Χωρίς αύξηση φορολογικών συντελεστών αλλά με την εφαρμογή νέου τύπου κριτηρίων και τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο ο οποίος θα προσδιορίζει τα ελάχιστα εισοδήματα που θα πρέπει να δηλώνουν στην Εφορία οι επαγγελματίες με βάση τα έσοδα, τα έξοδα, τις δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Στα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη και θα σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του κάθε επαγγελματία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η επαγγελματική δραστηριότητα που ασκεί ο επαγγελματίας (γιατρός, δικηγόρος, υδραυλικός, ψυκτικός κ.ά.)
  • Η επαγγελματική έδρα του φορολογούμενου. Κριτήρια αποτελούν η περιοχή όπου ασκείται η δραστηριότητα, η επιφάνεια της επαγγελματικής στέγης, το ύψος του μισθώματος.
  • Ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί ο επαγγελματίας.
  • Τα πάγια έξοδα, δαπάνες για κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης, βενζίνη, κοινόχρηστα, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Εξοδα που πραγματοποιούνται μέσω καρτών από ελληνικές τράπεζες και τράπεζες του εξωτερικού.

Διαθέσιμο το Μητρώο POS για τις επιχειρήσεις

Με την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη στις διασταυρώσεις που θα διενεργεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός στα εισοδήματα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι. Στόχος είναι να αποκαλυφθούν αδήλωτα εισοδήματα κυρίως από κατηγορίες επαγγελμάτων που δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, καθώς και κλάδων που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες και χαμηλά καθαρά κέρδη.

Ψηφιακό πελατολόγιο

Επίσης δρομολογείται η καθιέρωση ψηφιακού πελατολόγιου με το οποίο η ΑΑΔΕ θα βλέπει τον αριθμό των πελατών που δέχονται καθημερινά χιλιάδες επαγγελματίες. Από τη στιγμή που ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών θα μπορεί να υπολογίζει τα έσοδα του κάθε επαγγελματία και θα τα συγκρίνει με τις αποδείξεις που έχει κόψει και τα εισοδήματα που έχει δηλώσει στην Εφορία. Οι πρώτοι που θα κληθούν να τηρήσουν το ψηφιακό πελατολόγιο είναι οι εταιρείες Catering και διοργάνωσης εκδηλώσεων ενώ η λίστα που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και η ΑΑΔΕ περιλαμβάνει επαγγελματίες οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποχρέωση τήρησης των λεγόμενων πρόσθετων βιβλίων (καταργήθηκαν για πολλούς το 2013). Αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις εξετάζεται να τηρούν ψηφιακό βιβλίο πελατών γιατροί, γυμναστήρια, φυσικοθεραπευτές – αισθητικοί, οίκοι ευγηρίας, πάρκινγκ, συνεργεία και επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, φροντιστήρια αλλά και ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting