Τρεις συμφωνίες σε ένα πακέτο κατάφεραν να ανακοινώσουν κατά την Deutsche Bank, η Alpha Bank και η UniCredit, καθώς κατέληξαν σε (α) μια δεσμευτική προσφορά για συνδυασμό εργασιών στη Ρουμανία, (β) μια συνεργασία για τη διανομή προϊόντων AM /life και (γ ) την εξαγορά του ποσοστού 9% του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Alpha Bank. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Ενώ οι επενδυτές φαίνεται να δυσκολεύονται να κατανοήσουν την απόκτηση μεριδίου στην Alpha Bank, η Deutsche Bank τονίζει ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ευρύτερης συναλλαγής – κάτι που είναι ευνοϊκό για την UniCredit καθώς συνεπάγεται, βάσει των υπολογισμών, απόδοση 20% στο επενδυμένο κεφάλαιο.

Τα αναπάντητα ερωτήματα στο deal Alpha Bank – UniCredit – Τι λένε οι αναλυτές

Το βασικό μήνυμα

Η Deutsche Bank βλέπει τη συμφωνία από τις δύο πλευρές. Αρχικά, η υψηλή απόδοση της UniCredit από την αρχή του έτους (+60% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ) συνεχίζει να ενισχύεται και θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από (α) μία από τις υψηλότερες αποδόσεις κεφαλαίου εντός της ΕΕ (δηλαδή 30%), ( β) μια πολύ αποτελεσματική και φιλική προς την αγορά επιχειρηματική στρατηγική και (γ) τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) που θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται (19% CAGR), ακόμη και σε ένα πλαίσιο μειωμένης υποστήριξης από την επιτάχυνση του καθαρού εισοδήματος. Η κίνηση στην Ελλάδα/Ρουμανία δεν έχει αντίκτυπο στην πολιτική διανομής, αλλά θα πρέπει να συμβάλει στην επιτάχυνση (>1%) της ήδη ισχυρής κερδοφορίας της UniCredit, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αυστηρή πειθαρχία της διοίκησης στις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Από την άλλη πλευρά, κοιτάζοντας τη συμφωνία από τη σκοπιά της Alpha Bank, αυτή η συμφωνία φαίνεται ακόμη πιο θετική από ό,τι για την UniCredit, δεδομένου ότι επιλύει τις δυσκολίες της στην βελτίωση της κερδοφορίας της μονάδας της στη Ρουμανία και θα επιτρέψει κάποια βελτίωση στη δημιουργία εσόδων ενώ θα απελευθερώσει >100 μ.β. σε κεφάλαιο, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στη συνέχιση της βελτίωσης του ενεργητικού. Επιπλέον, θα λυθεί και το πλεόνασμα από πιθανή διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις