι μεταξύ πολλών δεικτών που θα εξετάσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) στη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της που λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

«Ενώ ο πληθωρισμός αποδυναμώθηκε τον Σεπτέμβριο, πιστεύουμε ότι θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% της BoJ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», σχολιάζει στο Reuters, ο Marcel Thieliant, επικεφαλής της Ασίας-Ειρηνικού στην Capital Economics.

Ιαπωνία: Ρεκόρ αγοράς διεθνών ομολόγων

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), ο οποίος εξαιρεί το ασταθές κόστος των φρέσκων τροφίμων, αυξήθηκε 2,8% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία την Παρασκευή, υπερβαίνοντας ελαφρώς τη διάμεση πρόβλεψη της αγοράς για άνοδο 2,7%, αλλά μειώθηκε από 3,1% τον Αύγουστο. .

Οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας μειώθηκαν αντανακλώντας την υστέρηση των προηγούμενων μειώσεων της τιμής του πετρελαίου, βοηθώντας τον πληθωρισμό να επιβραδυνθεί κάτω από το 3% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022, έδειξαν τα στοιχεία.

Οι τιμές των τροφίμων και των ειδών καθημερινής ανάγκης συνέχισαν να αυξάνονται αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον Αύγουστο.

Οι εκτιμήσεις

Ενώ ο πληθωρισμός πιθανότατα θα μετριαστεί τους επόμενους μήνες, μια νέα άνοδος στο κόστος του πετρελαίου και η επίμονη πτώση του γιεν θα μπορούσαν να ωθήσουν τις εταιρείες να αυξήσουν ξανά τις τιμές, δήλωσε ο Shinke Yoshiki, επικεφαλής οικονομολόγος στο Dai-ichi Life Research Institute.

«Υπάρχει ισχυρή αβεβαιότητα για τον αναμενόμενο ρυθμό μείωσης του πληθωρισμού», είπε, προσθέτοντας ότι ο δομικός πληθωρισμός δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 2% μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Οι αγορές είναι γεμάτες εικασίες ότι η BOJ θα τερματίσει σύντομα τα αρνητικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια και τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, που ορίζει ανώτατο όριο 0% για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ως απάντηση στη διευρυνόμενη πληθωριστική πίεση.

Η BOJ μείωσε τις βραχυπρόθεσμες πιθανότητες να καταργήσει σταδιακά το τεράστιο κίνητρό της, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών λόγω του κόστους πρέπει να μετατραπούν σε αυξήσεις του πληθωρισμού λόγω της ζήτησης προκειμένου η τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή