Στο σκοτάδι παραμένουν χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που «κόπηκαν» από την επιστρεπτέα προκαταβολή ή έλαβαν μικρότερες ενισχύσεις και υπέβαλαν ενστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ενημερωθεί για την εξέλιξη των ενστάσεων και όπως όλα δείχνουν ότι η αγωνία τους θα παραταθεί καθώς η αρμόδια επιτροπή δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τον έλεγχο των αιτημάτων έως το τέλος Οκτωβρίου που λήγει η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Aπό «κόσκινο» οι ενστάσεις χιλιάδων επιχειρήσεων

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά τα κρατικά δάνεια από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Επισημαίνεται το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα για πάνω από δύο χρόνια με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε αναμονή για να μάθουν για το αν τελικά δικαιούνται η ή όχι των ενισχύσεων. Μάλιστα για την ταχύτερη εκκαθάριση των φακέλων με τις ενστάσεις το υπουργείο Οικονομικών είχε προσλάβει ιδιωτική εταιρία προκειμένου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται η επιτροπή που έχει αναλάβει τον έλεγχο των ενστάσεων.

Πάντως οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν και θα λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Οι οδηγίες

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών:

– Αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν επιχειρήσεις για τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί παύση εργασιών, ανεξαρτήτως αιτίας, κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης, δεν δύναται να ικανοποιηθούν.

– Τα αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν αιτούσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει, σε προηγούμενο χρόνο από την υποβολή της αίτησης χορήγησης, δήλωση έναρξης για άσκηση δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου και διακοπής εργασιών στο φορολογικό μητρώο, εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την τελευταία δήλωση έναρξης.

Ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η διαδικασία προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.